Reclamă

Fluctuațiile de greutate după antrenament sunt normale. De ce e posibil să cântărești mai mult

Dacă te-ai apucat recent de sport, e bine să ai în vedere că fluctuațiile de greutate după un antrenament intens sunt normale. Oamenii decid să facă mișcare din diverse motive, însă indiferent de nevoia pe care o au, cel mai indicat este să se informeze și să nu renunțe la primul obstacol. 

Publicat: 22 februarie 2022, 7:46 / Actualizat: 23 februarie 2022, 17:47

Poate că îți dorești să cântărești mai puțin sau poate vrei să îți tonific musculatura. Indiferent care e obiectivul tău, specialiștii în domeniu îți recomandă să fii consecventă și să ai răbdare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fluctuațiile de greutate după un antrenament intens sunt normale

Ai început să mănânci mai sănătos și să faci sport cu regularitate, dar cântarul nu este prietenul tău și „te anunță” că ai acumulat câteva kilograme în plus? 

Nu te impacienta. Probabil că te întrebi de ce greutatea ta a crescut și, în loc să slăbești, pare că te-ai îngrășat. Conform TheList.com, sunt numeroși factori care pot influența fluctuațiile de greutate. Recomandarea este să nu te cântărești prea des. Acest comportament îți poate afecta stima de sine și te poate descuraja complet. 

Reclamă

Este important să conștientizezi faptul că fiecare organism are ritmul său, iar fluctuațiile de greutate sunt perfect normale. 

Kathleen Wyne, de profesie endocrinolog, susține că printre factorii care pot influența greutatea unui individ pe parcursul unei zile se numără cantitatea de sare și mâncare consumate, constipația, unele medicamente sau chiar hormonii.

Dacă faci sport cu regularitate, sunt șanse mari să îți mărești masa musculară, ceea ce implică și o creștere în greutate, cel puțin în primele săptămâni de antrenament. 

Potrivit Healthline.com, atunci când începi să ai o rutină sănătoasă și să te antrenezi cu regularitate, sunt șanse mari să cântărești mai mult. Ai în vedere faptul că greutatea medie a unui adult poate fluctua până la 2 kilograme pe zi. Chiar și așa, nu te impacienta. Pe măsură ce musculatura se dezvoltă, metabolismul tău se accelerează, ceea ce va contribui într-un final la arderea grăsimii în exces. 

De ce e posibil să cântărești mai mult atunci când te antrenezi 

Reclamă

E firesc să îți dorești să slăbești rapid în momentul în care ai început să faci sport. Faptul că acumulezi kilograme, în loc să le pierzi, în ciuda eforturilor depuse, poate fi frustrant și derutant. 

Există totuși o explicație pentru această reacție a organismului. Atunci când adopți un nou tip de antrenament, corpul are nevoie de timp să se acomodeze cu noua realitate. La început, în unele zone ale organismului, fibrele musculare resimt efortul și la nivelul lor se pot produce microrupturi. 

Această deteriorare a țesutului muscular are ca repercusiune reținerea unei cantități mai mari de apă în organism. 

– Gary Calabrese, fizioterapeut la Clinica Cleaveland

Dacă te-ai cântărit imediat după un antrenament și ai observat o creștere în greutate, îți spune că există un motiv bine întemeiat pentru asta. Greutatea unei persoane este un cumul de oase, grăsime, sânge, creier și sistem nervos, țesut conjunctiv, mușchi sau chiar aer existent în plămâni. „După un antrenament solicitant, procentul masei acestor categorii enumerate poate crește cu până la 15%”, spune Jeffrey A. Dolgan, fiziolog la Canyon Ranch, din Miami Beach, Florida. 

În mod evident, într-o astfel de situație, vei cântări mai mult. Nu lăsa totuși fluctuațiile de greutate să îți influențeze starea de spirit sau să te descurajeze. Continuă să faci sport și, cu siguranță, rezultatele nu vor întârzia să apară. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×