Reclamă

Ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați. De ce recomandă nutriționiștii să-i consumi cu moderație

Renunțarea completă la carbohidrați nu este recomandată de nutriționiști. Totuși, aceștia propun consumul cu moderație. Carbohidrații pot fi simpli sau complecși. În timp ce carbohidrații complecși sunt considerați a fi sănătoși pentru organism, din categoria celor simpli fac parte alimentele procesate. Află ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați. De ce recomandă nutriționiștii să-i consumi cu moderație.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 13 aprilie 2024, 6:51

Carbohidrații sunt considerați a fi una dintre sursele primare de energie pentru organismul nostru. Aceștia trebuie incluși cu mare atenție în dietă și este recomandat să-i consumăm cu moderație. Dacă exagerezi cu consumul carbohidraților simpli, s-ar putea ca în timp să te confrunți cu probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați

Carbohidrații sunt clasificați în cele două tipuri principale menționate anterior: simpli și complecși. În funcție de natura lor, aceștia pot fi consumați în cantități mai mici sau mai mari pentru a nu afecta starea  de sănătate a organismului.

Carbohidrații complecși, care au și fibre, sunt digerați într-un ritm mai lent și au un impact mai mic asupra creșterii nivelului de zahăr din sânge. În timpul procesului de digestie, acești carbohidrați complecși se descompun în zahăr simplu, care este eliberat mai apoi în sânge și care se numește glucoza din sânge.

Cu ajutorul insulinei, glucoza este transmisă celulelor organismului. În interiorul celulelor are loc un nou proces.

Glucoza este transformată în sursă de energie pentru diferitele nevoi ale activității corpului. Orice disponibilitate în exces a glucozei, dincolo de nevoile energetice, este stocată sub formă de glicogen și grăsimi.

Reclamă

Principalul motiv pentru care nutriționiștii recomandă o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați este acela că permite corpului să ardă grăsimea stocată pentru a-și asigura energia, de când în timp la pierderea în greutate.

Conform specialiștilor de la Healthline, o dietă echilibrată ar trebui să includă între 50 și 60 % din totalul caloriilor din carbohidrați.

Carohidrații în exces vor exercita o sarcină metabolică mare asupra organismului ceea ce poate duce în timp la apariția problemelor de sănătate.

Reclamă

Ce carbohidrați ar trebui limitați în dieta zilnică

Consumul de sucuri sau alte băuturi încărcate de zahăr poate duce la adăugarea în exces a carbohidraților simpli în organism. Acest lucru poate provoca creșteri anormale de glucoză din sânge.

Sucurile de fructe pot fi o alternativă mult mai sănătoasă a băuturilor îndulcite artificial, recomandă specialiștii în nutriție. 

Sucurile naturale conțin fibre, dar au și un conținut ridicat de glucoză. Pentru a avea o dietă echilibrată și pentru a nu crește rapid nivelul zahărului din sânge, nutriționiștii recomandă să alegi sucurile naturale, dar să le consumi conștient și cu moderatie.

Nu doar sucurile pot fi bogate în zahăr și carbohidrați simpli. Din această categorie mai pot face parte și alimentele ce conține ingrediente bogate în carbohidrați simpli.

Nutriționiștii recomandă consumul moderat al orezului alb, fiind o sursă bogată de carbohidrați nesănătoși.

Preparatele procesate în exces conțin și ele, de asemenea, carbohidrați simpli, grăsimi și zahăr în exces. Pâinea albă este un alt aliment care ar trebui consumat cu moderație.

Pâinea albă nu trebuie eliminată definitiv din alimentație. Pâinea consumată cu atenție ar putea ajuta la absorbția mai rapidă a carbohidraților simpli, susțin specialiștii de la EatThis.com

Un alt aspect recomandat de nutriționiști este să alegi un mic dejun bogat în fibre și proteine, dar sărac în carbohidrați simpli. Începerea zilei cu o porție de carbohidrați simpli te va face ca pe măsură ce orele trec să te simți din ce în ce mai obosită.

Creșterea bruscă a nivelului zahărului din sânge duce la un dezechilibru în organism, iar mai apoi la apariția oboselii și a stărilor de apatie.

Alege o sursă de carbohidrați simpli pentru micul dejun și ai grijă să-i combini cu alimente bogate în fibre și proteine.

Acesta este modul ideal prin care îți poți crește și menține nivelul de energie pentru o perioadă mai lungă de timp.

La ce sa fii atentă atunci când limitezi aportul de carbohidrați

Specialiștii nu recomandă să excluzi complet carbohidrații din dieta ta zilnică. Înainte de a lua decizia de a limita consumul de carbohidrați, cel mai bine este să te sfătuiești cu medicul tău specialist.

În baza unui raport personalizat, acesta poate stabili ce anume este mai bine pentru organismul tău. Ia în calcul faptul că limitarea bruscă a carbohidraților de orice fel poate duce la apariția durerilor de cap, a crampelor musculare și, în unele cazuri, a constipației.

Pentru a preveni aceste probleme este recomandat să renunți la carbohidrații simpli treptat și să-i înlocuiești cu carbohidrați complecși.

În tandem cu consumul de carbohidrați complecși, nutriționiștii recomandă să ajustezi porția de proteine consumate la o masă. Nu uita de importanța fibrelor, acestea nu trebuie nici ele să lipsească din alimentația ta zilnică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O imagine cu mercur retrograd în leu ilustrată cu ajutorul zodiilor pe un fundal albastru
Horoscop
Mercur retrograd în Leu în vara anului 2025. Ce impact are asupra nativilor din zodiac
Luna iulie aduce cu sine schimbări importante în viața nativilor din zodiac. Un fenomen mult așteptat urmează să aibă loc începând cu data de 18 iulie 2025. Mercur retrograd în Leu în vara anului...
2
o femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre cele trei zodii norocoase începând cu data de 17 iulie 2025
Horoscop
Viața devine mult mai ușoară pentru 3 semne zodiacale după 17 iulie 2025. Află dacă te numeri printre nativii norocoși
Astrologii spun că viața devine mult mai ușoară pentru 3 semne zodiacale după 17 iulie 2025. Aceste zodii vor simți, în sfârșit, puțină pace și liniște interioară. După această dată, lucrurile par să se...
3
Sami Sheen în timp ce pozează în lenjerie intimă albă
Divertisment
De ce Sami Sheen amână îndepărtarea implantului mamar. Tânăra de 21 de ani are o explicație „neobișnuită”
Presa a dezvăluit de ce Sami Sheen amână îndepărtarea implantului mamar. Tânăra de 21 de ani are o explicație neobișnuită pentru admiratorii ei din mediul online. Sami Sheen, fiica actorilor Denise Richards și Charlie...
4
rihanna poartă părul desprins pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Rihanna știe cum să facă show chiar dacă e gravidă din nou. Ținuta ei poate oricând să rescrie regulile fashion-ului
Artista a luat cina la restaurantul Giorgio Baldi din Santa Monica. Rihanna știe cum să facă show chiar dacă e gravidă din nou. De data aceasta a purtat o ținută all-white cu burtica de...
5
Regele Charles și Prințul Harry pe un fundal deschis la culoare îmbrăcați în uniforme
Familia Regală
Întâlnire secretă între echipa Prințului Harry și cea a Regelui Charles. Scandalul din Familia Regală ia o întorsătură neașteptată
Prințul Harry și tatăl său, Regele Charles al III-lea, fac pași către o reconciliere. A avut loc o întâlnire secretă între echipele celor doi. Scandalul din familia Regală ia o întorsătură neașteptată. Consilierii monarhului...
PARTENERI
×