Topping-urile și condimentele care pot asezona cartofii sunt și ele numeroase. Cu toate acestea, dacă vrei să slăbești, aici trebuie să fii foarte atentă. Pentru a afla mai multe, Sara Barthel și Mackenzie Burgess, nutriționiști, au spus care e cel mai sănătos mod de a pregăti cartofii atunci când vrei să slăbești. Sunt de acord că gătirea la abur și prăjirea la friteuza cu aer cald sunt cele mai sănătoase modalități de a găti cartofii.
Cel mai sănătos mod de a pregăti cartofii atunci când vrei să slăbești
De asemenea, mai spun că cel mai bine este să optezi pentru cartofi care au un conținut mai scăzut de carbohidrați. E important să îi gătești cu grăsimi nesaturate precum uleiul de avocado. Alege de asemenea topping-uri și ierburi aromatice care au un conținut scăzut de calorii.
În ciuda afirmațiilor, cartofii pot fi o sursă uimitoare de fibre și nutrienți. Ei sunt benefici pentru pierderea sau menținerea unei greutăți sănătoase.
„Cartofii pot fi un plus excelent pentru o dietă de slăbire datorită conținutului lor ridicat de fibre. Te pot ajuta să te simți plin și mulțumit în timp ce consumi mai puține calorii”, spune Burgess.
În plus, cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși. Au un conținut mai mare de fibre și sunt digerați mai lent decât carbohidrații simpli.
„Conform Proiectului American Gut, cei mai sănătoși oameni au cele mai diverse bacterii intestinale și cel mai bun mod de a face asta este să mănânce o mare varietate de produse colorate! Consumați cartofi roșii, cartofi mov, cartofi dulci și chiar albi”, spune Barthel.
Burgess este de acord și spune că, în timp ce toate tipurile de cartofi pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru pierderea în greutate, cartofii dulci sunt de departe cei mai buni.
„Cartofii dulci sunt plini de nutrienți benefici, cum ar fi vitamina A, vitamina C și mangan. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii, cu doar aproximativ 115 calorii și 4 grame de fibre sățioase pentru un cartof dulce mediu”, notează ea. Cartofii dulci pot ajuta, de asemenea, la reducerea grăsimii viscerale.
Cu ce poți condimenta cartofii
Și, când vine vorba de cel mai sănătos mod de a găti cartofii pentru pierderea în greutate, Burgess și Barthel recomandă fierberea la abur și prăjirea în friteuză. Aceste metode pot ajuta la susținerea pierderii în greutate, deoarece necesită cantități minime de ulei atunci când gătesc. Acest lucru poate ajuta la păstrarea nutrienților din cartof.
Barthel recomandă fierberea cartofilor la aburi. „Dacă gătiți și răciți cartofii în avans, se transformă în amidon rezistent”, spune ea. „În esență, acest lucru schimbă structura amidonului. Ocolește în mare măsură digestia și are un impact mai mic asupra zahărului din sânge”.
Pentru o dietă sănătoasă, experții menționați mai sus spun să condimentezi cartofii cu niște topping-uri antiinflamatoare. Poți folosi ceapă proaspătă, arpagic, pătrunjel proaspăt și sare de Himalaya sau celtică pentru minerale adăugate. Pentru cartofii dulci, înlocuiți ierburile sărate cu niște scorțișoară”, adaugă Barthel. Scorțișoara nu numai că este un condiment care stimulează metabolismul și adaugă un gust dulce, dar medicii spun că ar putea ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei și a stării de spirit.
De reținut este că, chiar și atunci când vine vorba de carbohidrați sănătoși ca aceștia, moderația este întotdeauna esențială. Așa că, acordarea atenției la dimensiunile porțiilor este crucială dacă vrei să slăbești.