Fisticul este un aliment cu multiple beneficii și o aromă inconfundabilă. Este apreciat atât în rețetele dulci, cât și în cele sărate.
Originar din Orientul Mijlociu, fisticul este bogat în proteine, fibre și grăsimi sănătoase, fiind considerat un aliment hrănitor și energizant. Conține antioxidanți puternici, cum ar fi luteina și zeaxantina, care contribuie la sănătatea ochilor.
Fisticul este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine și minerale. Printre acestea se numără vitamina B6, potasiu, magneziu și fier, care susțin buna funcționare a sistemului nervos și cardiovascular.
Cu aroma sa delicată, ușor dulce și textura crocantă, fisticul oferă un gust aparte deserturilor, cum ar fi prăjiturile, înghețata și, bineînțeles, cheesecake-ul. Se potrivește perfect și în mâncăruri sărate sau salate.
Descoperă aici cât de sănătos este fisticul și ce spun specialiștii despre beneficiile sale nutriționale. Mai jos poți urmări rețeta cheesecake-ului cu fistic, detaliată pas cu pas.
Cheesecake cu fistic – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele desertului. Ai nevoie de ingrediente pentru crustă, pentru cremă și pentru decor.
Pentru crustă:
- 250 grame biscuiți digestivi
- 100 grame unt topit
- 50 grame fistic prăjit, nesărat fără coajă.
Pentru cremă:
- 500 gr mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă neîndulcită
- 125 gr zahăr
- 80 gr pastă de fistic
- 1 linguriță esență de fistic
- 2 pliculețe gelatină (20 gr).
Pentru decor:
- puțin fistic mărunțit
- felii de căpșuni și trandafiri roșii.
Cheesecake cu fistic – Mod de preparare
Mai întâi, vei prepara crusta care necesită un timp scurt de amestecare a ingredientelor și un timp de relaxare la rece pentru a se întări.
În acest interval de timp poți prepara crema de fistic și pregăti ingredientele pentru decor.
Cum prepari crusta de biscuiți
Mărunțește 50 de grame de fistic cu ajutorul robotului sau a unui chopper. Pune deoparte o lingură de fistic mărunțit grosier pentru a-l folosi la decor. Restul de fistic îl mărunțești fin.
Transferă fisticul mărunțit fin într-un bol, iar în recipientul robotului pune biscuiții rupți. Mărunțește-i și pe aceștia fin, apoi amestecă-i cu fisticul mărunțit fin. Adaugă untul topit și amestecă până când obții o compoziție nisipoasă. Transferă această compoziție într-o tavă rotundă cu diametrul de 24 cm. Întinde compoziția de biscuiți pe toată baza tăvii, presând-o bine pentru a o uniformiza.
Apoi, introdu tava în frigider și las-o acolo până când pregătești crema.
Cum prepari crema pentru cheesecake cu fistic
Pune frișca rece în bolul mixerului și mixeaz-o până când începe să capete volum. Apoi adaugă treptat zahărul, în timp ce mixezi energic. Te oprești când zahărul este dizolvat, iar frișca începe să capete fermitate. Adaugă brânza mascarpone, pasta de fistic și esența de fistic. Mai mixează compoziția pentru încă 2-3 minute, atât cât să se omogenizeze și să devină mai fermă.
Pune gelatina la hidratat în apă, cât să fie acoperită, apoi dilueaz-o pe baie de aburi. Las-o să se mai răcorească și încorporeaz-o în crema de brânză cu fistic, amestecând ușor până la omogenizare.
Scoate tava de la rece și adaugă crema de brânză peste crusta de biscuiți. Nivelează suprafața uniform cu o spatulă de tort. Introdu din nou tava cu deliciosul cheesecake cu fistic în frigider și las-o acolo cel puțin 2-3 ore.
Înainte de porționare, decorează cheesecake-ul cu elementele de decor, după propria imaginație.
Dacă adori fisticul și vrei să-l incluzi și în alte deserturi, mai poți încerca și rețeta de tort de biscuiți cu glazură de ciocolată și fistic.