Oamenii cunosc beneficiile fulgilor de ovăz pentru sănătate. Cunoscut pentru gustul deosebit, terciul de ovăz aduce o mulțime de beneficii organismului. Dieteticienii au cercetat în profunzime cum anume reacționează corpul unei persoane care consumă zilnic acest preparat.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic terci de ovăz
Terciul de ovăz este o opțiune de mâncare bogată în nutrienți, cu conținut scăzut de calorii și un conținut scăzut de grăsimi. Ovăzul se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și magneziu.
Cu 6 grame de proteine pe cană, fulgii de ovăz oferă, de asemenea, la fel de multe proteine ca un ou. Acest lucru face ca terciul de ovăz să fie o alegere echilibrată pentru dieta ta. Mai jos găsești beneficiile consumului zilnic de terci de ovăz.
Terciul de ovăz este o sursă bogată de fibre
Doar 7% dintre americani consumă suficiente fibre, arată studiile. Consumul terciului de ovăz în fiecare zi te poate ajuta să atingi aportul zilnic recomandat de fibre.
Specialiștii recomandă cel puțin 28 de grame de fibre pe zi. O ceașcă preparată de fulgi de ovăz cu apă servește 4 grame de fibre, ceea ce reprezintă 14% din valoarea zilnică recomandată. Pentru a suplimenta aportul de fibre, specialiștii recomandă să adaugi în terciul de ovăz și semințe de chia.
Terciul de ovăz te poate face să te simți plină rapid
Terciul de ovăz este bogat în fibre solubile. Atunci când mănânci fibre solubile, digestia ta este încetinită, ceea ce poate crește senzația de sațietate.
Principalul tip de fibre solubile din terciul de ovă se numește beta-glucan. Aceste fibre oferă rapid un efect de sațietate. O cupă de proteine adăugată terciului de ovăz poate suplimenta beneficiile acestui preparat.
Terciul de ovăz te-ar putea ajuta să pierzi în greutate
Ca o sursă bună de fibre care încetinesc digestia, menținând senzația de sațietate pe termen lung, terciul de ovăz te-ar putea ajuta să consumi mai puține calorii pe timpul zilei. În plus, terciul de ovăz ar putea ajuta la scăderea colesterolului rol.
Terciul de ovăz consumat zilnic poate reduce nivelul colesterolului. Mai mult, terciul de ovăz te-ar putea ajuta în gestionarea glicemiei. Totuși, specialiștii recomandă să nu adaugi îndulcitori în rețeta ta.
Susține sănătatea intestinului
Terciul de ovăz este bogat în substanțe fitochimice unice, inclusiv beta-glucan, amidon rezistent și fenoli, care afectează microbiomul intestinal.
Microbiomul intestinal reprezintă comunitatea de bacterii, ciuperci și alte microorganisme care trăiesc în tractul gastrointestinal și joacă un rol esențial în sănătatea digestivă, imunitară și chiar a creierului.
La ce riscuri te poți expune dacă consumi terci de ovăz zilnic
Terciul de ovăz poate aduce multe beneficii pozitive sănătății tale. Efectele negative sunt mici, dar există. Specialiștii spun că terciul de ovăz ar putea provoca balonare abdominală la unii oameni, în special la cei care nu consumă în mod obișnuit alimente bogate în fibre.
La unele persoane, terciul de ovăz poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în porții excesive sau cu toppinguri bogate în calorii.
Cerealele integrale cu un conținut ridicat de fibre, glucoză și amidon, poate duce la apariția gazelor intesintle. Deși terciul de ovăz este benefic pentru sănătate organismului, acesta ar trebui consumată cu măsură.