Reclamă

Chisăliță de cireșe. Rețetă de compot rece, de vară

Pentru că s-au copt, în sfârșit, cireșele românești de toate soiurile, îți recomandăm să le testezi gustul și într-o rețetă de chisăliță de cireșe.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 15 iunie 2022, 6:50

Chisăliță este denumirea unei rețete de compot tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania). Dar aceeași rețetă se regăsește și în Polonia, Ucraina sau Rusia. Denumirea provine de la cuvântul kissel care înseamnă acru. La noi, rețeta se întâlnește cel mai des în Bucovina și Moldova, dar cu timpul a început să fie apreciată și în celelalte zone ale țării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Compotul se prepară din diferite fructe și se servește, în general, rece, de la frigider. Nu este un compot obișnuit, ci unul îngroșat cu puțină făină de porumb, pentru consistență. Opțional, se poate adăuga și amidon de porumb pentru îngroșare. În general, se prepară din fructe acrișoare: corcodușe, vișine, cireșe amare, caise sau prune.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă de compot rece, de vară.

Chisăliță din cireșe – Ingrediente

  • 1 kg cireșe din mai multe soiuri
  • 2 litri de apă
  • 100 gr făină de porumb (mălai)
  • zahăr sau miere, după gust.
Reclamă

Rețetă de chisăliță de cireșe – Mod de preparare

Chisălița, indiferent de fructele folosite, se prepară foarte simplu, asemănător cu rețeta clasică de compot.

Tot ce trebuie să faci este să te înarmezi cu răbdare pentru a îndepărta sâmburii de la cireșe. Dacă ai un dispozitiv special, va fi mai simplu și mai rapid. Altfel, poți folosi o scobitoare sau o agrafă de birou.

Poți prepara chisălița și fără a îndepărta sâmburii, dacă o pregătești doar pentru tine. Însă dacă servesc și copii din ea, ideal este să îi îndepărtezi.

Reclamă

Vezi mai multe imagini din timpul preparării compotului accesând GALERIA FOTO!

Metoda de îndepărtare a sâmburilor din cireșe
Sâmburii se îndepărtează cu un dispozitiv special, sau cu o scobitoare / Shutterstock

După ce ai spălat bine cireșele și le-ai îndepărtat sâmburii, pune-le într-o oală încăpătoare. Adaugă apa peste ele și așază oala pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă cireșele să fiarbă aproximativ 30 de minute sau până când se pătrund bine. Pe parcursul fierberii, nu uita să îndepărtezi spuma care se formează la suprtafața compotului.

După cele 30 de minute de fierbere, adaugă făina de porumb. Procedează ca la rețeta de mămăligă, presărând treptat făina de porumb în timp ce amesteci intens cu un tel sau cu o spatulă. Mai lasă delicioasa chisăliță de cireșe să fiarbă 10-15 minute, până când mălaiul este bine hidratat.

Amestecă constant pentru omogenizare și pentru a nu se forma cocoloașe. Dacă nu agreezi făina de porumb, poți adăuga amidon alimentar. Amesteci mai întâi amidonul cu puțină apă rece, apoi torni compoziția obținută peste compot, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Cum servești deliciosul compot rece de vară

După ce s-au fiert cireșele, iar compotul este îngroșat, poți stinge focul. Lasă compotul să se tempereze 10-15 minute și adaugă, după gust, zahăr sau miere. Poți adăuga și un praf de sare, pentru accentuarea gustului. De asemenea, poți adăuga diferite arome: vanilie, rom, mentă etc. Aromele se adaugă cât timp este compotul fierbinte.

Lasă compotul să se răcească la temperatura camerei, apoi îl poți pune la frigider. Porționează-l în borcane cu capac, dacă prepari mai multe porții. Îl poți păstra la frigider până la 7 zile.

Dacă adori cireșele și vrei să te bucuri de gustul lor și în extrasezon, îți oferim și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Două evenimente astrale aduc schimbări și noi începuturi pentru nativii din zodiac. Este vorba este Luna Nouă și Eclipsa de Lună care vor fi nelipsite. Citește horoscopul săptămânii 30 septembrie – 6 octombrie 2024...
3
Două porții de alivancă moldovenească
Rețete
Alivancă moldovenească. Rețetă de prăjitură cu mălai
Rețeta de alivancă moldovenească este rețeta unui desert tradițional românesc, cu rădăcini adânci în zona Moldovei. Prăjitura este foarte populară și apreciată pentru simplitatea și gustul său autentic. Este un fel de prăjitură cu...
4
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×