Reclamă

Ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați. De ce recomandă nutriționiștii să-i consumi cu moderație

Renunțarea completă la carbohidrați nu este recomandată de nutriționiști. Totuși, aceștia propun consumul cu moderație. Carbohidrații pot fi simpli sau complecși. În timp ce carbohidrații complecși sunt considerați a fi sănătoși pentru organism, din categoria celor simpli fac parte alimentele procesate. Află ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați. De ce recomandă nutriționiștii să-i consumi cu moderație.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 13 aprilie 2024, 6:51

Carbohidrații sunt considerați a fi una dintre sursele primare de energie pentru organismul nostru. Aceștia trebuie incluși cu mare atenție în dietă și este recomandat să-i consumăm cu moderație. Dacă exagerezi cu consumul carbohidraților simpli, s-ar putea ca în timp să te confrunți cu probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați

Carbohidrații sunt clasificați în cele două tipuri principale menționate anterior: simpli și complecși. În funcție de natura lor, aceștia pot fi consumați în cantități mai mici sau mai mari pentru a nu afecta starea  de sănătate a organismului.

Carbohidrații complecși, care au și fibre, sunt digerați într-un ritm mai lent și au un impact mai mic asupra creșterii nivelului de zahăr din sânge. În timpul procesului de digestie, acești carbohidrați complecși se descompun în zahăr simplu, care este eliberat mai apoi în sânge și care se numește glucoza din sânge.

Cu ajutorul insulinei, glucoza este transmisă celulelor organismului. În interiorul celulelor are loc un nou proces.

Glucoza este transformată în sursă de energie pentru diferitele nevoi ale activității corpului. Orice disponibilitate în exces a glucozei, dincolo de nevoile energetice, este stocată sub formă de glicogen și grăsimi.

Reclamă

Principalul motiv pentru care nutriționiștii recomandă o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați este acela că permite corpului să ardă grăsimea stocată pentru a-și asigura energia, de când în timp la pierderea în greutate.

Conform specialiștilor de la Healthline, o dietă echilibrată ar trebui să includă între 50 și 60 % din totalul caloriilor din carbohidrați.

Carohidrații în exces vor exercita o sarcină metabolică mare asupra organismului ceea ce poate duce în timp la apariția problemelor de sănătate.

Reclamă

Ce carbohidrați ar trebui limitați în dieta zilnică

Consumul de sucuri sau alte băuturi încărcate de zahăr poate duce la adăugarea în exces a carbohidraților simpli în organism. Acest lucru poate provoca creșteri anormale de glucoză din sânge.

Sucurile de fructe pot fi o alternativă mult mai sănătoasă a băuturilor îndulcite artificial, recomandă specialiștii în nutriție. 

Sucurile naturale conțin fibre, dar au și un conținut ridicat de glucoză. Pentru a avea o dietă echilibrată și pentru a nu crește rapid nivelul zahărului din sânge, nutriționiștii recomandă să alegi sucurile naturale, dar să le consumi conștient și cu moderatie.

Nu doar sucurile pot fi bogate în zahăr și carbohidrați simpli. Din această categorie mai pot face parte și alimentele ce conține ingrediente bogate în carbohidrați simpli.

Nutriționiștii recomandă consumul moderat al orezului alb, fiind o sursă bogată de carbohidrați nesănătoși.

Preparatele procesate în exces conțin și ele, de asemenea, carbohidrați simpli, grăsimi și zahăr în exces. Pâinea albă este un alt aliment care ar trebui consumat cu moderație.

Pâinea albă nu trebuie eliminată definitiv din alimentație. Pâinea consumată cu atenție ar putea ajuta la absorbția mai rapidă a carbohidraților simpli, susțin specialiștii de la EatThis.com

Un alt aspect recomandat de nutriționiști este să alegi un mic dejun bogat în fibre și proteine, dar sărac în carbohidrați simpli. Începerea zilei cu o porție de carbohidrați simpli te va face ca pe măsură ce orele trec să te simți din ce în ce mai obosită.

Creșterea bruscă a nivelului zahărului din sânge duce la un dezechilibru în organism, iar mai apoi la apariția oboselii și a stărilor de apatie.

Alege o sursă de carbohidrați simpli pentru micul dejun și ai grijă să-i combini cu alimente bogate în fibre și proteine.

Acesta este modul ideal prin care îți poți crește și menține nivelul de energie pentru o perioadă mai lungă de timp.

La ce sa fii atentă atunci când limitezi aportul de carbohidrați

Specialiștii nu recomandă să excluzi complet carbohidrații din dieta ta zilnică. Înainte de a lua decizia de a limita consumul de carbohidrați, cel mai bine este să te sfătuiești cu medicul tău specialist.

În baza unui raport personalizat, acesta poate stabili ce anume este mai bine pentru organismul tău. Ia în calcul faptul că limitarea bruscă a carbohidraților de orice fel poate duce la apariția durerilor de cap, a crampelor musculare și, în unele cazuri, a constipației.

Pentru a preveni aceste probleme este recomandat să renunți la carbohidrații simpli treptat și să-i înlocuiești cu carbohidrați complecși.

În tandem cu consumul de carbohidrați complecși, nutriționiștii recomandă să ajustezi porția de proteine consumate la o masă. Nu uita de importanța fibrelor, acestea nu trebuie nici ele să lipsească din alimentația ta zilnică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×