Spanacul conține vitamine, precum vitamina A, vitamina C, vitamina B, vitamina K, acid folic, dar si minerale, precum magneziu, fier și mangan. Are un conținut ridicat de potasiu, dar un conținut scăzut de sodiu. Această proporție de minerale este benefică pentru pacienții cu tensiune arterială ridicată.
De asemenea, broccoli conține o mulțime de vitamine și minerale, precum vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B, betacaroten, luteină, tiamină, calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor și potasiu. Mai are un conținut ridicat de carbohidrați care sunt formați în principal din fibre, zaharuri precum fructoza, glucoză și zaharoză, dar și cantități mici de lactoză și maltoză.
Profită și tu de proprietățile celor două ingrediente, preparând rețeta de chiftele pe care ți-o oferim mai jos cu listă de ingrediente și pași necesari.
Chiftele de spanac cu broccoli – Ingrediente
- 250 gr de spanac proaspăt sau congelat
- 250 gr de broccoli
- 400 gr de cartofi
- 1 ceapă de mărime medie
- 3 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 200 gr de pesmet
- 50 gr de semințe de susan
- 2-3 linguri cu ulei.
Rețeta chiftelelor din spanac și broccoli – Mod de preparare
Pentru a prepara compoziția pentru chiftelele de post, mai întâi vei prepara separat toate ingredientele necesare. Chiar dacă petreci mai mult timp în bucătărie, rezultatul final va merita din plin, atât timpul alocat, cât și efortul depus.
Cum pregătești ingredientele pentru chiftele de spanac cu broccoli și cartofi
Mai întâi, pregătește cartofii. Spală-i bine și pune-i la fiert în apă, cât să fie bine acoperiți. Îi vei fierbe cu coajă, pentru a păstra amidonul în conținutul lor. Adaugă și o linguriță cu sare, atunci când apa începe să fiarbă. Sarea ajută cartofii să se pătrundă mai rapid și le accentuează gustul.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Pune-o la călit în foarte puțin ulei și las-o să se pătrundă ușor pentru a-și degaja aroma. Adăugă și un cățel de usturoi curățat și tocat rondele. Descoperă și o rețetă de chiftele de post din cartofi și morcovi.
Clătește bine frunzele de spanac, apoi opărește-le în apă cu sare, doar pentru câteva secunde. Apoi, le scurgi bine, le toci mărunt și le adaugi peste ceapa călită. Amestecă-le cu ceapa timp de 1 minut și stinge focul. Opărește și broccoli-ul pentru 4-5 minute, tot în apa în care ai opărit spanacul.
Curăță cartofii după fierbere, adaugă-i peste broccoli scurs și pasează-i împreună, până când obții o pastă. Adaugă spanacul cu ceapa și usturoiul din tigaie, asezonează totul cu sare și piper și omogenizează bine amestecul de ingrediente.
Cum formezi și prepari chiftelele
Înainte de a forma chiftele de spanac cu broccoli și cartofi pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Folosește o lingură și ia din compoziția obținută. Modelează chiftele rotunde, tăvălește-le prin pesmet amestecat cu semințe de susan și așază-le în tava de cuptor unsă cu ulei. Presează-le ușor cu lingura pentru a se mai aplatiza, apoi stropește-le ușor cu puțin ulei.
Introdu tava în cuptor și coace chiftelele de post la 200 de grade Celsius, pentru 20-30 de minute.
Te poți răsfăța cu ele calde sau reci, trecute prin diferite sosuri sau alături de o salată verde și o porție de cartofi prăjiți.
Tot din categoria preparatelor de post, îți oferim și o rețetă simplă și delicioasă de chiftele de ciuperci.