Mai ales la sărit și alergat, durerile pot fi de-a dreptul atroce. Specialiștii ne explică ce putem face pentru a evita pe cât posibil și ameliora durerile de genunchi.
Ce nu e indicat să faci niciodată dacă te dor genunchii
Potrivit dr. Landon Uetz, instructor sportiv, cea mai comună cauză observată este suprauzura. “Durerile apar cel mai frecvent când cineva nu foarte activ crește brusc ritmul. De exemplu, dacă o persoană sedentară joacă ore întregi un sport solicitant mai multe zile pe săptămână sau parcurge 15-20 de kilometri, se poate confrunta cu durerea destul de rapid“.
Fizioterapeuta Carrie A. Lamb, fondator al Connect Physical Therapy and Pilates, susține că există și alte cauze care duc la apariția senzației de durere. Uneori, poate fi implicată o disfuncție a șoldului sau a gleznei. Dacă există o problemă în zona șoldului, ea poate pune presiune pe articulația genunchiului și pe rotulă. O persoană cu șolduri fragile poate simți durerea pentru că din reflex pune presiune pe genunchi în scopul de a-și proteja șoldurile, notează jurnaliștii de la Parade.
Ce să eviți dacă te dor genunchii
În mod eronat, arată dr. Uetz, mulți oameni cred că soluția de a se vindeca este să facă mai multă mișcare. Nimic mai fals, în realitate suprauzura genunchiului se accentuează, avertizează acesta.
Dr. Uetz punctează că oamenii cu dureri de genunchi ar trebui să evite alergatul sau săriturile. Forța lovirii solului presează tendoanele din genunchi, ceea ce le face să devină mai inflamate. “Trebuie să-ți asculți corpul. Dacă simți durere pe o scară de 5 la 10, mai bine renunță”, continuă Dr. Uetz.
Dacă a doua zi după activitatea fizică resimți o senzație de durere, mai bine reorientează-te, mai recomandă Dr. Uetz. De exemplu, în locul unei sesiuni de jogging, poți alege să te plimbi pentru a pune mai puțină presiune pe genunchi.
Mai trebuie menționat că dacă durerea ta e din cauza artritei, este important să faci mișcare mai puțin solicitantă la nivelul articulațiilor, cum ar fi plimbarea sau mersul cu bicicleta.
Soluțiile sunt simple și practice
Care sunt însă soluțiile pentru a remedia durerea? Mai întâi, observă Dr. Uetz, este important să consulți un specialist, căci fiecare organism este unic și are nevoi specifice.
Ideal este să lucrezi cu un fizioterapeut care să propună exerciții de ameliorare a durerii. Iată două tipuri de exerciții.
- Alunecare pe călcâi: Stai pe podea sau pe pat cu picioarele întinse cât mai mult în fața ta. Du încet călcâiul piciorului cu genunchiul afectat spre posterior, ținând călcâiul pe podea. Repetă de 2-4 ori.
- Extensia genunchiului din șezut: Stai așezată pe un scaun sau canapea cu genunchii îndoiți și picioarele așezate la sol. Îndoaie genunchiul afectat și strânge piciorul cât de mult poți, ținând așa până la 10 secunde. Apoi relaxează-ți piciorul. Lucrează până la 10 repetări.
La anumite persoane, mai observă Dr. Lamb, a lucra pe o bicicletă staționară poate fi de folos în ameliorarea durerii de genunchi. Este și o metodă de a fi activă fără a pune prea multă presiune pe genunchi.