Experții ne explică ce cantitate e optim să consumăm, fără să riscăm posibile efecte adverse. Integrat în dieta ta în mod regulat, ceaiul verde poate fi un aliat de neprețuit al sănătății.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde
Ceaiul verde are multiple beneficii pentru sănătate. Consumat în cantități optime, ceaiul te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea. Descoperă mai jos la ce concluzii au ajuns specialiștii de peste hotare. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde în fiecare zi
Poate reduce inflamația din organism
Inflamația este reacția naturală a organismului contra rănilor și infecției. Din păcate, inflamația prelungită poate deveni cronică și se poate acumula în organism, ducând la o serie de disfuncții serioase de sănătate precum boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet și cancer.
Din fericire, o ceașcă de ceai verde poate fi utilă în controlul inflamației de ansamblu acumulată în organism.
Ceaiul verde are un profil antioxidant excelent. Este bogat în polifenoli, care vin cu proprietăți suplimentare antioxidante și antiinflamatorii. Un studiu din 2022 condus de echipa Ohio State University, care a inclus 40 de participanți, a arătat că extractul de ceai verde a scăzut nivelul de zahăr, precum și inflamația și permeabilitatea intestinelor atât la persoane sănătoase cât și la cele care prezentau sindrom metabolic.
Susține funcția creierului
Potrivit American Heart Association, consumul de ceai verde îmbunătățește funcția creierului datorită L-teaninei, un aminoacid. Acesta întărește memoria și reduce anxietatea.
Un studiu din 2012 publicat de Neuropharmacolpgy a demonstrat că la oamenii care au luat 100 miligrame de L-teanină s-au semnalat mai puține erori de atenție față de cei din grupul placebo.
Poate reduce zahărul din sânge și nivelurile de colesterol
Ceaiul verde poate apăra împotriva bolilor cardiace prin stimularea colesterolului sănătos. Studiile au arătat și că poate reduce zahărul din sânge, ajutând la prevenția împotriva diabetului de tip 2.
Un studiu din 2018 a sugerat că ceaiul pare să încetinească creșterea naturală a HDL, numit în genere colesterol „bun”. În egală măsură, acesta este apt să reducă LDL, colesterolul „rău”. Experții consideră că catehinele, un tip de antioxidant conținut în ceaiul verde, poate fi responsabil pentru acest efect, potrivit Eatingwell.
Ajută digestia
Ceaiul verde poate atenua simptomele disfuncțiilor gastrointestinale și ușura balonarea prin eliminarea acumulării de gaze din intestine. Potrivit unui studiu prezentat în Microbiology & Immunology, 10 voluntari care nu beau regulat ceai verde l-au consumat timp de 10 zile, apoi s-au oprit 7 zile.
Rezultatele au probat că proporția de Bifidobacteria (un tip de bacterie bună din intestine) a crescut proporțional cu consumul de ceai verde. În consecință, consumul de ceai verde poate acționa ca prebiotic, îmbunătățind mediul din colon.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde. Poate reduce riscul apariției de cancer
Antioxidanții din ceaiul verde și în special polifenolii ajută la protejarea celulelor în fața deteriorării oxidative, factor care contribuie la mai multe boli cronice și la cancere. Polifenolii pot ajuta în prevenția formării radicalilor liberi având ca efect moartea celulelor, ceea ce în final reduce riscul de cancer.
În plus, potrivit unei analize din 2019 publicată în revista Medicine, persoanele care obișnuiesc să bea ceai verde au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer de sân comparativ cu cele care nu consumă această băutură.
Care e cantitatea optimă recomandată de specialiști
Nu trebuie ignorat că acest ceai e similar băuturilor cu cofeină. A bea prea mult poate genera simptome ca anxietate, agitație, nervozitate, durere de cap, amețeală, valori crescute ale ritmului cardiac sau tulburări de somn.
Potrivit FDA (Food and Drug Administration, instituția care reglementează regimul medicamentelor și suplimentelor alimentare în SUA), se recomandă maxim 10 cești de ceai verde pe zi, similar cantității de cofeină considerată optimă pentru un consum zilnic la adulții sănătoși.
De asemenea, trebuie ținut cont că beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde pot fi diminuate prin consumul de zahăr sau miere în exces. De aceea este de preferat să îndulcești ceaiul verde cu o felie de lămâie și să renunți la îndulcirea lui cu zahăr sau miere.
Importantă este și modalitatea de preparare a ceaiului verde. Apa trebuie să fie caldă, dar să nu fie adusă la punctul de fierbere.
Apa fierbinte poate reduce proprietățile plantei, iar gustul poate deveni amar. Infuzia frunzelor sau a pliculețelor cu ceai verde trebuie să dureze 3 minute.
Efecte adverse ale consumului de ceai verde
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai verde. Consumul a 3-5 cești pe zi este sigur pentru păstrarea tuturor beneficiilor pentru sănătate pe care acest ceai le oferă, fără potențiale riscuri.
Momentul ideal pentru a sorbi o ceașcă de ceai verde este dimineața sau la începutul după-amiezii, căci cofeina nu va avea impact asupra rutinei unui somn sănătos. De asemenea, îl poți consuma la 1-2 ore după mese, căci ajută digestia.
Persoanele cu deficiență de fier trebuie să limiteze sau să evite total consumul de ceai verde. Taninurile din ceai pot împiedica absorbția fierului în tractul digestiv.. Pe de altă parte, cei care trebuie să evite cofeina ar trebui să evite și ceaiul verde. În locul lor pot opta pentru ceaiuri complet fără cofeină, cum ar fi cel de izmă bună sau mușețel.
În concluzie, ceaiul verde este deosebit de benefic pentru sănătate, însă moderația este secretul. Astfel vei evita potențialele efecte adverse și vei transforma consumul regulat al acestei băuturi reconfortante și savuroase într-un stil de viață sănătos.