Petele hiperpigmentare mai sunt cunoscute ca pete solare sau pete cauzate de vârstă. Din fericire, există numeroase tratamente eficiente prin care poți scăpa de aceste pete, pentru a te bucura de un ten curat și luminos.
Cele mai sigure metode prin care poți scăpa de petele pigmentare
Petele pigmentare apar din cauza unei supraproducții de melanină în straturile pielii. Melanina este pigmentul din piele care poate fi perturbat de stimuli precum inflamația sau expunerea la razele UV. Astfel, cu cât concentrația de melanină este mai mare, cu atât pielea va fi mai închisă la culoare.
Există două tipuri de pete hiperpigmentare: hiperpigmentarea post-inflamatorie și melasma. Prima dintre acestea apare pe ten în urma vindecării unor leziuni post-acneice sau a unor inflamații, care după vindecare determină pigmentarea. Melasma este reprezentată de petele mici, maro de pe față, prezente la nivelul obrajilor, bărbiei sau a frunții.
Potrivit specialiștilor, printre cele mai eficiente tratamente pentru petele pigmentare sunt peelingurile chimice și laserele pentru gestionarea tenului neuniform.
„Peelingurile chimice acționează prin exfolierea controlată a stratului superior al pielii. Tratamentele cu laser funcționează prin utilizarea energiei luminoase, căldura, pentru a ținti pigmentul din piele.”, a declarat medicul dermatolog Nkem Ugonabo.
Ingrediente care tratează petele pigmentare
Este extrem de important să alegi variantele de tratament potrivite pielii tale și stadiului în care se află petele pigmentare. Discută cu medicul dermatolog înainte de a lua o decizie, pentru a nu avea parte de efecte secundare nedorite.
De asemenea, dacă nu vrei să alegi una dintre variantele de tratement minim invazive, există o serie de ingrediente eficiente, care pot ajuta în tratarea petelor pigmentare.
Protecția solară
Produsele cu protecție solară sunt una dintre cele mai eficiente metode de tratare a petelor și ar trebui utilizate zilnic, pentru prevenirea daunelor UV și a inflamațiilor care pot agrava hiperpigmentarea. Dacă te confrunți deja cu pete hiperpigmentare, nu uita să aplici zilnic crema cu SPF, înainte de a te expune la soare.
Retinolul
Pe lista care conține cele mai sigure și eficiente metode să scapi de petele pigmentare se află și retinolul. Această substanță contribuie la reglarea rotației celulare și promovează exfolierea eficientă, ceea ce ajută la uniformizarea decolorării și la reducerea aspectului hiperpigmentării pielii.
De asemenea, produsele care conțin retinol susțin accelerarea procesului natural de reînnoire a pielii, ceea ce contribuie la reducerea petelor.
Vitamina C
Un alt ingredient benefic în estomparea petelor hiperpigmentare este vitamina C. Prin intermediul acțiunii sale, ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, care este una dintre cauzele tonului neuniform al pielii. Vitamina C stimulează producția de colagen și oferă un aspect luminos tenului.
Acid Kojic
Medicii dermatologi recomandă utilizarea acidului Kojic pentru tratarea petelor întunecate, deoarece ajută la reducerea producției de melanină în piele și a hiperpigmentării.
Hidrochinona
Hidrochinona este un iluminator foarte puternic al pielii, care poate fi utilizat pentru perioade scurte de timp. Este recomandată aplicarea acestui ingredient exclusiv sub supravegherea unui medic dermatolog. Hidrochinona este un agent puternic care vine cu efecte secundare dacă îl utilizezi incorect.
De exemplu, dacă intră în contact cu pielea din jurul unei pete pigmentare, poate duce la un grad mai deschis de hipopigmentare a pielii.
Acid tranexamic
Acidul tranexamic este recomandat datorită proprietăților sale de minimizare a hiperpigmentării și a melasmei. Acest aminoacid afectează producția de melanină a pielii, tratează melasma și reduce petele pigmentare.
Acid glicolic
Dacă te confrunți cu pete pigmentare, poți introduce acidul glicolic în rutina ta de îngrijire a pielii. Acest acid contribuie la reducerea inflamației de la nivelul pielii și crește rata de reînnoire a pielii, permițând astfel organismului să vindece petele hiperpigmentare, spun experții de la Parade.com.