Reclamă

Ce nu e indicat să faci niciodată dacă te dor genunchii. Care sunt sfaturile kinetoterapeuților

Genunchii sunt o parte esențială a corpului, dar din păcate, abia atunci când te dor realizezi cât de fragili sunt de fapt. Chiar și cele mai banale mișcări devin un chin. Kinetoterapeuții oferă mai multe recomandări pentru a scăpa de durerile de genunchi. Iată ce nu e indicat să faci niciodată dacă te dor genunchii.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 29 noiembrie 2023, 7:29

Mai ales la sărit și alergat, durerile pot fi de-a dreptul atroce. Specialiștii ne explică ce putem face pentru a evita pe cât posibil și ameliora durerile de genunchi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce nu e indicat să faci niciodată dacă te dor genunchii

Potrivit dr. Landon Uetz, instructor sportiv, cea mai comună cauză observată este suprauzura. “Durerile apar cel mai frecvent când cineva nu foarte activ crește brusc ritmul. De exemplu, dacă o persoană sedentară joacă ore întregi un sport solicitant mai multe zile pe săptămână sau parcurge 15-20 de kilometri, se poate confrunta cu durerea destul de rapid“.

Fizioterapeuta Carrie A. Lamb, fondator al Connect Physical Therapy and Pilates, susține că există și alte cauze care duc la apariția senzației de durere. Uneori, poate fi implicată o disfuncție a șoldului sau a gleznei. Dacă există o problemă în zona șoldului, ea poate pune presiune pe articulația genunchiului și pe rotulă. O persoană cu șolduri fragile poate simți durerea pentru că din reflex pune presiune pe genunchi în scopul de a-și proteja șoldurile, notează jurnaliștii de la Parade.

Ce să eviți dacă te dor genunchii

În mod eronat, arată dr. Uetz, mulți oameni cred că soluția de a se vindeca este să facă mai multă mișcare. Nimic mai fals, în realitate suprauzura genunchiului se accentuează, avertizează acesta.

Reclamă

Dr. Uetz punctează că oamenii cu dureri de genunchi ar trebui să evite alergatul sau săriturile. Forța lovirii solului presează tendoanele din genunchi, ceea ce le face să devină mai inflamate. “Trebuie să-ți asculți corpul. Dacă simți durere pe o scară de 5 la 10, mai bine renunță”, continuă Dr. Uetz.

Dacă a doua zi după activitatea fizică resimți o senzație de durere, mai bine reorientează-te, mai recomandă Dr. Uetz. De exemplu, în locul unei sesiuni de jogging, poți alege să te plimbi pentru a pune mai puțină presiune pe genunchi.

Mai trebuie menționat că dacă durerea ta e din cauza artritei, este important să faci mișcare mai puțin solicitantă la nivelul articulațiilor, cum ar fi plimbarea sau mersul cu bicicleta.

Reclamă

Soluțiile sunt simple și practice

Care sunt însă soluțiile pentru a remedia durerea? Mai întâi, observă Dr. Uetz, este important să consulți un specialist, căci fiecare organism este unic și are nevoi specifice.

Ideal este să lucrezi cu un fizioterapeut care să propună exerciții de ameliorare a durerii. Iată două tipuri de exerciții.

  • Alunecare pe călcâi: Stai pe podea sau pe pat cu picioarele întinse cât mai mult în fața ta. Du încet călcâiul piciorului cu genunchiul afectat spre posterior, ținând călcâiul pe podea. Repetă de 2-4 ori.
  • Extensia genunchiului din șezut: Stai așezată pe un scaun sau canapea cu genunchii îndoiți și picioarele așezate la sol. Îndoaie genunchiul afectat și strânge piciorul cât de mult poți, ținând așa până la 10 secunde. Apoi relaxează-ți piciorul. Lucrează până la 10 repetări.

La anumite persoane, mai observă Dr. Lamb, a lucra pe o bicicletă staționară poate fi de folos în ameliorarea durerii de genunchi. Este și o metodă de a fi activă fără a pune prea multă presiune pe genunchi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×