Reclamă

Motive pentru care poți avea colesterolul mare. Ce poți face pentru a-l ține sub control

Descoperă o serie de motive pentru care poți avea colesterolul mare. Dacă ai aflat recent că analizele de laborator sunt modificate și ai colesterolul mărit, nu te panica. Există măsuri pe care le poți lua pentru a te ajuta să gestionezi sau să reduci nivelul de colesterol din organism.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 28 septembrie 2024, 6:26

Colesterolul mărit este o afecțiune cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Specialiștii vin cu vești bune în ceea ce privește controlul colesterolului din sânge. Aceștia recomandă să faci câteva schimbări asupra stilului de viață și obiceiurilor tale zilnice pentru a scăpa de acestă grijă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care poți avea colesterolul mare

Colesterolul este o substanță grasă cunoscută în termeni medicali sub numele de lipid. Acesta este produs în ficat și joacă roluri importante în organism. Colesterolul contribuie la stimularea digestiei, crearea de celule noi și producerea de vitamine și hormoni.

Practic, organismul produce tot colesterolul de care are nevoie. Excesul de colesterol din organism poate proveni și dintr-o alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi. Alți factori precum diabetul de tip 2, obezitatea, fumatul, lipsa exercițiilor fizice sau istoricul familial de colesterol ridicat pot, de asemenea, să influențeze creșterea valorilor colesterolului. Iată ce poți face pentru a ține colesterolul sub control.

Stabilește un program de exerciții fizice

Activitatea fizică te ajută să ai un organim sănătos și o stare de spirit bună. Activitatea fizică poate contribui la creșterea nivelul de colesterol HDL util. De asemenea, poate reduce colesterolul LDL care blochează arterele și grăsimile din sânge, cunoscute sub numele de trigliceride.

Reclamă

 „Cele mai bune antrenamente sunt cele de tip cardio, care stimulează organismul, mersul pe jos, alergatul sau alte activități aerobice în aer liber, cum ar fi mersul cu bicicleta.”, spune medicul cardiolog Pankaj Lal.

Exercițiile fizice vin cu marele avantaj de a îți oferi flexibilitate. Rutina de antrenament poate fi schimbată zilnic, astfel, nu va interveni monotonia care să te determine sa renunți. Dacă ai avut o perioadă în care ai fost inactivă, poți începe inițial cu 30 de minute de mers pe jos zilnic.

Specialiștii recomandă să ai cel puțin 150 de minute în care să faci exerciții fizice de intensitate moderată în fiecare săptămână.

Reclamă

Limitează consumul de grăsimi saturate

Pe lista de motive pentru care poți avea colesterolul mare se află și consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate. Ceea ce poți face este să îți schimbi planul alimentar și să înlocuiești aceste alimente.

Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate poate crește șansele de a dezvolta colesterol ridicat. Grăsimile saturate se găsesc în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea grasă sau produsele lactate cu un conținut mare de grăsimi, scrie Healthline.

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea grăsimilor saturate la 6% din totalul caloriilor consumate zilnic. Dacă de obicei consumi 2000 de calorii pe zi, asta înseamnă că poți consuma 13 grame de grăsimi saturate.

Evită să mănânci alimente procesate pe care le poți înlocui cu carnea de vită sau cea de curcan. Atunci când gătești, folosește ulei de măsline în loc de unt. Dacă îți plac lactatele, alege brânzeturile cu un conținut scăzut de grăsimi sau laptele degresat.

Mănâncă mai multe fructe și legume

Consumul de fructe și legume furnizează organismului toți nutrienții și vitaminele de care are nevoie. De asemenea, acestea sunt bogate și în fibre solubile, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Fibrele solubile reduc colesterolul prin eliminarea din organism a elementelor constitutive ale colesterolului. Caisele sunt o sursă excelentă de fibre solubile. De asemenea, poți include în dieta ta zilnică portocalele, merele, perele, varza de Bruxelles, morcovii și cartofii dulci, care sunt bogate în fibre.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii vor avea parte de schimbări datorită mișcării retrograde a lui Jupiter. Citește horoscopul săptămânii 7 octombrie – 13 octombrie 2024 și vezi ce se întâmplă cu fiecare zodie în parte. Vor avea loc...
3
Tort Malakoff pe platou, alături de două cești cu ceai și două farfurii cu o paletă de inox
Rețete
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Rețeta de tort Malakoff poate fi alegerea potrivită pentru un eveniment deosebit în familie sau pur și simplu pentru a-i impresiona pe cei dragi. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și...
4
Harta astrală pe un fundal colorat
Horoscop
Combinații de zodii șef-angajat. Cu ce nativ s-ar putea să nu te înțelegi la locul de muncă
Dacă nu poți să-ți dai seama de ce tu și superiorii nu ajungeți la un acord, astrologia poate fi de vină. Ai mai jos combinații de zodii șef-angajat care au toate șansele să persiste...
5
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
PARTENERI
×