Reclamă

Ce înseamnă un vis care se repetă. Mesajele pe care subconștientul încearcă să ți le transmită

Între 60% și 75% dintre adulții americani experimentează vise recurente, scrie Sleep Foundation. Studiile arată că femeile au tendința de a avea vise recurente mult mai des decât bărbații. Aceste vise sunt o parte normală a somnului, însă pentru mulți oameni ele pot fi deranjante. Specialiștii în domeniu au explicat ce înseamnă un vis care se repetă și care sunt mesajele pe care subconștientul încearcă să ți le transmită.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 13 mai 2023, 6:21 / Actualizat: 13 mai 2023, 9:50

Visele recurente pot fi plăcute sau supărătoare. Studiile arată că 77% dintre visele recurente sunt, de cele mai multe ori, negative. Studiul care atestă aceste informații a fost publicat în Biblioteca Națională de Medicină SUA. Specialiștii susțin că visele recurente au, de asemenea, legătură cu sănătatea psihologică scăzută și că pot apărea ca urmare a tulburărilor de stres post-traumatic.

Ce înseamnă un vis care se repetă

Visele recurente apar mult mai des la persoanele care suferă de tulburări de anxietate. Aceste persoane au, de cele mai multe ori, vise recurente negative.

Atât adulții, cât și copiii experimentează vise recurente. Copiii le pot experimenta mai des decât adolescenții sau adulții, susțin cercetătorii.

Într-un studiu, 35 % dintre copiii de 11 ani au raportat că au avut un vis recurent în ultimul an, comparativ cu 15% dintre adolescenții de 15 ani.

Specialiștii susțin că sunt mai puține șanse ca cei mici să aibă vise recurente pozitive.

Reclamă

Care sunt cele mai comune vise care se repetă

Visele recurente sunt de cele mai multe ori personale, dar cpt adesea să se regăsească și printre trăirile altor persoane. Visele recurente pot fi exact aceleași de fiecare dată sau pot recicla doar aceleași scenarii sau temeri.

Cu toate acestea, există unele teme comune care s-au regăsit de-a lungul timpului în visele recurente. Aceste teme includ: căderea, zborul, accidentele de mașină, neputința de a vorbi, pierderea dinților, atacul, goliciunea publică, nepregătirea pentru un nou loc de muncă și multe altele.

Reclamă

Studiile arată că peste 53% dintre oameni experimentează vise recurente despre cădere, în timp ce doar 15% experimentează vise recurente despre căderea dinților. Descoperă mai multe și despre cele mai comune coșmaruri. Vezi ce mesaje se află în spatele lor.

Mesajele ascunse în spatele viselor recurente

Ideea că visele au semnificații ascunse în conținutul lor a fost componentă populară a teoriei viselor freudiene. Există puține dovezi care să susțină ideea că visele c același conținut sau teme au același sens pentru toată lumea.

Cu toate acestea, examinarea a ceea ce înseamnă visele tale pentru tine personal poate fi semnificativă, maia les într-un context terapeutic. Experimentarea viselor recurente poate indica probleme de bază, indiferent de conținutul visului. Află mai multe și despre ce visează bebelușii atunci când râd sau plâng.

Adulții care se confruntă cu vise repetate frecvent tind să aibă o sănătate psihologică mai proastă decât cei care nu au, iar mulți experți susțin că aceste vise pot fi o modalitate de a rezolva nevoi nesatisfăcute sau de a procesa traumele din trecut. O altă teorie susține că multe dintre visele recurente negative ar putea să le fi dat șansa strămoșilor noștri de a le practica și că acestea ar fi mesaje de la ei pentru a nu repeta aceleași greșeli.

Persoanele care se află sub mai mult stres psihologic tind să aibă vise mai negative, spun studiile. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat pentru a ilustra una dintre cele patru zodii care sunt atente la curățenie
Horoscop
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată obsesie pentru ordine și disciplină. Pentru ei o locuință dezorganizată devine un adevărat coșmar, mai ales dacă lucrurile nu sunt...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2023. Berbecii, Leii și Săgetătorii vor fi apreciați la locul de muncă
Horoscopul lunii iunie 2023 aduce noi schimbări pe plan profesional și sentimental pentru majoritatea semnelor zodiacale. Semnele solare și tranziturile planetelor îți vor arăta calea cea bună pentru a ieși din situații dificile și...
3
O femeie îmbrăcată în zână care stă singură într-o pădure
Horoscop
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei înșiși și pe obiectivele lor și nu simt nevoia să fie în centrul atenției. E de înțeles că...
4
Jennifer Lopez a purtat ochelari de soare în timpul sesiunii de cumpărături
Divertisment
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Ce relație are artista cu fosta soție a lui Ben Affleck
Jennifer Lopez și fiica sa au fost surprinse în apropierea casei lui Jennifer Garner. Vedeta latino are o relație bună cu fosta soție a lui Ben Affleck. JLo a dus-o pe Emme acasă la...
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 29 mai – 4 iunie 2023 aduce noi strategii de evaluare a vieții nativilor din zodiac. Cei mai mulți își doresc liniște și stabilitate și vor încerca să-și cultive aceste planuri. Se...
PARTENERI
×