Sezonul rece este marcat de consumul preponderent de citrice. Acestea sunt bogate în vitamine și ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Citricele, în special lămâile, sunt bogate în antioxidanți. Acestea ajută la reducerea stresului oxidativ și la prevenirea apariției bolilor inflamatorii.
Concluziile pe scurt ale specialiștilor
Lămâia este aromată, gustoasă și folosită într-o mulțime de preparate culinare. Aceasta poate fi inclusă în deserturi delicioase, dar și în preparate sărate cu un gust spectaculos. Însă te-ai întrebat vreodată care sunt valorile sale nutriționale și cum îți poate influența sănătatea organismului? Nutriționiștii spun că lămâia are efecte benefice nu doar asupra siluetei, dar și asupra sănătății pe termen lung. Sistemul imunitar pare să aibă cel mai mult de câștigat în urma consumului regulat de lămâia.
Ce valori nutriționale are lămâia
Conform Departamentului de Agricultură al SUA o lămâie poate conține următoarele valori nutriționale: 19 calorii, 6 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre, 0 grame de grăsimi, 2.5 grame de zahăr, 2 miligrame de sodiu, 24 miligrame de Vitamina C, adică 52 % din necesarul zilnic de vitamina C.
Conform valorilor nutriționale, lămâia este ideală pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate. Fiind săracă în grăsimi, aceasta nu va contribui la creșterea în greutate.
Mai mult, faptul că este bogată în antioxidanți ar putea ajuta metabolismul la arderea mult mai rapidă a toxinelor din organism. Descoperă mai multe și despre ce se întâmplă în corpul tău dacă bei apă cu lămâie. Vezi unde se situează acest obicei la granița dintre mit și realitate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic lămâie
Nu te-ai convins de beneficiile consumului zilnic de lămâie? Atunci descoperă mai jos ce beneficii poate avea acest citric asupra sănătății tale, dar și al aspectului corpului tău. Nutriționiștii recomandă consumul regulat de lămâie dacă îți dorești un aspect mai sănătos al tenului.
Consumul zilnic de lămâie ar putea ajuta la îmbunătățirea aspectului tenului
Lămâia nu îți ajută organismul doar la interior, ci și la exterior. Experții au ajuns la concluzia că aceasta ar putea îmbunătăți semnificativ aspectul tenului.
Lămâia este bogată în vitamina C. O doză regulată de vitamina C din alimente poate îmbunătăți producția de colagen, iar acest lucru poate duce la estomparea liniilor fine, dar și la un ten mai luminos. Mai mult, antioxidanții din lămâie ajută la combaterea radicalilor liberi și la obținerea unui ten strălucitor.
Antioxidanții din lămâie protejează celulele de potențialele probleme, iar Vitamina C face ca organismul tău să crească producția de colagen și să absoarbă mai ușor fierul.
Consumul zilnic de lămâie ar putea reduce riscul de apariție al pietrelor la rinichi
Nu doar pielea ta se va bucura de consumul zilnic de lămâie, ci și rinichii tăi. Studiile au arătat că dacă obișnuiești să bei des apă cu lămâie poți scădea riscul de apariție al pietrelor la rinichi.
Cercetările arată că sucul de lămâie concentrat și diluat mai apoi în apă poate crește nivelul de citrat de urină, o sare din acidul citric care se leagă de calciu și care poate ajuta la împiedicarea formării pietrelor la rinichi.
Specialiștii spun că acidul citric din lămâie scade semnificativ riscul de a face pietre la rinichi.
Poți să absorbi fierul mult mai ușor dacă consumi zilnic lămâie
Unele studii spun că poți să absorbi fierul mult mai ușor în organism dacă crești consumul de lămâie. Lămâile sunt bogate în vitamina C, iar studiile arată că vitamina C este eficientă în absorbția fierului în organism.
Fierul este esențial pentru producerea energiei din organism, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru buna creștere și dezvoltare a corpului nostru.
Potențialele efecte secundare ale consumului de lămâie
Unele persoane se pot confrunta cu efecte secundare dacă au consumat prea multă lămâie, spun specialiștii de la Eating Well.
Consumul de lămâie trebuie făcut cu moderație. Un studiu din 2018 a arătat că: „conținutul ridicat de acid citric al lămâilor ar putea eroda smalțul dinților și ar putea duce la o sănătate precară în timp”.
Lămâile sunt acide, iar acest lucru poate duce la apariția problemelor dentare, sunt de părere cei mai mulți specialiști.
Persoanele care suferă de reflux acid trebuie să consume lămâia în mod moderat sau să o evite pentru că aceasta poate provoca arsuri la stomac, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol. La fel ca orice alt aliment, lămâia trebuie consumată cu moderație pentru a putea avea efecte benefice asupra organismului.