Praful de copt este un ingredient folosit în diferite aluaturi sau blaturi de deserturi. Are rol de afânător ceea ce face aluatul spongios, dar îi mărește și volumul. Are la bază bicarbonat de sodiu, amestecat cu un acid cristalizat, dar și cu amidon, pentru a se menține uscate.
Anumite blaturi de prăjituri au nevoie de praful de copt pentru a se dezvolta în timpul tratamentului termic. Însă rețetele de pandișpan și cele de chec, nu necesită neapărat acest ingredient. Se adaugă în compoziția acestora, atunci când au un adaos de ingrediente grele, cum ar fi fructele uscate sau proaspete, ciocolată sau unt din belșug.
Descoperă aici și o rețetă de pandișpan cu aromă de citrice și glazură de ciocolată, iar în continuare, îți oferim lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea checului cu vanilie și cacao, fără praf de copt.
Chec fără praf de copt – Ingrediente
- 4 ouă medii
- 125 gr zahăr
- 125 ml ulei
- 225 gr făină
- 25 gr cacao
- 1 praf sare
- 2 lingurițe esență de vanilie.
Chec cu vanilie și cacao – Mod de preparare
Pentru reușita unui astfel de chec, va trebui să ții cont de câteva reguli esențiale.
În primul rând, ingredientele folosite trebuie aduse la temperatura camerei, înainte a începe procesul de amestecare a lor. Scoate ouăle de la frigider cu cel puțin 30 de minute înainte. Separă de la început albușurile de gălbenușuri. În mod special albușurile nu trebuie să fie reci, pentru a se putea transforma într-o bezea perfectă. Bezeaua este cea care va oferi volum compoziției de chec.
Trece și făina prin sită pentru a fi mai aerată. Și aceasta are un rol important în reușita checului. Las-o și pe aceasta la temperatura camerei pentru a se încălzi. Măsoară cantitatea de ulei și lasă-l și pe acesta pe masa de lucru cel puțin 30 de minute.