Chisăliță este denumirea unei rețete de compot tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania). Dar aceeași rețetă se regăsește și în Polonia, Ucraina sau Rusia. Denumirea provine de la cuvântul kissel care înseamnă acru. La noi, rețeta se întâlnește cel mai des în Bucovina și Moldova, dar cu timpul a început să fie apreciată și în celelalte zone ale țării.
Compotul se prepară din diferite fructe și se servește, în general, rece, de la frigider. Nu este un compot obișnuit, ci unul îngroșat cu puțină făină de porumb, pentru consistență. Opțional, se poate adăuga și amidon de porumb pentru îngroșare. În general, se prepară din fructe acrișoare: corcodușe, vișine, cireșe amare, caise sau prune.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă de compot rece, de vară.
Chisăliță din cireșe – Ingrediente
- 1 kg cireșe din mai multe soiuri
- 2 litri de apă
- 100 gr făină de porumb (mălai)
- zahăr sau miere, după gust.
Rețetă de chisăliță de cireșe – Mod de preparare
Chisălița, indiferent de fructele folosite, se prepară foarte simplu, asemănător cu rețeta clasică de compot.
Tot ce trebuie să faci este să te înarmezi cu răbdare pentru a îndepărta sâmburii de la cireșe. Dacă ai un dispozitiv special, va fi mai simplu și mai rapid. Altfel, poți folosi o scobitoare sau o agrafă de birou.
Poți prepara chisălița și fără a îndepărta sâmburii, dacă o pregătești doar pentru tine. Însă dacă servesc și copii din ea, ideal este să îi îndepărtezi.