Cu toții am auzit că un măr pe zi ține medicul departe, dar cât de adevărat este asta? Merele nu sunt bogate în vitamina A și nici nu sunt benefice pentru vedere precum morcovii. Nu sunt o sursă excelentă de vitamina C și, prin urmare, nu luptă împotriva răcelii așa cum fac portocalele.
Totuși, merele conțin diverse substanțe bioactive – substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente și care au efecte biologice în organism. Aceste substanțe chimice nu sunt clasificate ca nutrienți precum vitaminele. Deoarece merele conțin multe substanțe bioactive care promovează sănătatea, fructul este considerat un aliment „funcțional”.
Ce sunt alimentele funcționale și cum diferă de superalimente
Alimentele funcționale sunt cele care conțin diferite substanțe bioactive, iar unele pot chiar funcționa ca un medicament.
Alimentele funcționale nu sunt la fel cu superalimentele. „Superfood” este un cuvânt la modă pe care oamenii de publicitate îl folosesc pentru a promova alimente precum kale, spanac și afine. Dar, în general, superalimentul este menit să implice un aliment care are o valoare nutritivă superioară și care este bogat în nutrienți ce sunt benefici pentru sănătate.
Reclamele pentru superalimente susțin că consumul alimentelor va îmbunătăți un anumit aspect al sănătății. Problema este că majoritatea acestor afirmații nu se bazează pe cercetări științifice, așa cum sunt criteriile pentru alimente funcționale.
Pe lângă nutrienții de care organismul nostru are nevoie pentru creștere și dezvoltare, alimentele funcționale conțin o varietate de substanțe bioactive, fiecare cu o funcție unică în organism. Substanțele bioactive pot fi găsite în mod natural în alimente sau adăugate în timpul procesării.
Carotenoizii
Carotenoizii sunt cele mai ușor de recunoscut exemple de substanțe bioactive. Sunt un grup de 850 de pigmenți diferiți care dau culoarea fructelor și legumelor galbene, portocalii și roșii. Carotenoizii funcționează în primul rând ca antioxidanți, ceea ce înseamnă că promovează sănătatea, ajutând la prevenirea deteriorarii celulelor corpului. Diferiți carotenoizi individuali pot funcționa în moduri diferite.