Cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața. Sfaturi utile de la specialiști

Nutriționiștii au dezvăluit care este cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața. Persoanele care se confruntă cu prediabetul trebuie să fie mult mai atente la obiceiurile alimentare pentru a-și putea menține sănătatea organismului pe termen lung.

Beatrice Ioana
Publicat: 22 mai 2024, 6:22
Nutriționiștii au dezvăluit care este cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața / Shutterstock

Specialiștii spun că persoanele prediabetice nu prezintă întotdeauna semne evidente. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Sua, mai mult de 1 din 3 adulți americani au prediabet, deși nu cunosc acest lucru.

Cel mai important lucru pe care e recomandat să-l eviți dacă ai glicemia peste 100 dimineața

Vestea bună este că persoanele cu prediabet pot inversa acest proces. Nu trebuie ca viața lor să ajungă în punctul în care primesc diagnosticul de diabet de tip 2.

Persoanele care au nevoie să-și controleze nivelul zahărului din sânge trebuie să fie atente la obiceiurile alimentare zilnice. Lucrul numărul unu de evitat dacă ai glicemia peste 100 dimineața este săritul peste mese.

Specialiștii spun că poate fi mai greu să reglezi nivelul zahărului din sânge dacă alegi să sari peste mesele pe care ți le planifici.

Săritul peste mese poate cauza modele neregulate ale glicemiei pe parcursul zilei. Nivelurile de zahăr din sânge poate scădea când sari peste mese. Totodată, acestea poate crește când alegi să consumi din nou alimente.

Organismul are nevoie de fluctuații constanta pe tot parcursul zilei, însă aceste fluctuații nu trebuie să fie unele drastice.

Glicemia care scade prea mult poate cauza bătăi mai rapide ale inimii, transpiratie, nervozitate și anxietate. Nu doar scăderea zahărului din sânge este problema.

Săritul peste o masă, în special micul dejun, duce, de asemenea, la niveluri de zahăr din sânge mai ridicate decât în mod normal. Este bine să-ți pregătești mesele din timp. Așa te vei asigura că ai un nivel constant al zahărului din sânge, sugerează specialiștii de la Eating Well.

Ce este prediabetul și ce efecte are asupra organismului

Prediabetul este o afecțiune în care glicemia este mai mare decât în mod normal, dar nu este suficient de pare pentru a pune diagnosticul de diabet. Persoanele cu prediabet pot fi diagnosticate pe baza unor măsurători standard. Asociația Americană de Diabet spune că măsurătorile standard cuprind:

  • Nivelul hemoglobinei (glicemia medie pe două sau trei luni): 5,7% până la  6,4%
  • Glucoza plasmatică/ serică a jeun: 100 până la 125 mg/dL
  • Test de toleranță la glucoză orală: 140 până a 199 mg/dL

Aceste măsurători se fac prin testele de sânge. Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, trigliceridele mari și nivelurile scăzute de colesterol HDL, sunt factori de risc pentru prediabet.

Când ai prediabet, crește și riscul de a evolua spre diabet de tip 2 și a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral. Pentru a menține valorile normale poți urma câteva sfaturi pentru prevenirea prediabetului.

Fă-ți timp pentru activitățile fizice zilnice

A fi activ încurajează celulele musculare să folosească glucoza în fluxul sanguin pentru a crea energie. Acest lucru ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină pentru a scădea nivelul zahărului din sânge.

Specialiști recomandă să fii activ cel puțin 150 de minute pe săptămână, ceea ce înseamnă aproximativ 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână

Încearcă să ai o alimentație echilibrată

Acest tip de masă nutritivă și echilibrată te poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Metoda farfurii pentru diabet sugerează umplerea farfuriei cu legume fără amidon, proteine și carbohidrați.

Jumătate din farfurie ar trebui umplută cu legume fără amidon, un sfert de farfurie cu proteine și un sfert de alimente cu carbohidrați. Toate împreună trebuie consumate alături de un pahar cu apă sau o băutură fără calorii.

Alege alimente cu un indice glicemic scăzut

În timp ce toate alimentele pot fi încadrate într-o dietă echilibrată și hrănitoare, alimentele cu un indice glicemic mai scăzut, cum ar fi cerealele integrale bogate în fibre, nucile și leguminoasele, duce la creșterea treptată a nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru promovează echilibrul zahărului din sânge pe tot parcursul zilei și ajută la menținerea unui nivel de energie constant, scrie Healthline.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Universul are un mesaj important pentru 3 semne zodiacale pe 24 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Universul are un mesaj important pentru 3 semne zodiacale pe 24 noiembrie 2024. Acești nativi s-ar putea să se bucure de oportunități de dezvoltare. Zodiile sunt sfăuite să fie atente la semnele pe care...
2
Horoscop
Cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac. Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare
Te întrebi cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac? Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare. Viețile nativilor din zodiac sunt pe cale să se schimbe pentru totdeauna....
3
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Acești nativi au parte de multe surprize plăcute din partea Universului. Cele mai multe zodii vor observa și o perioadă marcată...
4
Horoscop
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024.  Aceste două zodii vor avea parte de surprize plăcute pe tot parcursul zilei. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, va...
5
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
PARTENERI