Ai nevoie de doar 5 ingrediente pentru a pregăti acest preparat delicios, ingrediente pe care le deții în cămară. Nu este necesară nici atenție deosebită în timpul preparării, comparativ cu alte rețete de garnituri. Tot ce trebuie să faci este să speli bine cartofii, să îi ștergi, să îi ungi ușor cu ulei și să presari sare grunjoasă peste ei. Îi pui la cuptor și te poți ocupa de alte activități sau pregăti un alt preparat.
Cartofii sunt alimentele la care, cu siguranță, te gândești când dorești o garnitură gustoasă și hrănitoare. Ca și rețetele de paste, rețetele de cartofi sunt foarte versatile. Poți combina cartofii cu o multitudine de ingrediente, dar poți prepara din ei o diversitate de rețete: de la aperitive, la salate, supe și ciorbe sau mâncăruri scăzute sau aluaturi. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai simple și gustoase garnituri, de post.
Cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin – Ingrediente
- 1 kg cartofi albi, de mărime medie
- 150 gr sare de bucătărie grunjoasă
- 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
- crenguțe de rozmarin
- 2-3 căpățâni întregi de usturoi.
Rețetă de cartofi copți în sare – Mod de preparare
Începe cu pregătirea unei tăvi de cuptor, în care așezi hârtie de copt. Presară sare grunjoasă pe toată suprafața tăvii. Mai pregătește o foaie de hârtie puțin mai mare decât tava, pe care o vei așeza deasupra.
Mai ai nevoie și de folie de aluminiu, pe care o vei așeza peste hârtia de copt. Aceasta va asigura căldură în interiorul tăvii, iar cartofii se vor coace mai rapid.
După ce ai pregătit tava și hârtia de copt, următorul pas este se speli cartofii în apă rece, fără să îi decojești. Apoi îi ștergi bine cu prosoape de hârtie. Cu ajutorul unei pensule de patiserie, unge-i ușor cu foarte puțin ulei și așază-i pe patul de sare.
Presară sare grunjoasă și pe deasupra cartofilor. Uleiul se folosește doar pentru a nu aluneca sarea de pe suprafața lor.
Rupe crenguțe de rozmarin și strecoară-le printre cartofi. Secționează câte un capac de la căpățânile de usturoi, atât cât să fie ușor desfăcuți cățeii de usturoi. Astfel, aroma lor se poate degaja în timpul tratamentului termic și va pătrunde în cartofi.
Așază căpățânile de usturoi printre cartofi, cu partea decupată în sus. Acum poți acoperi tava cu hârtie de copt, dar și cu folia de aluminiu. Pune tava cu cartofi la cuptor la 200 de grade și lasă-i aproximativ 40 de minute. După acest interval de timp, scoate tava din cuptor și îndepărtează folia de aluminiu și hârtia de copt de deasupra. Mai lasă tava cu cartofi copți în sare la cuptor pentru 10-15 minute, apoi te poți bucura de gustul lor.
Cum poți servi cartofii copți pe sare
Poți servi cartofii copți simpli, de post, pentru că sunt tare gustoși. Îi poți servi și cu diferite sosuri dulci sau picante. Însă îi poți decoji ușor și adăuga deasupra lor verdeață tocată și smântână. O cremă de brânză cu boia de ardei sau cu verdeață le-ar putea desăvârși gustul. Nu uita nici de baconul afumat, tocat mărunt și rumenit la tigaie. Ar putea completa perfect gustul cartofilor copți. În oricare din variantele prezentate i-ai servi, tot delicioși vor fi.
Spor la preparat și poftă bună la savurat!