Caisele sunt fructe aromate, colorate și hrănitoare. Caisele pot stimula activitatea intestinală, dar pot ajuta și la îmbunătățirea aspectului pielii. Aceste fructe sunt sărace în calorii, deci sunt recomandate chiar și persoanelor care se află la dietă.
Beneficiile consumului de caise
Caisele sunt fructe cu sâmburi și mai sunt cunoscute sub numele de prune armenești. Acesta sunt mici, rotunde și arată ca o versiune mai mică a unei piersici.
Caisele conțin multe vitamine și minerale esențiale. Două caise proaspete, de aproximativ 70 de grame, conțin 34 de calorii, 8 grame de carbohidrați, un gram de proteine și 1.5 grame de fibre.
Caisele sunt bogate în vitamina A, C, E și potasiu. Acest fruct este o sursă excelentă de beta-caroten, luteină și zeaxantină, toate fiind antioxidanți puternici care ajut la combatrea radicalilor liber din organism. Nutriționiștii recomandă consumul caiselor întregi, nedecojite, deoarece coaja acestora are cantități mari de fibre.
Descoperă o listă cu alimente bogate în antioxidanți și află cum te poți bucura de beneficiile acestora.
Consumul de caise ar putea să îmbunătățească vederea
Caisele conțin compuși esențiali pentru sănătatea ochilor, inclusiv vitaminele A și E. Vitamina A joac un rol esențial în prevenirea orbirii nocturne, o tulburare cauzată de lipsa pigmenților de lumină în ochi. Vitamina E este un antioxidant solubil n grăsimi, dar care ajută și la protejarea ochilor de radicalii liberi. Beta-carotenul servește ca un precursor al vitaminei A.
Acest lucru înseamnă că organismul transformă beta-carotenul în vitamina A. Alți carotenoizi importanți din caise includ luteina și zeaxantina.
Consumul de caise ar putea să îmbunătățească sănătatea pielii
Consumul de caise poate avea efecte benefice asupra pielii. Principalele cauze ala apariției ridurilor și daunelor pielii sunt factorii de mediu, cum ar fi soarele și poluarea. În plus, cercetările indică o legătură directă între expunerea la lumină ultravioletă, arsuri solare și riscul de melanom, o formă gravă a cancerului de piele.
Specialiștii spun că poți combate o parte din aceste daune ale pielii printr-o dietă sănătoasă, plină de antioxidanți. Caisele sunt unele dintre fructele delicioase care pot combate aceste probleme.
Vitaminele C și E, ambele găsite în acest fruct, pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. Vitamina C protejează împotriva daunelor provocate de razele UV. În plus, această vitamină ajută la formarea colagenului, care conferă pielii rezistență și elasticitate.
Casiele ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală
O ceașcă de caise conține aproximativ 3 grame de fibre. Acestea reprezintă 8,6% din necesarul zilnic pentru bărbați și 13,3 % din necesarul zilnic pentru femei. Caisele conțin multe fibre solubile, dar și insolubile. Fibrele solubile se dizolvă în apă și includ pectina și polizaharida. Fibrele insolubile nu se dizolv în apă și includ celuloza, hemiceluloza și lignina.
Caisele sunt deosebit de bogate în fibre solubile, ceea ce este important pentru menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge. Fibrele întârzie mișcarea alimentelor prin tractul digestiv și hrănesc bacteriile bune intestinale Un microbiom intestinal mai sănătos este legat de un risc mai scăzut de apariție a obezității, spun specialiștii pentru Healthline.