Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, oferind proteine, grăsimi sănătoase și o gamă largă de nutrienți. Din acest motiv, mulți oameni apelează la conserva de ton. Este o modalitate convenabilă și accesibilă de a mânca pește. Află ce spun specialiștii despre conserva de ton.
Cât de sănătos este tonul din conservă: beneficii
Tonul din conservă este o sursă hrănitoare, cu conținut scăzut de grăsimi, de proteine și acizi grași omega-3, bogat în vitamine și minerale. Versatilitatea sa îi permite să fie folosit în salate, sandvișuri, preparate cu paste și diverse alte mâncăruri. Cu toate acestea, există și câteva riscuri care vin la pachet cu consumul de ton din conserve. De cele mai multe ori, cele mai menționat sunt cantitatea mare de sodiu și expunerea la mercur.
Pentru a afla mai multe despre dacă tonul din conservă este sănătos sau nu, citește mai departe pentru a afla beneficiile sale și posibilele efecte secundare.
Un plus de proteine
Unul dintre principalele beneficii ale consumului de ton din conservă este că el reprezintă o modalitate accesibilă și ușoară de a obține un aport de proteine. De fapt, o cutie întreagă conține aproximativ 40 de grame de proteine.
Tonul este, de asemenea, considerat o proteină completă, ceea ce înseamnă că are în compoziție toți cei nouă aminoacizi esențiali și nu toate sursele de proteine.
Conține acizi grași omega-3
La fel ca multe alte tipuri de pește și fructe de mare, tonul este bogat în acizi grași omega-3. Acest tip de grăsime sănătoasă are o listă lungă de potențiale beneficii. Consumul alimentar de omega-3 poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei și la îmbunătățirea stării generale de spirit, precum și la încetinirea declinului cognitiv legat de vârstă.
Are un conținut scăzut de calorii
Tonul este o sursă de proteine pentru oamenii care își urmăresc aportul de calorii. El are mai puține calorii decât multe alte surse de proteine animale. De exemplu, o porție de friptură are aproximativ 230 de calorii, iar o porție de pulpe de pui are aproximativ 200 de calorii, în timp ce o porție de ton conservat are mai puțin de 100 de calorii.
Este bogat în vitamine și minerale
Conservele de ton sunt pline de vitamine și minerale utile. Cele mai populare în compoziția sa sunt vitaminele B, cum ar fi B3 (niacină), B9 (folat) și B12. Aceste vitamine B pot ajuta la furnizarea de energie, la metabolizarea proteinelor, la formarea ADN-ului și la funcționarea generală a creierului.
Efecte secundare potențiale ale tonului din conservă
Când te gândești dacă tonul este sănătos sau nu, un efect secundar potențial de luat în considerare este faptul că multe mărci includ o cantitatea prea mare de sodiu în conservele lor. Consumul constant de prea mult sodiu poate duce la hipertensiune arterială și probleme cardiovasculare.
Conservele de ton pot conține puțin prea multă grăsime pentru o gustare.
Conform specialiștilor, 20-35% din dieta ta zilnică ar trebui să fie grăsimi, între 44 și 78 de grame la o dietă de 2.000 de calorii. 10 grame într-o cutie de ton reprezintă o mare parte din valoarea zilnică recomandată.