Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. Află explicațiile nutriționiștilor

Nutriționiștii au explicat ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. Într-o perioadă în care dietele restricitve câștigă tot mai mult teren în zona alimentației, nutriționiștii explică efectele pe care organismul le resimte în cazul evitării carbohidraților în alimentație.

Publicat: 4 ianuarie 2023, 6:36

Alături de grăsimi și proteine, carbohidrații alimentează organismul și reglează sănătatea digestivă. Sunt extrem de importanți pentru nivelul de colesterol din corp și pentru menținerea apetitului alimentar. Carbohidrații sunt considerați drept o sursă importantă de energie și reprezintă unul dintre cei trei macronutrienți principali din alimentație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații

În cazul mai multor diete, oamenii preferă să limiteze sau să evite permanent aportul de carbohidrați. Aceste decizii au fost luate în considerare de către persoanele care și-au dorit să piardă în greutate. De asemenea, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați va îmbunătăți controlul zahărului din sânge, scrie publicația Healthline.

Cu toate acestea, alimentele bogate în carbohidrați nu sunt atât de ușor de ocolit. De aceea, este esențial să cunoști ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații și ce trebuie să faci pentru a avea o alimentație sănătoasă și echilibrată. Consultă lista cu carbohidrații de care ai nevoie în alimentația ta zilnică.

Carbohidrații sunt compuși din fibre, zaharuri și amidon. Fibrele fermentează în interiorul colonului și sunt necesare pentru o digestie eficientă. Zahărul din carbohidrați ajută la conservarea alimentelor, iar amidonul este digerat și descompus în organism sub formă de glucoză.

Acest macronutrient se găsește, în principal, în alimente vegetale sau produse lactate. Fructele, legumele și cerealele, lintea, orezul brun, cartofii și năutul sunt doar câteva dintre alimentele care conțin carbohidrați.

Reclamă

Atunci când eviți să consumi carbohidrați poți avea următoarele simptome:

Nivel de energie scăzut

Carbohidrații furnizează cea mai mare parte din energia de care ai nevoie pentru activitățile zilnice. De aceea, este import să știi ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. O alimentație fără carbohidrați ar putea să te facă să te simți mai obosită. De asemenea, îți va fi greu să te concentrezi și vei simți mereu senzația de foame.

Reclamă

Ai putea avea impresia că îți este dificil să atingi performanțe sportive sau pur și simplu, activitățile tale zilnice vor fi mai greu de îndeplinit din cauza lipsei de energie.

Amețeli și dureri de cap

Creierul uman adoră glucoza, iar carbohidrații oferă acest element în alimentația de zi cu zi, scrie Eating Well. Atunci când oprești alimentarea corpului cu carbohidrați, organismul va fi nevoit să caute surse alternative de energie pentru creier. De aceea, este foarte posibil să simți amețeli, slăbiciune, oboseală și dureri de cap.

Constipație

Carbohidrații sunt bogați în fibre și apă. De aceea, atunci când eviți consumul acestui macronutrient, va fi dificil pentru organismul tău să găsească un înlocuitor la fel de bun. Fibrele ajută digestia și distribuie apă în colon. În cazul în care vrei să renunți la carbohidrați, pregătește-te în ceea ce privește funcționarea sistemul digestiv. S-ar putea ca întreg procesul de digestie să fie mult mai complicat de realizat, provocând, așadar, constipația.

De asemenea, probleme tractului intestinal ar putea să se intensifice în momentul în care vrei să eviți consumul de carbohidrați. Nutriționiștii au explicat că acest macronutrient, bogat în fibre, crește numărul bacteriilor sănătoase din intestin. Sistarea consumului de carbohidrați va avea repercursiuni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×