Alături de grăsimi și proteine, carbohidrații alimentează organismul și reglează sănătatea digestivă. Sunt extrem de importanți pentru nivelul de colesterol din corp și pentru menținerea apetitului alimentar. Carbohidrații sunt considerați drept o sursă importantă de energie și reprezintă unul dintre cei trei macronutrienți principali din alimentație.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații
În cazul mai multor diete, oamenii preferă să limiteze sau să evite permanent aportul de carbohidrați. Aceste decizii au fost luate în considerare de către persoanele care și-au dorit să piardă în greutate. De asemenea, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați va îmbunătăți controlul zahărului din sânge, scrie publicația Healthline.
Cu toate acestea, alimentele bogate în carbohidrați nu sunt atât de ușor de ocolit. De aceea, este esențial să cunoști ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații și ce trebuie să faci pentru a avea o alimentație sănătoasă și echilibrată. Consultă lista cu carbohidrații de care ai nevoie în alimentația ta zilnică.
Carbohidrații sunt compuși din fibre, zaharuri și amidon. Fibrele fermentează în interiorul colonului și sunt necesare pentru o digestie eficientă. Zahărul din carbohidrați ajută la conservarea alimentelor, iar amidonul este digerat și descompus în organism sub formă de glucoză.
Acest macronutrient se găsește, în principal, în alimente vegetale sau produse lactate. Fructele, legumele și cerealele, lintea, orezul brun, cartofii și năutul sunt doar câteva dintre alimentele care conțin carbohidrați.
Atunci când eviți să consumi carbohidrați poți avea următoarele simptome:
Nivel de energie scăzut
Carbohidrații furnizează cea mai mare parte din energia de care ai nevoie pentru activitățile zilnice. De aceea, este import să știi ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. O alimentație fără carbohidrați ar putea să te facă să te simți mai obosită. De asemenea, îți va fi greu să te concentrezi și vei simți mereu senzația de foame.