Eclerele fac parte dintre deserturile elegante și fine din bucătăria franțuzească. În rețeta clasică, cojile pentru eclerele se prepară dintr-un aluat opărit. După coacere se umplu cu cremă de vanilie și se decorează cu glazură de ciocolată.
De-a lungul timpului, rețetele au fost adaptate după preferințele bucătarilor, dar și ale consumatorilor. Se pot umple cu diferite creme de fructe, ciocolată sau creme caramel.
Rețeta pentru cojile de eclere este aceeași, indiferent pentru ce cremă sau glazură optezi. Este aceeași rețetă ca cea a delicoaselor choux à la crème sau profiterol, doar forma cojilor este diferită.
Atât cojile pentru choux à la crème, cât și pentru profiterol, sunt rotunde, pe când cele pentru eclere sunt alungite.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru a prepara și tu celebrele eclere din bucătăria franțuzească.
Eclere cu cremă de vanilie și ciocolată – Ingrediente
Ai nevoie de trei liste de ingrediente pentru a te bucura de un desert delicios și spectaculos: pentru cojile de eclere, crema de vanilie și glazura de ciocolată.
Pentru cojile de eclere:
- 250 ml apă
- 150 ml ulei
- 200 g făină
- 5 ouă
- 1 praf de sare.
Pentru cremă de vanilie:
- 6 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- 1 litru de lapte
- 75 gr amidon de porumb
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- 250 gr unt cu peste 80% grăsime
- 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare.
Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 150 ml frișcă lichidă
- 1 linguriță cu esență de rom
- 50 gr ciocolată albă (opțional).
Rețetă de eclere cu cremă de vanilie și ciocolată – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului opărit din care formezi ulterior cojile de eclere. Acesta necesită un timp de fierbere, un timp de răcire și un alt timp de coacere.
Cum prepari aluat opărit și coji pentru eclere
Pune apa, uleiul și sarea într-o cratiță. Așază cratița pe flacăra aragazului. Când lichidul începe să fiarbă, stinge focul și adaugă în cratiță toată făina. Amestecă intens cu o spatulă până când făina absoarbe tot lichidul. Lasă acest aluat opărit să se răcească bine de tot. Apoi, adaugă rând pe rând cele cinci ouă, omogenizând aluatul după fiecare ou adăugat.
Pornește cuptorul la 150 de grade Celsius. Pune aluatul într-un posh cu dui stelat și formează eclere de aproximativ 12 cm lungime, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă spațiu între ele, pentru că se vor dezvolta în timpul procesului termic.
Pune tava la cuptor pe raftul din mijloc și coace cojile de eclere timp de 40 de minute, la 150 de grade Celsius. În acest timp prepară crema cu care vei umple cojile de eclere.
Cum prepari crema de vanilie pentru această rețetă de eclere cu cremă
Amestecă într-un bol amidonul de porumb cu puțin lapte rece. Pune restul de lapte într-o oală, pe flacăra aragazului. Lasă-l să atingă punctul de fierbere, adaugă sarea și amestecă pentru diluare. După stingerea focului, lasă laptele să se tempereze 5 minute și adaugă esența de vanilie.
Între timp, amestecă în altă cratiță gălbenușurile cu zahărul, până când obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare. Adaugă amidonul diluat cu lapte rece și omogenizează amestecul.
Toarnă laptele călduț în fir subțire, amestecând intens. Pune cratița cu compoziția obținută înapoi pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe crema de vanilie, amestecând continuu până când se îngroașă consistent. Stinge focul, așază o folie alimentară peste cremă și las-o să se răcească.
Scoate untul de la rece și lasă-l să devină moale la temperatura camerei. Apoi, mixează untul cu zahărul vanilat până când devine cremos. Încorporează-l treptat în crema de vanilie răcită.
Pune crema într-un posh cu dui și umple cojile de eclere cu ea. Umple-le până când vor crăpa pe o laterală și se va vedea crema.
Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare a eclerelor în GALERIA FOTO!
Cum prepari glazură de ciocolată pentru rețetă de eclere cu cremă de vanilie
Pune frișca lichidă într-o cratiță, pe flacăra aragazului. Las-o să se înfierbânte, apoi stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în cratiță. Amestecă intens până când aceasta se topește, iar glazura de ciocolată devine omogenă. Adaugă și esența de rom. Trece fiecare ecler umplut prin această cremă, cu partea superioară. Așază eclerele glazurate cu ciocolată pe un grătar sau pe un platou.
Opțional, poți topi și puțină ciocolată albă și să trasezi dungi cu ea peste glazura de ciocolată neagră.
Lasă glazura de ciocolată să devină fermă deasupra eclerelor, apoi le poți savura cu poftă, alături de cei dragi. Iar pentru momentele în care ai poftă de eclere, dar nu și timp să le prepari, îți oferim o rețetă de prăjitură ecler la tavă.