Reclamă

Ce înseamnă un vis care se repetă. Mesajele pe care subconștientul încearcă să ți le transmită

Între 60% și 75% dintre adulții americani experimentează vise recurente, scrie Sleep Foundation. Studiile arată că femeile au tendința de a avea vise recurente mult mai des decât bărbații. Aceste vise sunt o parte normală a somnului, însă pentru mulți oameni ele pot fi deranjante. Specialiștii în domeniu au explicat ce înseamnă un vis care se repetă și care sunt mesajele pe care subconștientul încearcă să ți le transmită.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 13 mai 2023, 6:21 / Actualizat: 13 mai 2023, 9:50

Visele recurente pot fi plăcute sau supărătoare. Studiile arată că 77% dintre visele recurente sunt, de cele mai multe ori, negative. Studiul care atestă aceste informații a fost publicat în Biblioteca Națională de Medicină SUA. Specialiștii susțin că visele recurente au, de asemenea, legătură cu sănătatea psihologică scăzută și că pot apărea ca urmare a tulburărilor de stres post-traumatic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce înseamnă un vis care se repetă

Visele recurente apar mult mai des la persoanele care suferă de tulburări de anxietate. Aceste persoane au, de cele mai multe ori, vise recurente negative.

Atât adulții, cât și copiii experimentează vise recurente. Copiii le pot experimenta mai des decât adolescenții sau adulții, susțin cercetătorii.

Într-un studiu, 35 % dintre copiii de 11 ani au raportat că au avut un vis recurent în ultimul an, comparativ cu 15% dintre adolescenții de 15 ani.

Specialiștii susțin că sunt mai puține șanse ca cei mici să aibă vise recurente pozitive.

Reclamă

Care sunt cele mai comune vise care se repetă

Visele recurente sunt de cele mai multe ori personale, dar cpt adesea să se regăsească și printre trăirile altor persoane. Visele recurente pot fi exact aceleași de fiecare dată sau pot recicla doar aceleași scenarii sau temeri.

Cu toate acestea, există unele teme comune care s-au regăsit de-a lungul timpului în visele recurente. Aceste teme includ: căderea, zborul, accidentele de mașină, neputința de a vorbi, pierderea dinților, atacul, goliciunea publică, nepregătirea pentru un nou loc de muncă și multe altele.

Reclamă

Studiile arată că peste 53% dintre oameni experimentează vise recurente despre cădere, în timp ce doar 15% experimentează vise recurente despre căderea dinților. Descoperă mai multe și despre cele mai comune coșmaruri. Vezi ce mesaje se află în spatele lor.

Mesajele ascunse în spatele viselor recurente

Ideea că visele au semnificații ascunse în conținutul lor a fost componentă populară a teoriei viselor freudiene. Există puține dovezi care să susțină ideea că visele c același conținut sau teme au același sens pentru toată lumea.

Cu toate acestea, examinarea a ceea ce înseamnă visele tale pentru tine personal poate fi semnificativă, maia les într-un context terapeutic. Experimentarea viselor recurente poate indica probleme de bază, indiferent de conținutul visului. Află mai multe și despre ce visează bebelușii atunci când râd sau plâng.

Adulții care se confruntă cu vise repetate frecvent tind să aibă o sănătate psihologică mai proastă decât cei care nu au, iar mulți experți susțin că aceste vise pot fi o modalitate de a rezolva nevoi nesatisfăcute sau de a procesa traumele din trecut. O altă teorie susține că multe dintre visele recurente negative ar putea să le fi dat șansa strămoșilor noștri de a le practica și că acestea ar fi mesaje de la ei pentru a nu repeta aceleași greșeli.

Persoanele care se află sub mai mult stres psihologic tind să aibă vise mai negative, spun studiile. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×