Sâmburii caiselor sunt hrănitori și au multe beneficii potențiale pentru organism, spun specialiștii de la Medicine.Net. Unele studii arată că sâmburii ajută la prevenirea apariției cancerului. Oamenii de știință cred că amigdalina, o substanță chimică găsită în sâmburii de caise, ar pueta fi folosită pentru a uncide celulele canceroase prin inhubarea replicării lor.
Ce beneficii au sâmburii de caise pentru sănătate
Sâmburii de caise sunt consumați de sute de ani. Deși mulți obișnuiesc să-i arunce, ei ascund o mulțime de beneficii pentru organism.
Datorită valorii lor nutritive, sâmburii sunt considerați adevărate „medicamente” în unele culturi. Printre nutrienții benefici din sâmburii de caise o să găsești: amigdalina, vitaminele A și C, vitamina E, acid pangamic, carbohidrați, fibre dietetice, proteine, calciu și fier.
Specialiștii sunt de părere că sâmburii pot avea proprietăți anticancerigene. Sâmburii de caise sunt bogați în antioxidanți și ajută la promovarea luptei împotriva radicalilor liberi, responsabili pentru deteriorarea celulară.
Totodată, cercetările au arătat că sâmburii de caise au proprietăți antiinflamatorii. Tootdată, vitamina B17 este asociată cu prevenirea apariție cancerului. În ciuda beneficiilor pe care le au pentru organism, trebuie menționat faptul că sâmburii de caise nu pot reprezenta un tratament suficient de puternic împotriva cancerului.
În cazul depistării acestei boli este necesară consultarea medicului specialist. Alte studii au arătat că sâmburii de caise promovează sănătatea inimii.
Acidul pangamic din sâmburi este asociat cu scăderea riscului de dezvoltare a bolilor de inimă. Acidul pangamic ajută, de asemenea, la reducerea stresului.
Beneficiile sâmburilor nu se opresc aici, după cum scire Parade.com. Sâmburii de semințe au fost asociați cu sănătatea sistemului respirator și a sistemului digestiv.
Nu în ultimul rând, sâmburii de caise sunt benefici pentru sănătatea pielii. Uleiul de semințe de caise este bogat în acizi grași esențiali pentru hidratarea pielii uscate. Acest ulei este folosit în cosmetică, în special în preme li uleiuri.
Cum mănânci sâmburii caiselor
Sâmburii caiselor au nevoie de atenția ta înainte de a fi consumați. Pentru început trebuie să tai caisa în două jumătăți și să extragi sâmburele.
Poți să folosești mâinile pentru a îndepărta sâmburele sau te poți ajuta de un cuțit. Scoate sâmburele din mijlocul caisei și folosește un spărgător de nuci pentru a sparge și tu sâmburele caisei.
Pune sâmburele în spărgător și apasă până ce reușești să spargi sâmburele. În interiorul sâmburelui ar trebui să se afle o sămânță mică.
Specialiștii spun că adulții nu ar trebui să consume mai mult de trei semințe mici de caise pe zi.
Copiii, de asemenea, nu ar trebui să consume mai mult de jumătate de sămânță de caisă pe zi. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța alimentară, adulți care consumă mai mult de 3 semințe mici de caise pe zi sunt expuși riscului de intoxicație cu compușii toxici din semințe.
Simptomele intoxicației includ: greață, dureri de cap, insomnie, sete, nervozitate, febră și tensiune arterială scăzută. Medicul specialist trebuie contactat imediat în aceste cazuri.
Descoperă mai multe și despre beneficiile conumului de caise. Aceste fructe sunt delicioase și au o mulțime de nutrienți.
Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe semințe de caise
Semințele de caise sunt suplimente care ar trebui consumate cu măsură. Există o măsură de dezbateri cu privire la siguranța și eficacitatea utilizării lor.
Deși sâmburii de caise conțin potențiale beneficii, semințele conțin o cantitate mare de amigdalină care se poate transforma în cianură în organism. Cianura poate fi fatala și poate duce la intoxicație.
Acesta este motivul pentru care experții recomandă să începi cu consumul unei singure semințe pe zi. Poți crește trepta numărul semințelor, dar să nu depășești niciodată mai mult de trei, spun cei de la Medicine.Net.
Chiar și dozele mici pot provoca efecte secundare pentru cei care nu sunt obișnuiți să le consume. Doar 3,5 miligrame pe kilogram de greutate corporală pot fi mortale pentru organism.
De asemenea, este esențial să fii atent la reacțiile alergice și la alte simptome neobișnuite și să contactezi medicul specialist imediat ce observi o schimbare.