Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. Află explicațiile nutriționiștilor

Nutriționiștii au explicat ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. Într-o perioadă în care dietele restricitve câștigă tot mai mult teren în zona alimentației, nutriționiștii explică efectele pe care organismul le resimte în cazul evitării carbohidraților în alimentație.

Publicat: 4 ianuarie 2023, 6:36

Alături de grăsimi și proteine, carbohidrații alimentează organismul și reglează sănătatea digestivă. Sunt extrem de importanți pentru nivelul de colesterol din corp și pentru menținerea apetitului alimentar. Carbohidrații sunt considerați drept o sursă importantă de energie și reprezintă unul dintre cei trei macronutrienți principali din alimentație.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații

În cazul mai multor diete, oamenii preferă să limiteze sau să evite permanent aportul de carbohidrați. Aceste decizii au fost luate în considerare de către persoanele care și-au dorit să piardă în greutate. De asemenea, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați va îmbunătăți controlul zahărului din sânge, scrie publicația Healthline.

Cu toate acestea, alimentele bogate în carbohidrați nu sunt atât de ușor de ocolit. De aceea, este esențial să cunoști ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații și ce trebuie să faci pentru a avea o alimentație sănătoasă și echilibrată. Consultă lista cu carbohidrații de care ai nevoie în alimentația ta zilnică.

Carbohidrații sunt compuși din fibre, zaharuri și amidon. Fibrele fermentează în interiorul colonului și sunt necesare pentru o digestie eficientă. Zahărul din carbohidrați ajută la conservarea alimentelor, iar amidonul este digerat și descompus în organism sub formă de glucoză.

Acest macronutrient se găsește, în principal, în alimente vegetale sau produse lactate. Fructele, legumele și cerealele, lintea, orezul brun, cartofii și năutul sunt doar câteva dintre alimentele care conțin carbohidrați.

Reclamă

Atunci când eviți să consumi carbohidrați poți avea următoarele simptome:

Nivel de energie scăzut

Carbohidrații furnizează cea mai mare parte din energia de care ai nevoie pentru activitățile zilnice. De aceea, este import să știi ce se întâmplă în corpul tău dacă eviți carbohidrații. O alimentație fără carbohidrați ar putea să te facă să te simți mai obosită. De asemenea, îți va fi greu să te concentrezi și vei simți mereu senzația de foame.

Reclamă

Ai putea avea impresia că îți este dificil să atingi performanțe sportive sau pur și simplu, activitățile tale zilnice vor fi mai greu de îndeplinit din cauza lipsei de energie.

Amețeli și dureri de cap

Creierul uman adoră glucoza, iar carbohidrații oferă acest element în alimentația de zi cu zi, scrie Eating Well. Atunci când oprești alimentarea corpului cu carbohidrați, organismul va fi nevoit să caute surse alternative de energie pentru creier. De aceea, este foarte posibil să simți amețeli, slăbiciune, oboseală și dureri de cap.

Constipație

Carbohidrații sunt bogați în fibre și apă. De aceea, atunci când eviți consumul acestui macronutrient, va fi dificil pentru organismul tău să găsească un înlocuitor la fel de bun. Fibrele ajută digestia și distribuie apă în colon. În cazul în care vrei să renunți la carbohidrați, pregătește-te în ceea ce privește funcționarea sistemul digestiv. S-ar putea ca întreg procesul de digestie să fie mult mai complicat de realizat, provocând, așadar, constipația.

De asemenea, probleme tractului intestinal ar putea să se intensifice în momentul în care vrei să eviți consumul de carbohidrați. Nutriționiștii au explicat că acest macronutrient, bogat în fibre, crește numărul bacteriilor sănătoase din intestin. Sistarea consumului de carbohidrați va avea repercursiuni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă într-o rochie roz care ilustrează una dintre cele trei zodii care se despart pe 5 februarie 2023
Horoscop
Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste
Astrele spun că sunt trei zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Acești nativi s-ar putea să întâmpine multe probleme pe plan amoros. Zodiile trebuie să învețe să treacă peste problemele...
2
O femeie frumoasă într-o rochie roșie care ilustrează cea mai arogantă zodie
Horoscop
Cea mai arogantă zodie. Nativul care intră mereu în conflicte cu cei din jurul său
Te-ai întrebat vreodată care este cea mai arogantă zodie? Astrele spun că acest nativ intră deseori în conflicte cu ceilalți din cauza personalității puternice pe care o are. Dintre cele 12 zodii, aceasta este...
3
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-un costum de zână rea
Horoscop
Zodii care își doresc mereu răzbunare. Nu uită și nu iartă nimic
S-ar putea să fii surprinsă să afli că unele semne zodiacale se mulțumesc să lase lucrurile să meargă mai departe, fără a dori să le facă rău celor care le-au rănit. Apoi sunt cei...
4
O femeie frumoasă cu părul alb care stă în fața unui birou
Frumusețe
Modalități de stilizare a părului alb. Care sunt sfaturile specialiștilor în frumusețe
Părul alb poate arăta incredibil dacă este aranjat corespunzător. Specialiștii în frumusețe îți vin în ajutor și îți oferă câteva trucuri utile. Iată câteva modalități de stilizare a părului alb. În felul acesta te...
5
O femeie frumoasă care paortă ochelari și zâmbește pentru a ilustra care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Care este principala alegere a stiliștilor în 2023
Stiliștii au dezvăluit care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Aceasta este principala alegere a specialiștilor în frumusețe în anul 2023 pentru clientele lor....
PARTENERI
×