Carbohidrații sunt considerați a fi una dintre sursele primare de energie pentru organismul nostru. Aceștia trebuie incluși cu mare atenție în dietă și este recomandat să-i consumăm cu moderație. Dacă exagerezi cu consumul carbohidraților simpli, s-ar putea ca în timp să te confrunți cu probleme de sănătate.
Ce se întâmplă dacă limitezi aportul de carbohidrați
Carbohidrații sunt clasificați în cele două tipuri principale menționate anterior: simpli și complecși. În funcție de natura lor, aceștia pot fi consumați în cantități mai mici sau mai mari pentru a nu afecta starea de sănătate a organismului.
Carbohidrații complecși, care au și fibre, sunt digerați într-un ritm mai lent și au un impact mai mic asupra creșterii nivelului de zahăr din sânge. În timpul procesului de digestie, acești carbohidrați complecși se descompun în zahăr simplu, care este eliberat mai apoi în sânge și care se numește glucoza din sânge.
Cu ajutorul insulinei, glucoza este transmisă celulelor organismului. În interiorul celulelor are loc un nou proces.
Glucoza este transformată în sursă de energie pentru diferitele nevoi ale activității corpului. Orice disponibilitate în exces a glucozei, dincolo de nevoile energetice, este stocată sub formă de glicogen și grăsimi.
Principalul motiv pentru care nutriționiștii recomandă o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați este acela că permite corpului să ardă grăsimea stocată pentru a-și asigura energia, de când în timp la pierderea în greutate.
Conform specialiștilor de la Healthline, o dietă echilibrată ar trebui să includă între 50 și 60 % din totalul caloriilor din carbohidrați.
Carohidrații în exces vor exercita o sarcină metabolică mare asupra organismului ceea ce poate duce în timp la apariția problemelor de sănătate.