Este o rețetă de lichior natural preparat în casă, din nuci verzi și arome complementare: lămâie, scorțișoara, vanilie, anason și cuișoare. Pe lângă nuci și aceste mirodenii, nelipsit într-o astfel de băutură fină este alcoolul. Se folosește alcool dublu rafinat, de 96°, dar diluat cu apă sau vodka de 38°-40°.
Consumat regulat, dar în cantități moderate și numai seara, înainte de cină, acest lichior poate avea multiple beneficii asupra sănătății organismului. În medicina populară străveche, lichiorul era considerat un adevărat remediu natural pentru problemele digestive. Dacă sunt adăugate câteva cuișoare în compoziție, lichiorul de nuci poate fi benefic și pentru dantură. Cuișoarele au un puternic efect antibacterian.
Nucile verzi au un conținut bogat de vitamina C și iod. De aceea, în vremuri străvechi erau utilizate pentru ameliorarea afecțiunilor glandei tiroide, în special pentru hipotiroidism.
Consumul regulat de nucată mai poate ajuta și la buna funcționare a ficatului. Poate fi benefic și împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor. De asemenea, poate combate răceala, gripa sau diferite infecții respiratorii.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea uneia dintre cele mai fine băuturi.
Lichior de nuci verzi sau nucată – Ingrediente
Pentru că ai nevoie de două etape de preparare a lichiorului și lista de ingrediente se împarte în două categorii.
Ingrediente pentru macerarea nucilor:
- 500 gr nuci verzi, nu foarte crude
- 500 ml vodkă
- 1 lămâie bio.
Pentru sirop:
- 500 gr apă
- 500 gr zahăr
- 1 baton de vanilie
- 2 batoane de scorțișoară
- 2-3 buc. anason stelat
- 3-4 cuișoare.
Rețetă de lichior de nuci verzi sau nucată – Mod de preparare
Modul de pregătire al ingredientelor pentru lichiorul de nuci este simplu. Dar sunt necesare două etape pentru prepararea acestuia. Prima etapă constă în macerarea nucilor în alcool. A doua etapă constă în pregătirea siropului care se adaugă peste macerat.
Cum se macerează nucile pentru lichior
Comparativ cu rețeta de dulceață de nuci verzi, rețeta de lichior se prepară mai ușor. Nucile nu se vor mai curăța de coajă, ci doar se spală bine și se taie în sferturi. Nu uita să folosești mănuși de cauciuc sau chirurgicale pentru a evita pătarea pielii mâinilor.
După ce ai tăiat nucile în sferturi, pune-le într-un borcan de sticlă sterilizat. Adaugă peste ele vodka și lămâia tăiată în bucăți mai mici.
Vezi mai multe poze cu lichiorul de nuci în GALERIA FOTO!
Acoperă borcanul cu un tifon și așază peste el capacul, dar fără a-l înfileta. Pune borcanul la loc mai răcoros și ferit de lumină. Lasă-l acolo 10 zile, apoi poți prepara siropul.
Cum prepari sirop pentru lichior de nuci verzi sau nucată
Într-o cratiță cu pereții groși pune zahărul. Adaugă apa, batoanele de scorțișoară și de vanilie, anasonul stelat și cuișoarele. Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Fierbe siropul pentru 15 minute sau până când devine mai consistent și mai aromat. Lasă-l să se răcească, îndepărtează toate mirodeniile și toarnă-l peste nucile macerate din borcan.
Mai lasă borcanul cu ingredientele pentru lichior încă 10 zile la macerat.
După acest interval de timp, strecoară lichiorul de nuci printr-un tifon. Îmbuteliază-l în sticle cu capace, etichetează frumos sticlele și trece-le în cămară. Mai târziu te vei bucura înainte de cină de o băutură fină alături de prieteni și familie.