Reclamă

Chisăliță de cireșe. Rețetă de compot rece, de vară

Pentru că s-au copt, în sfârșit, cireșele românești de toate soiurile, îți recomandăm să le testezi gustul și într-o rețetă de chisăliță de cireșe.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 15 iunie 2022, 6:50

Chisăliță este denumirea unei rețete de compot tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania). Dar aceeași rețetă se regăsește și în Polonia, Ucraina sau Rusia. Denumirea provine de la cuvântul kissel care înseamnă acru. La noi, rețeta se întâlnește cel mai des în Bucovina și Moldova, dar cu timpul a început să fie apreciată și în celelalte zone ale țării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Compotul se prepară din diferite fructe și se servește, în general, rece, de la frigider. Nu este un compot obișnuit, ci unul îngroșat cu puțină făină de porumb, pentru consistență. Opțional, se poate adăuga și amidon de porumb pentru îngroșare. În general, se prepară din fructe acrișoare: corcodușe, vișine, cireșe amare, caise sau prune.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă de compot rece, de vară.

Chisăliță din cireșe – Ingrediente

  • 1 kg cireșe din mai multe soiuri
  • 2 litri de apă
  • 100 gr făină de porumb (mălai)
  • zahăr sau miere, după gust.
Reclamă

Rețetă de chisăliță de cireșe – Mod de preparare

Chisălița, indiferent de fructele folosite, se prepară foarte simplu, asemănător cu rețeta clasică de compot.

Tot ce trebuie să faci este să te înarmezi cu răbdare pentru a îndepărta sâmburii de la cireșe. Dacă ai un dispozitiv special, va fi mai simplu și mai rapid. Altfel, poți folosi o scobitoare sau o agrafă de birou.

Poți prepara chisălița și fără a îndepărta sâmburii, dacă o pregătești doar pentru tine. Însă dacă servesc și copii din ea, ideal este să îi îndepărtezi.

Reclamă

Vezi mai multe imagini din timpul preparării compotului accesând GALERIA FOTO!

Metoda de îndepărtare a sâmburilor din cireșe
Sâmburii se îndepărtează cu un dispozitiv special, sau cu o scobitoare / Shutterstock

După ce ai spălat bine cireșele și le-ai îndepărtat sâmburii, pune-le într-o oală încăpătoare. Adaugă apa peste ele și așază oala pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă cireșele să fiarbă aproximativ 30 de minute sau până când se pătrund bine. Pe parcursul fierberii, nu uita să îndepărtezi spuma care se formează la suprtafața compotului.

După cele 30 de minute de fierbere, adaugă făina de porumb. Procedează ca la rețeta de mămăligă, presărând treptat făina de porumb în timp ce amesteci intens cu un tel sau cu o spatulă. Mai lasă delicioasa chisăliță de cireșe să fiarbă 10-15 minute, până când mălaiul este bine hidratat.

Amestecă constant pentru omogenizare și pentru a nu se forma cocoloașe. Dacă nu agreezi făina de porumb, poți adăuga amidon alimentar. Amesteci mai întâi amidonul cu puțină apă rece, apoi torni compoziția obținută peste compot, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Cum servești deliciosul compot rece de vară

După ce s-au fiert cireșele, iar compotul este îngroșat, poți stinge focul. Lasă compotul să se tempereze 10-15 minute și adaugă, după gust, zahăr sau miere. Poți adăuga și un praf de sare, pentru accentuarea gustului. De asemenea, poți adăuga diferite arome: vanilie, rom, mentă etc. Aromele se adaugă cât timp este compotul fierbinte.

Lasă compotul să se răcească la temperatura camerei, apoi îl poți pune la frigider. Porționează-l în borcane cu capac, dacă prepari mai multe porții. Îl poți păstra la frigider până la 7 zile.

Dacă adori cireșele și vrei să te bucuri de gustul lor și în extrasezon, îți oferim și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×