Atunci când ai nevoie de deficit caloric pentru a scăpa de un număr de kilograme, cea mai simplă metodă este să acorzi o atenție mai mare alimentației. Sportul și hidratare fac și ele parte din drumul spre succes, dar caloriile vin din alegerile culinare, iar schimbarea trebuie să înceapă de aici.
Ce schimbări poți face pentru a reduce caloriile
Cum specialiștii acordă cele mai bune sfaturi pentru a avea un organism sănătos, e important să știi de unde să-ți iei informațiile. Caută mereu surse de încredere și apelează la un nutriționist pentru a identifica care sunt nevoile tale reale.
Cu toate acestea, poți face mici schimbări în alimentație, pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești. Fiecare mică modificare aduce beneficii pe termen lung, ajutându-te să atingi obiectivele legate de greutate și bunăstare.
Schimbă orezul alb cu orezul de conopidă
Înlocuirea orezului alb cu orez de conopidă economisește calorii și adaugă fibre. Orezul de conopidă este foarte sărac în calorii și oferă o cantitate semnificativă de antioxidanți, vitamine și minerale.
Folosește frunze de salată în loc de chifle sau lipii
Înlocuirea chiflelor sau a lipiilor cu foi de salată reduce carbohidrații și caloriile. Salata este practic lipsită de calorii și oferă o textură crocantă pentru un sandviș sau burger.
Alege tăiței de dovlecel în loc de paste
Tăițeii de dovlecel reduc semnificativ aportul caloric, menținând în același timp textura similară pastelor. Prin folosirea lor scazi numărul de carbohidrați și calorii. Preparatul poate fi savurat cu sosuri la fel ca pastele obișnuite.
Înlocuiește smântâna cu iaurt grecesc
Dacă o rețetă necesită smântână, folosește iaurt grecesc în schimb. Această schimbare reduce cantitatea de grăsimi și adaugă proteine. Iaurtul grecesc cu conținut redus de grăsime sau fără grăsimi are mai puține calorii decât smântâna, dar adaugă proteine.
Folosește avocado în loc de maioneză
Înlocuirea maionezei cu avocado adaugă grăsimi sănătoase și reduce caloriile. Avocado este un fruct care conține fibre, potasiu, folat, vitamina C și magneziu. În plus, oferă o textură cremoasă și un gust delicios, fiind o alternativă mai nutritivă la maioneză.
Mic dejun, prânz sau cină: ce alimente te pt ajuta să reduci aportul caloric
Dacă ai nevoie și de puțină inspirație pentru mesele de zi cu zi, ai mai jos câteva variante.
Mic dejun
Cereale: Optează pentru șase linguri de fulgi de tărâțe (155 kcal) în loc de șase linguri de musli (330 kcal), reducând aportul caloric cu 175 de calorii.
Produse de patiserie: Înlocuiește un muffin cu afine de 100 g (383 kcal) cu un covrig uns cu două lingurițe de miere (269 kcal), economisind 114 calorii.
Prânz
Ton: Alege o conservă de ton în apă (140 g, 140 kcal) în loc de ton în ulei (223 kcal), economisind 83 de calorii.
Sandvișuri: Înlocuiește un sandviș cu pui (180 g, 443 kcal) cu un sandviș cu șuncă și salată (160 g, 261 kcal), economisind 182 de calorii.
Maioneză: Folosește o lingură de maioneză light (43 kcal) în loc de maioneză obișnuită (103 kcal), economisind 60 de calorii.
Cină
Plăcintă cu carne: Alege o porție de plăcintă cu carne fără crustă (313 kcal) în loc de varianta cu crustă (637 kcal), economisind 324 de calorii.
Lasagna: Optează pentru o porție de lasagna cu legume (257 kcal) în loc de lasagna cu carne de vită (594 kcal), economisind 337 de calorii.
Pui: Consumă un piept de pui la grătar fără piele (141 kcal) în loc de două ciocănele de pui prăjite (259 kcal), economisind 118 calorii.
Gustări
Iaurt: Alege un iaurt cu fructe fără grăsimi (72 kcal) în loc de un iaurt cu fructe obișnuit (124 kcal), economisind 52 de calorii.
Băuturi
Cafea: Folosește îndulcitori fără calorii în loc de două lingurițe de zahăr în cafea, economisind 30 de calorii.