Aluatul pentru aceste gogoși este puțin mai diferit decât cel pentru gogoșile clasice. Se prepară cu ouă și unt, este mai dens, dar devine foarte pufos după dospire și prăjire. Rețeta aparține bucătăriei germane și o vei mai descoperi sub denumirile de Berliner Krapfen sau Berliner Pfannkuchen.
Există o legendă care spune că rețeta acestor gogoși a apărut prin anul 1756 și a fost creată de un cofetar din Berlin. Acesta a fost declarat inapt pentru a se înrola în armata lui Frederic al II-lea al Prusiei. Drept mulțumire el a rămas la popota armatei și a preparat aceste gogoși din aluat dospit, sub forma unor ghiulele de tun, pe care ar fi trebuit să le coacă la cuptor. Neavând cuptor le-a prăjit în untură și au ieșit spectaculoase, datorită inelului auriu de la circumferință.
Tot din bucătăria internațională mai poți încerca și rețeta de bomboloni. Este o rețetă de gogoși din bucătăria italiană. Dar până atunci poți prepara rețeta gogoșilor berlineze, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Gogoși berlineze – Ingrediente
- 500 gr făină
- 100 ml lapte
- 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
- 50 gr zahăr
- 10 gr zahăr vanilinat
- 2 ouă + 3 gălbenușuri
- 75 gr unt gras
- coaja de la o lămâie
- un praf de sare
- 20 ml rom
- ulei pentru prăjit
- gem sau dulceață pentru umplut
- zahăr pudră vanilat pentru decor.
Rețeta gogoșilor berlineze – Mod de preparare
Înainte de a amesteca ingredientele pentru prepararea aluatului, este necesar să le aduci la temperatura camerei, așa cum procedezi și la rețeta de cozonac.
Trece făina prin sită în bolul de frământare și las-o 15-20 de minute la temperatura camerei. Scoate și untul de la rece și lasă-l să se înmoaie la temperatura camerei. La fel și ouăle, lasă-le pe masa din bucătărie pentru a nu le folosi reci.