Reclamă

Ce conține un măr. Ține sau nu doctorul la distanță?

Un măr pe zi chiar ține doctorul departe? Un nutriționist explică știința din spatele alimentelor „funcționale”. Citește mai jos pentru a afla ce conține un măr și care sunt beneficiile acestui fruct pentru sănătatea organismului.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 7 octombrie 2023, 5:19

Cu toții am auzit că un măr pe zi ține medicul departe, dar cât de adevărat este asta? Merele nu sunt bogate în vitamina A și nici nu sunt benefice pentru vedere precum morcovii. Nu sunt o sursă excelentă de vitamina C și, prin urmare, nu luptă împotriva răcelii așa cum fac portocalele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, merele conțin diverse substanțe bioactive – substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente și care au efecte biologice în organism. Aceste substanțe chimice nu sunt clasificate ca nutrienți precum vitaminele. Deoarece merele conțin multe substanțe bioactive care promovează sănătatea, fructul este considerat un aliment „funcțional”.

Ce sunt alimentele funcționale și cum diferă de superalimente

Alimentele funcționale sunt cele care conțin diferite substanțe bioactive, iar unele pot chiar funcționa ca un medicament.

Alimentele funcționale nu sunt la fel cu superalimentele. „Superfood” este un cuvânt la modă pe care oamenii de publicitate îl folosesc pentru a promova alimente precum kale, spanac și afine. Dar, în general, superalimentul este menit să implice un aliment care are o valoare nutritivă superioară și care este bogat în nutrienți ce sunt benefici pentru sănătate.

Reclamele pentru superalimente susțin că consumul alimentelor va îmbunătăți un anumit aspect al sănătății. Problema este că majoritatea acestor afirmații nu se bazează pe cercetări științifice, așa cum sunt criteriile pentru alimente funcționale.

Reclamă

Pe lângă nutrienții de care organismul nostru are nevoie pentru creștere și dezvoltare, alimentele funcționale conțin o varietate de substanțe bioactive, fiecare cu o funcție unică în organism. Substanțele bioactive pot fi găsite în mod natural în alimente sau adăugate în timpul procesării.

Carotenoizii

Carotenoizii sunt cele mai ușor de recunoscut exemple de substanțe bioactive. Sunt un grup de 850 de pigmenți diferiți care dau culoarea fructelor și legumelor galbene, portocalii și roșii. Carotenoizii funcționează în primul rând ca antioxidanți, ceea ce înseamnă că promovează sănătatea, ajutând la prevenirea deteriorarii celulelor corpului. Diferiți carotenoizi individuali pot funcționa în moduri diferite.

Reclamă

Beta-carotenul

Beta-carotenul este cel mai cunoscut carotenoid datorită cantităților mari care se găsesc în morcovi. Beta-carotenul se transformă în vitamina A în organism după ce îl consumi. Vitamina A este necesară pentru vederea normală.

Luteina și zeaxantina

Luteina și zeaxantina sunt carotenoizii galbeni care se găsesc în porumb și ardei. Cele două ajută la sprijinirea vederii, în special în rândul adulților în vârstă.

Cercetările sugerează că carotenoizii din alimente și celelalte categorii de substanțe bioactive pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și la îmbunătățirea sănătății inimii. Este important de reținut că fructele și legumele bogate în carotenoizi sunt asociate cu riscuri reduse de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer, dar că carotenoizii din suplimente oferă mai puține beneficii.

Ce conține un măr: componentele bioactive

Fibrele dietetice naturale ale unui măr sunt una dintre componentele bioactive care duc la clasificarea acestuia ca aliment funcțional. Pectina din fibre se găsește în principal în pulpa unui măr.

Pectina funcționează pentru a reduce cantitatea de zahăr și grăsime care este absorbită în organism. Acest lucru ajută la reducerea riscului de diabet și boli de inimă.

Coji de mere sunt, de asemenea, pline de fibre care acționează ca un laxativ.

În plus, merele conțin cantități mari de substanțe chimice naturale cunoscute sub numele de polifenoli, care au roluri vitale în promovarea sănătății și reducerea bolilor cronice. Peste 8.000 de polifenoli au fost identificați în diferite alimente vegetale. Deoarece sunt în principal în coajă, merele întregi sunt surse mai bune de polifenoli decât sucul sau sosul de mere.

Antocianinele sunt o subclasă a polifenolilor care conferă cojii de măr o mare parte din culoarea roșie. Dietele bogate în antociani ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și sunt studiate pentru utilizare în tratarea bolii Alzheimer.

Un alt polifenol primar din mere este phloridzin. Cercetătorii au studiat rolul phloridzin la controlul glicemiei de mai bine de 100 de ani. Studii recente confirmă că joacă un rol important în reglarea nivelului de glucoză din sânge prin scăderea cantității de glucoză absorbită din intestinul subțire și creșterea excreției din rinichi.

Merele ajută cu adevărat să țină medicul departe?

Cercetătorii au încercat să descopere acest lucru. O echipă din SUA a analizat tiparele de consum de mere și numărul de vizite la medic la peste 8.000 de adulți. Dintre aceștia, aproximativ 9% au mâncat un măr pe zi. Odată ajustați pentru factorii demografici și legați de sănătate, cercetătorii au descoperit că consumatorii zilnici de mere au folosit puțin mai puține medicamente pe bază de prescripție medicală decât cei care nu mănâncă mere. Dar numărul de vizite la medic a fost aproximativ același între cele două grupuri.

Un grup de cercetători europeni a descoperit că consumul a două mere pe zi a îmbunătățit sănătatea inimii la 40 de adulți.

În timp ce consumul unui măr pe zi nu va reduce neapărat substanțial medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau vizitele la medic, ar putea fi un pas important către alimente mai sănătoase, pline de fibre și întregi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×