Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță.
Oțetul alb distilat este eficient pentru detartrarea aparatului de cafea și îndepărtarea petelor de pe ferestre întrucât „acidul reacționează cu substanțele chimice organice din pete și le dizolvă. Dar așa cum elimină petele de cafea, imaginează-ți că face același lucru și cu alte suprafețe din casă.”, explică chimistul Joe Glajch pentru WXYZ.
Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet
Oțetul este un produs excelent în anumite contexte și poate fi folosit pentru multe alte treburi casnice. Totuși, sunt câteva situații notabile când trebuie să eviți această substanță și să apelezi la un detergent special.
Fierul de călcat
Utilizarea oțetului pentru a curăța interiorul fierului de călcat poate coroda elementul de încălzire și poate deteriora permanent interiorul aparatului. Cele mai multe fiare de călcat cu aburi au un strat protector în interior, dar acidul poate afecta părțile metalice.
Cel mai bun mod de a curăța un fier de călcat depinde de modelul pe care îl ai. Nu există o metodă universală. Cea mai sigură metodă este să citești manualul de utilizare și să urmezi recomandările de curățare.
Blatul din piatră
Dacă doriți să păstrezi blatul din piatră într-o stare bună, nu folosi oțet. Acidul gravează piatra naturală, cum ar fi granitul, marmura sau piatra de săpun și le poate face să-și piardă strălucirea.
În schimb, este recomandat să ștergi acest tip de blat cu un burete sau un prosop de vase înmuiat în detergent. Folosește numai tampoane din plastic pentru a îndepărta petele profunde.
Mașina de spălat vase
Este posibil să fi auzit că introducerea unui castron cu oțet în mașina de spălat în timpul funcționării ajută la îndepărtarea mirosurilor persistente, iar unele persoane folosesc oțetul ca agent de clătire.
Nu numai că oțetul este ineficient pentru a scăpa de petele de apă, dar producătorii de mașini de spălat vase avertizează că acidul acetic poate mânca piesele de cauciuc din mașinile de spălat vase. „Există zeci de cauciucuri cu diferite compoziții chimice, dintre care unele reacționează cu oțetul, iar altele nu”, a declarat un expert pentru WXYZ. „Dacă nu știți ce fel de cauciuc este în mașina dumneavoastră de spălat și manualul nu menționează că puteți folosi oțet, atunci nu îl folosiți.”
Ecranul aparatelor electronice
Oțetul este eficient pentru îndepărtarea petelor de pe ferestre, dar folosirea lui pentru ecranele aparatelor electronice precum calculatorul, smartphone-ul, tableta sau televizorul, este contraindicată în orice situație. „Oțetul poate deteriora proprietățile stratului protector ale unui ecran și chiar poate face ca ecranul tactil să fie mai puțin receptiv”, spune Antoinette Asedillo, tester de produse electronice.
Folosește în schimb un burete moale sau o cârpă umezită doar cu apă. Pentru petele profunde, încearcă o soluție de vase diluată mult cu apă. Aplic-o pe o cârpă, ci nu direct pe ecran.
Podeaua
Mulți producători de pardoseală, avertizează împotriva utilizării oțetului pentru curățarea podelelor din lemn de esență tare.
Oțetul diluat poate dizolva finisajul care protejează lemnul și îl poate zgâtia. Același lucru este valabil și pentru mobilierul din lemn. Respectă recomandările de curățare ale producătorului. De asemenea, alege un produs de curățare special conceput pentru podelele din lemn de esență tare.