Rețeta aparține bucătăriei franțuzești și este formată dintr-o gogoașă de aluat opărit, umplută după coacere cu diferite creme. Metoda de preparare nu este complexă, însă necesită mai multe etape.
Aluatul opărit este același care se prepară și la rețeta de eclere. Diferența dintre choux și ecler constă în forma acestora. Eclerele au formă alungită, iar choux-urile au formă sferică.
Descoperă aici și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și ciocolată. Mai jos, îți oferim și rețeta detaliată pentru choux-urile cu ciocolată.
Choux à la crème cu ciocolată – Ingrediente
Pentru acest desert delicios și elegant vei prepara trei elemente: aluatul pentru coji, crema de ciocolată și glazura de ciocolată.
Ingrediente pentru aluat:
- 200 ml apă
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- un vârf de linguriță cu sare
- 150 gr făină
- 4 ouă medii
- 1 praf de sare.
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
- 400 gr ciocolată cu lapte
- 400 gr frișcă lichidă
- 50 gr zahăr
- 250 gr mascarpone
- 1 praf de sare.
Pentru glazura de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă
- 25 gr unt.
Choux à la crème cu ciocolată – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului opărit, care necesită mai multe etape de preparare.
Pune apa, un praf de sare și untul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Amestecă ingredientele până când untul se topește și lichidul se omogenizează. Lasă lichidul să atingă punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă făina. Adaug-o pe toată odată și amestecă intens până când făina se hidratează și absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, ca o budincă mai groasă.
Stinge focul și lasă aluatul opărit să se răcească. După răcirea completă, încorporează cele patru ouă în aluat, adăugându-le pe rând. Lasă aluatul la odihnit pentru 30 de minute, la frigider, apoi poți forma choux-urile.
Cum formezi cojile de choux
Mai întâi, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește cea mai mare tavă a cuptorului și așază hârtie de copt în ea.
Pune aluatul opărit într-un săculeț de decorat torturi, cu capăt stelat. Cu ajutorul acestuia formează gogoșelele pentru choux-uri, la distanțe de 2 cm una față de alta.
Pune tava la cuptor și coace cojile pentru choux à la crème cu ciocolată timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai coace cojile pentru aproximativ 25-30 de minute. Pe tot parcursul coacerii, nu deschide ușa cuptorului pentru a nu se deforma cojile de choux.
Cum prepari crema pentru Choux à la crème cu ciocolată
Cât timp se coc cojile de aluat opărit, poți prepara crema. Pune frișca la încălzit, dar nu o lăsa să atingă punctul de fierbere. Adaugă ciocolata ruptă și untul și amestecă până când acestea se topesc. Omogenizează bine crema, apoi las-o la răcit.
După răcire, introdu mixerul în cremă și amestec-o pentru a deveni cremoasă. Adaugă mascarponele și un praf de sare și omogenizează bine crema.
După răcirea cojilor de choux, secționează-le pe jumătate și umple-le cu crema de ciocolată.
Apoi, decorează-le cu glazură preparată prin topirea ciocolatei în frișca încălzită, ca la pasul anterior. Pune-le la rece până când se întărește glazura.
Din același aluat opărit poți prepara și rețeta de churros cu sos de ciocolată.