Specialiștii descriu această afecțiune ca fiind caracterizată printr-o mâncărime a scalpului și descuamarea evidentă a pielii de-a lungul suprafeței părului. Cu toate acestea, există mai mult decât un singur tip de mătreață. Două tipuri largi includ mătreața grasă și uscată, mătreața uscată fiind mai frecventă. Principala diferență dintre ele este modul în care se simt și arată pe scalp.
Care este diferența dintre mătreața grasă și cea uscată
Spre deosebire de opinia publică, mătreața este un simptom izolat al altceva care se întâmplă în organism, care se manifestă pe scalp. Astfel, poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv creșterea excesivă a fungilor și diferitor boli. E important să iei în considerare și de câte ori pe săptămână îți speli părul. Mătreața poate fi cauzată și de lipsa de igienă. O rutină nepotrivită de spălare poate agrava starea.
În afară de asta, factori precum predispoziția genetică, grupa de vârstă și etnia pot contribui la posibilitatea de a face față unui anumit tip de mătreață.
Ambele tipuri pot fi simptome ale bolilor
Mătreața uscată se caracterizează prin fulgi albi și uscați de piele, care nu se agață de părul tău, conform Verywell Health. Scalpul se poate simți iritat și poate părea roșiatic. Cauza principală poate fi orice. De la sensibilitate la anumite ingrediente ale produselor de îngrijire, un scalp uscat sau chiar diferite boli precum psoriazisul și infecțiile fungice.
Pe de altă parte, mătreața grasă poate părea umedă la atingere, dar de fapt este doar grasă. De aceea este cunoscută și sub numele de mătreață uleioasă. Mătreața umedă se remarcă prin fulgi galbeni mai mari care se amestecă cu uleiurile secretate de scalp. Prin urmare, se lipesc de firele de păr.
„Mătreața grasă poate imita simptomele dermatitei seboreice, psoriazisului scalpului și eczemei”, spune pentru Stylecraze Anna Chacon, un dermatolog dublu certificat. Ea mai spune că afecțiunea poate duce la căderea părului dacă nu este tratată corespunzător. Spre deosebire de mătreața uscată, mătreața umedă este cauzată mai des de obiceiurile proaste de igienă, conform Verywell Health. Din păcate, poate apărea și ca un simptom al pecinginei scalpului, al psoriazisului și al dermatitei.
Ambele pot fi tratate acasă
Pentru mătreața umedă, tratamentul va depinde de cauza afecțiunii. Dacă pur și simplu nu te șamponezi suficient, stabilirea unei rutine regulate de spălare cu produse care abordează în mod special mătreața te va scăpa cel mai probabil de problemă. Specialiștii recomandă de regulă un șampon clarificant pentru o curățare mai profundă.
Tratamentele homemade ar putea ajuta, de asemenea, dacă mătreața umedă nu este severă. Arnica poate ajuta la tratarea pielii sensibile de pe scalp, la fel ca și aloe vera, în timp ce oțetul de mere și semințele de schinduf vor ajuta la combaterea ciupercii care cauzează mătreața, conform Stylecraze.
Cu toate acestea, deoarece mătreața grasă poate fi un simptom al altceva, cum ar fi dermatita sau psoriazisul, asigură-te că vizitezi un dermatolog dacă nu observi o schimbare în sănătatea scalpului.
Mătreața uscată este de obicei mult mai ușor de tratat și, cel mai probabil, va dispărea atunci când schimbi șamponul obișnuit cu unul care conține ingrediente pentru combaterea mătreții. Potrivit unui studiu din The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, piritiona de zinc și sulfura de seleniu sunt cele mai eficiente. Cu toate acestea, asigură-te că nu sari peste zilele de spălare. Din nou, dacă starea scalpului tău nu se îmbunătățește relativ repede, renunță la abordarea acasă și vizitează un dermatolog pentru o opinie profesională.