Caisele au o aromă deosebită și sunt bogate în nutrienți și vitamine. Aceste fructe mici conțin o mulțime de minerale și vitamine. Pulpa caiselor este moale și suculentă, ceea ce face ca aceste fructe să fie perfecte într-o zi toridă de vară.
Câte calorii și ce beneficii au caisele
Omanii consum caise încă din cele mai vechi timpuri. Acestea s-au cultivat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 4 mii de ani, spun cei de la Webmd.com.
Caisele au ajuns ulterior în Marea Meriderată, iar mai apoi s-au răspândi în ăîntreaga lume. În prezent, există mai multe soiuri diferite de caise și fiecare soi are propriile sale beneficii pentru organism.
Când vine vorba de calorii, caisele se numără printre fructele care pot fi consumate fără teama că vei lua în greutate.
O caisă întreagă poate conține 17 calorii, 1 gram de proteine, 0 grame de grăsimi și 3 grame de zahăr. Caisele au un conținut scăzut de grăsimi, dar sunt bogate în vitamina A și beta-caroten.
Acești nutrienți acționează ca antioxidanți. Caisele sunt, de asemenea, o sursă minunată de flavonoide, un antioxidant care ajută împotriva inflamației din organism. Totodată, acestea conțin vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-caroten, potasiu, luteină, zinc, fier și magneziu.
Ce beneficii au caisele pentru organism
Datoria cantității mari de vitamine și flavonoide, caisele au beneficii semnificative când vine vorba de combaterea radicalilor liberi din organism.
Flavonoidele lucrează pentru a proteja și întări vasele de sânge. Acestea reduc, de asemenea, semnele de inflamație din organism.
Potasiul, un mineral important, ajută la funcția nervoasă și musculară. În plus sunt ideale pentru a susține sănătatea inimii. Mai jos găsești mai multe beneficii ale consumului de caise proaspete. Antioxidanții din caise ajută la prevenirea semnelor îmbătrânirii.
Totodat, vitamina E și C sprijină sănătatea celulelor reducînd semnele ridurilor precoce și îmbunătățind elasticitatea pielii. Beta carotenul este și el un antioxidant care protejează pielea de daunele razelor UV. Bogate în vitamina A, beta-caroten și alți carotenoizi, caisele sunt excelente pentru sănătatea ochilor. Luteina ajută la menținerea sănătății retinei și cristalinului.
Nutrienții din caise pot ajuta,de asemenea, la reducerea riscului de degenerescență maculară și cataracte.
Nu în ultimul rând, caisele îmbunătățesc digestia. Acestea oferă o mulțime de fibre dietetice care ajută la îmbunătățirea tractului digestiv.
Conținutul de fibre solubile ajută tractul, digestiv să rețină suficientă apă și să încurajeze bacteriile bune să prospere. Fibrele insolubile din caise sunt, de asemenea, bune pentru nivelurile de bacterii intestinale sănătoase.
Cum alegi caisele
Caisele au un sezon de creștere scurt, de obicei din mai până în august. Când sunt în sezon, acestea sunt disponibile din belșug în magazine.
Caisele din afara sezonului sunt probabil aduse din america de Sud, spun cei de la EatThis.com. Atunci când alegi caisele, încearcă să optezi pentru cele cu o culoare uniformă, care au un ton portocaliu spre auriu.
Caisele galbene pal sau galben-verde nu sunt coapte suficient și pot avea o altă aromă. Ai grijă să nu alegi caisele prea coapte. Acestea se pot zdrobi în timpul transportului.
Dacă îți plac caisele, atunci poți să descoperi mai multe și despre beneficiile sâmburilor de caise.