În weekend-uri și vacanțe simți nevoia să tragi un pui de somn după o masă copioasă? Oboseala post-prandială este naturală și nu constituie un motiv de îngrijorare.
Ce înseamnă dacă te simți mereu obosită după masă
Potrivit nutriționistului Kimberley Rose-Francis, citată de Wellandgood, primul motiv posibil se referă la programul meselor tale. Acesta nu trebuie să te îngrijoreze. Cel mai probabil este vorba de ritmul circadian (ciclul natural somn-veghe). El generează acea stare de somnolență de după luarea mesei.
O analiză din 2019 publicată în Yale Journal of Biology and Medicine arată că ritmul nostru circadian scade după-amiaza, mai exact în intervalul 14-16. În acest caz este perfect normal să te simți un pic moleșită după masă. Însă cauza se leagă mai mult de ritmurile tale biologice și momentul în care iei prânzul decât de conținutul mesei în sine.
Consumi alimente care favorizează somnolența
Ești probabil conștientă că anumite alimente și băuturi, deși sunt foarte nutritive, pot induce o anumită stare de somnolență în timpul zilei. Printre acestea se numără:
- Alimentele cu un conținut bogat de triptofan (linte, somon, spanac, unt de arahide, semințe de susan, semințe de dovleac, brânză și curcan, boabe de soia);
- Alimente bogate în melatonină (fistic, ouă și somon);
- Suc de vișine, care conține atât melatonină, cât și triptofan;
- Lapte, care de asemenea conține melatonină și triptofan;
- Ceai de mușețel.
În viziunea expertei citate, alimentele bogate în vitamina D ca peștele gras, gălbenușurile de ou, ciupercile și alimentele fortificate pot regla direct sau indirect somnul.
O altă categorie de alimente care induc o stare de somnolență sunt carbohidrații rafinați. În special bomboanele, produsele de patiserie, cerealele rafinate ca orezul alb, pastele albe și cerealele rafinate pentru micul dejun.
Mănânci mai multe alimente bogate în grăsimi decât în mod normal
Dacă consumi un volum mai mare decât de obicei de alimente bogate în grăsimi, dieta ta poate fi dezechilibrată.
Un studiu publicat în revista Physiology & Behavior a investigat efectele unui mic dejun low-carb bogat în grăsimi. Comparativ cu unul sărac în grăsimi și cu un conținut mare de carbohidrați pe un grup de 18 femei și bărbați. Participanții la studiu care au servit primul tip de mic dejun au raportat că s-au simțit mai somnoroși după 2-3 ore de la masă. După 3 ore au acuzat o stare semnificativă de oboseală comparativ cu celălalt grup.
Cercetătorii au descoperit că un hormon care stimulează digestia grăsimilor și proteinelor, colecistokinina, avea valori vizibil mai mari după mesele low-carb bogate în grăsimi. Colecistokinina determină atât senzația de sațietate, cât și starea de somnolență. Motivul are legătură cu acizii grași și aminoacizii care se eliberează după masă. În consecință un prânz bogat în aceste componente te poate face să moțăi mai mult decât de obicei.
Când este cazul să te îngrijorezi
Este important de reținut că includerea grăsimilor sănătoase și a proteinelor într-o dietă echilibrată este esențială. Acestea au un impact deosebit asupra nivelurilor de energie și a stării generale de sănătate. Așadar, nu le exclude din dietă, atrag atenția specialiștii.
În vreme ce anumite alimente pot alimenta organismul cu mai multă energie, altele te pot face să te simți mai obosită decât de obicei. Dacă observi că anumite mese aproape că te epuizează, iar apoi ai dificultăți în a lucra ca de obicei, specialista citată recomandă un consult de specialitate.
Potrivit publicației Health, mâncatul în exces în general poate duce la creșterea zahărului din sânge, împreună cu anumite simptome ca durerile de cap și senzația de oboseală sau slăbiciune. În acest caz trebuie controlat nivelul glicemiei, pentru a te asigura că nu există riscul apariției diabetului sau prediabetului.
O altă posibilă cauză a somnolenței are legătură cu deficitul anumitor substanțe nutritive, în special vitaminele B, vitamina C, fierul, magneziul și zincul. Acestea sunt necesare pentru producerea de energie, un deficit al lor putând genera stări de oboseală.
În egală măsură, deficitul acestor nutrienți poate afecta capacitatea organismului de a digera alimentele. Acești nutrienți sunt esențiali pentru producerea de energie în organism, inclusiv prin procesul de digestie. Descoperă cele mai bune sfaturi pentru a scăpa de oboseală, potrivit specialiștilor. Acum că ai aflat ce înseamnă dacă te simți mereu obosită după masă, poți lua deciziile în consecință.