Praful de copt este un ingredient folosit în diferite aluaturi sau blaturi de deserturi. Are rol de afânător ceea ce face aluatul spongios, dar îi mărește și volumul. Are la bază bicarbonat de sodiu, amestecat cu un acid cristalizat, dar și cu amidon, pentru a se menține uscate.
Anumite blaturi de prăjituri au nevoie de praful de copt pentru a se dezvolta în timpul tratamentului termic. Însă rețetele de pandișpan și cele de chec, nu necesită neapărat acest ingredient. Se adaugă în compoziția acestora, atunci când au un adaos de ingrediente grele, cum ar fi fructele uscate sau proaspete, ciocolată sau unt din belșug.
Descoperă aici și o rețetă de pandișpan cu aromă de citrice și glazură de ciocolată, iar în continuare, îți oferim lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea checului cu vanilie și cacao, fără praf de copt.
Chec fără praf de copt – Ingrediente
- 4 ouă medii
- 125 gr zahăr
- 125 ml ulei
- 225 gr făină
- 25 gr cacao
- 1 praf sare
- 2 lingurițe esență de vanilie.
Chec cu vanilie și cacao – Mod de preparare
Pentru reușita unui astfel de chec, va trebui să ții cont de câteva reguli esențiale.
În primul rând, ingredientele folosite trebuie aduse la temperatura camerei, înainte a începe procesul de amestecare a lor. Scoate ouăle de la frigider cu cel puțin 30 de minute înainte. Separă de la început albușurile de gălbenușuri. În mod special albușurile nu trebuie să fie reci, pentru a se putea transforma într-o bezea perfectă. Bezeaua este cea care va oferi volum compoziției de chec.
Trece și făina prin sită pentru a fi mai aerată. Și aceasta are un rol important în reușita checului. Las-o și pe aceasta la temperatura camerei pentru a se încălzi. Măsoară cantitatea de ulei și lasă-l și pe acesta pe masa de lucru cel puțin 30 de minute.
Cum prepari chec fără praf de copt
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le energic până când devin spumoase și cristaline. Folosește mixerul pentru a-ți ușura munca. Apoi, adaugă puțin câte puțin din zahăr, în timp ce amesteci energic. Te oprești din amestecat când obții o bezea fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.
Din acest moment, îndepărtezi mixerul și folosești în continuare o spatulă.
Amestecă gălbenușurile până la omogenizare, apoi adaugă uleiul și esența și omogenizează din nou amestecul. Pune deoparte 50 gr din cantitatea de făină, iar cantitatea rămasă adaug-o peste compoziția de gălbenușuri. Omogenizează bine compoziția, apoi încorporează în ea bezeaua de albușuri.
Pune deoparte 1/3 din compoziție și amestec-o cu pudra de cacao. În cealaltă compoziție adaugă făina oprită.
Așază hârtie de copt într-o tavă clasică de chec și adaugă jumătate din compoziția simplă. Peste aceasta întinde jumătate din compoziția cu cacao. Adaugă cealaltă parte de compoziția albă, apoi restul de compoziție cu cacao.
Pune tava în cuptor și coace deliciosul chec fără praf de copt pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, scoate-l din tavă și transferă-l pe un grătar sau un blat de lemn. Lasă-l să se răcească bine înainte de a-l porționa. Opțional, îl poți decora cu zahăr pudră.
Tot din categoria rețetelor de chec, mai poți încerca ulterior și rețeta de chec cu rahat multicolor și cocos.