Roșcovul, originar din Marea Mediterană, este un arbust veșnic verde, înflorit. Produce păstăi de roșcove, care conțin atât pulpă dulce, cât și semințe necomestibile. Oamenii folosesc pulpa pentru a face pulbere de roșcove, care are un gust asemănător cu cel al ciocolatei.
Ce este pudra de roșcove
Pulberea de roșcove provine din pulpa dulce și coaptă a păstăilor de roșcove. Oamenii usucă, prăjesc și macină pulpa pentru a produce o pulbere sau o făină fină.
Are un gust bogat, de nucă, care seamănă oarecum cu caramelul.
Oamenii o folosesc adesea în loc de pudră de cacao sau ciocolată. Deși are o aromă mai blândă, ușor amară, poate acționa ca înlocuitor în unele cazuri. Pudra de roșcove poate fi folosită fie crudă, fie prăjită, scrie medicalnewstoday.com.
Cum se folosește pudra de roșcove
Există diferite moduri de a folosi pudra de roșcove și este deosebit de comună în rețetele „mai sănătoase”. Aceasta se poate include în rețete pentru produse de patiserie, băuturi și delicii fără coacere.
Deși roșcova a atins apogeul de popularitate în anii 1970, tendința de „hrană sănătoasă” din ultimii ani, a readus-o la modă.
Roșcovul este mai dulce și mai puțin amar decât pudra de cacao, așa că poți folosi mai puțin zahăr atunci când îl folosești ca înlocuitor. Acest lucru o face un ingredient util în alimente precum clătite, fulgi de ovăz și milkshake-uri.
Pudra de roșcove are o cantitate relativ ridicată de zahăr. De asemenea, este bogată în fibre alimentare și polifenoli antioxidanți. În plus, aceasta conține minerale esențiale precum calciu, magneziu și potasiu. Are cantități mici de fier, fosfor și proteine.
O lingură de pulbere de roșcove conține:
- Calorii 13.3;
- Carbohidrați 5,33 g;
- Fibre 2,39 g;
- Zahăr 2,95;
- Calciu 20,9 miligrame (mg);
- Magneziu 3,24 mg;
- Fosfor 4,74 mg;
- Potasiu 49,6 mg;
- Sodiu 2,1 mg.
Ce beneficii are pudra de roșcove
Pulberea de roșcove sau carobul conține cantități notabile de calciu, potasiu și fibre. Aceștia sunt toți nutrienți importanți, iar oamenii ar trebui să consume cantități adecvate din fiecare prin alimentație.
În plus, pudra de roșcove are un conținut scăzut de grăsimi, deci este ideală dacă încearci să reduci aportul de grăsimi.
De asemenea, nu conține cofeină și gluten. Acest lucru o face o alegere bună dacă alegi să eviți aceste ingrediente sau dacă ești alergică ori sensibilă la ele.
Deși există multe mențiuni despre beneficiile pentru sănătate ale pudrei de roșcove, dovezile care le susțin sunt limitate.
Unii oameni susțin că ajută la pierderea în greutate. Un mic studiu din 2019 al tinerilor sportivi constată o ușoară scădere în greutate pentru cei care au consumat roșcove în loc de placebo. Cu toate acestea, nu au avut o scădere notabilă a grăsimii sau o creștere a masei musculare.
Alte afirmații comune susțin că conținutul de antioxidanți al roșcovelor poate lupta împotriva celulelor dăunătoare, cum ar fi cancerul.
Un articol din 2016 notează calitățile valoroase ale roșcovelor. În timp ce cercetătorii pot folosi roșcovele pentru a face noi medicamente și tratamente, acest lucru nu înseamnă că consumul de pulbere de roșcove va da aceleași rezultate.
Dacă vrei să folosești pudra de roșcove în rețete ar trebui să o faci pentru gustul, textura și valoarile nutritive ale acesteia.
Pudra de roșcove vs. pudra de cacao
Pudra de roșcove se poate folosi în loc de cacao. Deși cele două alimente sunt similare, ele au și câteva diferențe cheie.
Pudra de roșcove este ușor dulce și are o aromă de nucă, asemănătoare caramelului, în timp ce pudra de cacao are un gust amar. Este practic fără grăsimi, ceea ce o face o opțiune bună pentru persoanele care doresc să consume mai puține grăsimi.
Cacaoa, forma neprocesată de cacao, are un gust mai profund, amar. Conține cofeină și teobromină, un alcaloid care are efecte similare cofeinei.
De asemenea, pudra de cacao conține un aminoacid numit tiramină, care este adesea legat de migrene. Pulberea de roșcove nu conține tiramină.
În schimb, pudra de cacao este pe lista de alimente care pot îmbunătăți memoria și concentrarea.