Reclamă

Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață

Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și se servesc umplute cu gem sau dulceața preferată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 4 decembrie 2023, 7:03

Aluatul pentru aceste gogoși este puțin mai diferit decât cel pentru gogoșile clasice. Se prepară cu ouă și unt, este mai dens, dar devine foarte pufos după dospire și prăjire. Rețeta aparține bucătăriei germane și o vei mai descoperi sub denumirile de Berliner Krapfen sau Berliner Pfannkuchen.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există o legendă care spune că rețeta acestor gogoși a apărut prin anul 1756 și a fost creată de un cofetar din Berlin. Acesta a fost declarat inapt pentru a se înrola în armata lui Frederic al II-lea al Prusiei. Drept mulțumire el a rămas la popota armatei și a preparat aceste gogoși din aluat dospit, sub forma unor ghiulele de tun, pe care ar fi trebuit să le coacă la cuptor. Neavând cuptor le-a prăjit în untură și au ieșit spectaculoase, datorită inelului auriu de la circumferință.

Tot din bucătăria internațională mai poți încerca și rețeta de bomboloni. Este o rețetă de gogoși din bucătăria italiană. Dar până atunci poți prepara rețeta gogoșilor berlineze, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Gogoși berlineze – Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 100 ml lapte
  • 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 10 gr zahăr vanilinat
  • 2 ouă + 3 gălbenușuri
  • 75 gr unt gras
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare
  • 20 ml rom
  • ulei pentru prăjit
  • gem sau dulceață pentru umplut
  • zahăr pudră vanilat pentru decor.

Rețeta gogoșilor berlineze – Mod de preparare

Reclamă

Înainte de a amesteca ingredientele pentru prepararea aluatului, este necesar să le aduci la temperatura camerei, așa cum procedezi și la rețeta de cozonac.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și las-o 15-20 de minute la temperatura camerei. Scoate și untul de la rece și lasă-l să se înmoaie la temperatura camerei. La fel și ouăle, lasă-le pe masa din bucătărie pentru a nu le folosi reci.

Cum prepari aluatul pentru gogoși berlineze

Reclamă

Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia cu o lingură de zahăr. Omogenizează amestecul și lasă-l 10 minute la loc cald. Amestecă ouăle cu un praf de sare și restul de zahăr.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii din vas și pune acolo ouăle amestecate, untul moale, romul și drojdia activată. Amestecă bine ingredientele de la centrul făinii până când obții un aluat compact, care se desprinde de pereții bolului.

Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la loc cald timp de 45 de minute.

După acest interval de timp scoate aluatul pe blatul presărat cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de 1,5 cm. Decupează din el gogoși cu diametrul de aproximativ 7-8 cm. Acoperă-le cu un prosop curat și lasă-le să se mai dezvolte timp de 25-30 de minute. Prăjește gogoșile în ulei încins, la foc mediu, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, până când sunt frumos rumenite și dezvoltate. Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a mai elimina din grăsimea de pe ele.

Decorează-le imediat cu zahăr pudră, dacă le servești simple.

Femeie decorând gogoșile cu zahăr pudră, folosind o sită
Zahărul pudră se alege din cel cu vanilie, pentru aromă deosebită / Shutterstock

Dacă le dorești umplute cu gem sau dulceață, folosește un dispozitiv de decorat prăjituri și umple-le.

Și tot din categoria rețetelor de gogoși din bucătăriile internaționale îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși braziliene. Sunt gogoși micuțe și rotunde, glazurate cu ciocolată și decorate cu nucă de cocos.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×