Rețeta este simplă, necesită puține ingrediente și se prepară rapid. Este ideală și pentru perioadele de post, dar și pentru atunci când îți dorești un preparat simplu, dar care să fie gustos și consistent. Cartofii se combină perfect cu morcovii, iar condimentele le poți alege după preferințe. Poți opta pentru puțin busuioc uscat sau rozmarin.
Sarea și piperul sunt nelipsite, iar pentru un gust ușor picant, câțiva căței de usturoi sunt chiar potriviți. Chiftelele de cartofi sunt gustoase rumenite în ulei, însă poți opta și pentru varianta preparării la cuptor. Poți servi chiftelele cu salata preferată, sau cu un sos de roșii. Sunt delicioase atât calde cât și reci. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara o gustare simplă, de post.
Chiftele de post din cartofi și morcovi – Ingrediente:
- 4-5 cartofi albi, de mărime medie;
- 2 morcovi;
- 1 ceapă;
- 3-4 căței de usturoi;
- sare și piper, după gust;
- 1 vârf de linguriță cu busuioc uscat și mărunțit;
- 1 legătură de pătrunjel verde, opțional;
- 3-4 linguri de făină;
- ulei pentru prăjit.
Chiftele de post din cartofi și morcovi – Mod de preparare
Începe prin a curăța cartofii, morcovii, ceapa și usturoiul. Apoi le clătești cu apă rece și le lași într-o sită, la scurs. Spală și verdeața, dar las-o și pe aceasta la scurs.
Cartofii și morcovii îi dai pe răzătoarea mare și îi amesteci într-un bol. Ia câte puțin din acest amestec si scurge-l bine de lichid. Presează amestecul de morcovi cu cartofi în ambele mâini până se elimină tot sucul. Ceapa și usturoiul le dai pe răzătoarea mică. Le adaugi peste amestecul de cartofi și morcovi după scurgerea lichidului. Adaugă și un sfert de linguriță cu sare și tot un sfert de linguriță cu piper, busuiocul uscat și bine mărunțit și verdeața tocată. Omogenizează bine amestecul și potrivește-i consistența cu 1-2 linguri de făină. Restul de făină o presari pe un platou.
Cum formezi și prepari chiftelele de cartofi
Ia câte o lingură din compoziția pentru chiftele de post din cartofi și morcovi și modeleaz-o în mâinile trecute prin făină. Dă-i o formă sferică, în formă de bilă. Trece bila prin făină, apoi aplatizeaz-o ușor presând-o în mâini. Procedează în același mod până când formezi toate chiftelele. Așază-le pe platoul presărat cu făină.
Pune ulei într-o tigaie încăpătoare. Așază tigaia pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Când uleiul este înfierbântat, scufundă în el chiftele de cartofi și morcovi, atâtea câte încap. Lasă-le să se rumenească bine pe prima parte, până când devin aurii, apoi întoarce-le cu o spatulă. Rumenește-le și pe a doua parte, apoi transferă-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie. Folosește o spumieră pentru a scoate chiftelele din uleiul încins. Lasă chiftelele să se scurgă bine pe prosoapele de hârtie, apoi le poți savura cu poftă.
Dacă ți-am stârnit apetitul pentru gustări simple și delicioase, din categoria celor de post, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de chiftele din dovlecei și soia la cuptor.