Reclamă

Churros. Rețetă de gogoși spaniole

Churros este denumirea unor delicioase gogoși din bucătăria spaniolă, care au formă spiralată. Sunt absolut delicioase, crocante și aromate. Pot fi servite presărate cu zahăr sau glazurate cu diferite sosuri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 19 aprilie 2024, 7:23 / Actualizat: 19 aprilie 2024, 12:38

Se spune că rețeta acestui desert a fost creată de ciobanii spanioli pentru a folosi produsele proaspete. Aluatul de churros era ușor de preparat și ușor de prăjit în ceaune așezate pe foc în munți, unde ciobanii își petrec cea mai mare parte a timpului. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta acestor gogoși spaniole se prepară ușor, din ingrediente foarte comune deserturilor. Este de fapt rețeta de aluat opărit care se prepară și la eclere, choux-uri sau profiterol. Diferența dintre gogoși și churros constă în forma acestora, dar și în modul de preparare. Gogoșile spaniole au formă de sticksuri, dar mai groase și mai scurte și se prăjesc în ulei. Celelalte au forme mai mari, rotunde sau ovale și se prepară la cuptor.

Descoperă și rețeta de profiterol cu vanilie și ciocolată, pe care o vei adora cu siguranță. Iar mai jos îți oferim lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru rețeta gogoșilor spaniole.

Rețeta de Churros – Ingrediente

  • 250 ml apă;
  • 75 g unt(72%);
  • 200 g făină;
  • 1/4 linguriță sare;
  • 30 gr de zahăr;
  • 3 ouă medii;
  • ulei pentru prăjit;
  • zahăr pudră vanilat pentru decor.

Rețeta de gogoși spaniole – Mod de preparare

Reclamă

Adună de la început pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele de preparare. Ai nevoie de un bol, un tel sau o spatulă, o cratiță și o tigaie adâncă sau un ceaun. Dar mai ai nevoie și de un dispozitiv de decorat deserturi, cu capăt stelat pentru a forma gogoșile.

Dacă îți lipsește acest dispozitiv, poți folosi o pungă de plastic pe care o îndoi la un colț în mai multe cute și decupezi puțin. Astfel decupajul va arăta ca o stea și vei putea forma gogoșile spiralate.

Descoperă și o rețetă de mini Paris Brest cu căpșuni, din bucătăria franceză.

Reclamă

Cum prepari aluatul pentru Churros

Pentru prepararea aluatului opărit, mai întâi pune într-o crăticioară apa cu untul, zahărul și sarea. Așază crăticioara pe flacăra aragazului, la intensitate medie.

Când untul se dizolvă complet, iar lichidul obținut atinge punctul de fierbere, adaugă toată făina în cratiță. Amestecă energic cu telul sau cu spatula până când făina absoarbe tot lichidul. Omogenizează bine aluatul opărit și lasă-l să se răcească.

După ce este bine răcit, încorporează în aluat cele trei ouă, dar adăugate pe rând. Omogenizează bine aluatul după fiecare ou adăugat, pentru a se încorpora bine și albușul de ou. Nu adăuga următorul ou până când aluatul nu este bine omogenizat. După preparare pune din nou aluatul opărit la rece pentru aproximativ 15 minute.

Pentru a forma gogoșile churros, pune din aluat în dispozitivul de decorat sau în punga decupată la un colț. Apoi, formează gogoșile apăsând aluatul din pungă, sub formă de spirale lungi de 5-6 cm. Formează-le mai întâi pe o hârtie de copt.

Femeie preparând aluat de gogoși spaniole
Aluatul pentru gogoșile spaniole este un aluat opărit / Shutterstock

Adaugă mai mult ulei la încins într-un ceaun sau o tigaie adâncă și scufundă în acesta câte gogoși încap. Lasă-le să se rumenească până când se ridică singure la suprafața uleiului. Apoi, cu o spumieră sau o sită transferă-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi din surplusul de ulei de pe ele.

Churros scoase din ulei cu o paletă
Gogoșile se transferă după coacere pe prosoape de hârtie / Shutterstock

Lasă-le să se răcească, decorează-le cu zahăr pudră cu aromă de vanilie și le poți savura. Iar dacă mai dorești și alte rețete de gogoși din bucătăria internațională, mai poți încerca și rețeta de bomboloni cu cremă de vanilie, inspirată din bucătăria italiană.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×