Cartofii fac parte din categoria alimentelor cele mai accesibile, dar și cele mai versatile de preparat. Îi găsești în piețe sau în magazine pe tot parcursul anului și poți găti din ei diferite rețete din toate categoriile de preparate. Îi poți folosi la salate, la supe și ciorbe, la garnituri mai simple sau mai complexe, dar și la aluaturi.
Dacă te numeri printre consumatorii de pâine cu cartofi în aluat, o poți prepara cu succes și în propria bucătărie. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea cartofilor natur, simpli și gustoși.
Cartofi natur în varianta de post – Ingrediente
- 1 kg de cartofi roșii
- 2 litri de apă + 1 linguriță de sare
- 3 linguri cu elei de măsline sau de floarea soarelui
- 1 legătură de pătrunjel verde sau de mărar
- ceapă verde, opțional
- sare și piper după gust.
Rețeta de cartofi natur în varianta de post – Mod de preparare
Tot ce ai de făcut pentru această rețetă este să cureți cartofii, să-i speli bine și să-i tai în cuburi mari, apoi să-i fierbi. Nu îți ia mai mult de cinci minute să faci aceste operațiuni. Iar timpul de fierbere al cartofilor este scurt, deci nu petreci în bucătărie mai mult de 20-25 de minute în total.
Fierbe cartofii în apă rece, în care adaugi și 2 linguri de ulei, dar și o linguriță de sare. Fierbe-i până când se pătrund la testul cu furculița, mai precis, fierbe-i pentru 15-16 minute.
Apoi scurge-i, pune-i într-un bol și stropește-i cu puțin ulei. Presară sare și piper după gust și verdeață tocată mărunt. Amestecă-i ușor pentru a nu-i strivi, să se întrepătrundă cu aroma pătrunjelului sau a mărarului. Poți adăuga și rondele de ceapă verde, pentru un plus de gust. Îi poți servi calzi sau reci, după cum dorești.
Pentru reușita rețetei de cartofi natur în varianta de post este importantă alegerea tipului de cartofi.
Ce tip de cartofi alegi în funcție de modul de preparare a acestora
Pe piața românească găsești două tipuri de cartofi: cartofi cu coaja albă și cartofi cu coajă roșie. Mai sunt, totuși și cartofii dulci, dar aceștia au alte moduri de preparare și de folosire.
Dacă mâncarea pe care o prepari necesită fierberea cartofilor, în coajă sau curățați, optează pentru cartofii cu coaja roșie. Aceștia își păstrează forma în timpul fierberii pentru că au o cantitate mai mică de amidon în conținut. De exemplu, cartofii roșii îi poți folosi la rețeta de salată orientală, la salata de boeuf, la tocănițe și la ciorbe.
Dacă dorești să prepari cartofi prăjiți sub formă de pai, alege tot cartofii roșii. Vor ieși mai crocanți și nu se vor rupe în timpul preparării. Dar dacă dorești să-i prăjești tăiați în cuburi sau în bucăți mai mari, alege cartofii albi. Aceștia vor ieși crocanți la exteriori, dar moi și foarte gustoși la interior.
Pentru rețetele de cartofi copți, ar trebui să alegi cartofii în coajă albă. Se coc mai rapid și vor fi cremoși în interior, datorită conținutului mai mare de amidon. Vezi aici și o rețetă de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.
Pentru rețetele de aluaturi poți opta tot pentru cartofii albi, pentru că ai nevoie de tot amidonul din ei.