Reclamă

Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață

Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și se servesc umplute cu gem sau dulceața preferată.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 4 decembrie 2023, 7:03

Aluatul pentru aceste gogoși este puțin mai diferit decât cel pentru gogoșile clasice. Se prepară cu ouă și unt, este mai dens, dar devine foarte pufos după dospire și prăjire. Rețeta aparține bucătăriei germane și o vei mai descoperi sub denumirile de Berliner Krapfen sau Berliner Pfannkuchen.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există o legendă care spune că rețeta acestor gogoși a apărut prin anul 1756 și a fost creată de un cofetar din Berlin. Acesta a fost declarat inapt pentru a se înrola în armata lui Frederic al II-lea al Prusiei. Drept mulțumire el a rămas la popota armatei și a preparat aceste gogoși din aluat dospit, sub forma unor ghiulele de tun, pe care ar fi trebuit să le coacă la cuptor. Neavând cuptor le-a prăjit în untură și au ieșit spectaculoase, datorită inelului auriu de la circumferință.

Tot din bucătăria internațională mai poți încerca și rețeta de bomboloni. Este o rețetă de gogoși din bucătăria italiană. Dar până atunci poți prepara rețeta gogoșilor berlineze, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Gogoși berlineze – Ingrediente

  • 500 gr făină
  • 100 ml lapte
  • 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 10 gr zahăr vanilinat
  • 2 ouă + 3 gălbenușuri
  • 75 gr unt gras
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare
  • 20 ml rom
  • ulei pentru prăjit
  • gem sau dulceață pentru umplut
  • zahăr pudră vanilat pentru decor.

Rețeta gogoșilor berlineze – Mod de preparare

Reclamă

Înainte de a amesteca ingredientele pentru prepararea aluatului, este necesar să le aduci la temperatura camerei, așa cum procedezi și la rețeta de cozonac.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și las-o 15-20 de minute la temperatura camerei. Scoate și untul de la rece și lasă-l să se înmoaie la temperatura camerei. La fel și ouăle, lasă-le pe masa din bucătărie pentru a nu le folosi reci.

Cum prepari aluatul pentru gogoși berlineze

Reclamă

Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia cu o lingură de zahăr. Omogenizează amestecul și lasă-l 10 minute la loc cald. Amestecă ouăle cu un praf de sare și restul de zahăr.

Creează un loc adânc la mijlocul făinii din vas și pune acolo ouăle amestecate, untul moale, romul și drojdia activată. Amestecă bine ingredientele de la centrul făinii până când obții un aluat compact, care se desprinde de pereții bolului.

Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la loc cald timp de 45 de minute.

După acest interval de timp scoate aluatul pe blatul presărat cu făină. Întinde-l într-o foaie cu grosimea de 1,5 cm. Decupează din el gogoși cu diametrul de aproximativ 7-8 cm. Acoperă-le cu un prosop curat și lasă-le să se mai dezvolte timp de 25-30 de minute. Prăjește gogoșile în ulei încins, la foc mediu, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, până când sunt frumos rumenite și dezvoltate. Scoate-le pe prosoape de hârtie pentru a mai elimina din grăsimea de pe ele.

Decorează-le imediat cu zahăr pudră, dacă le servești simple.

Femeie decorând gogoșile cu zahăr pudră, folosind o sită
Zahărul pudră se alege din cel cu vanilie, pentru aromă deosebită / Shutterstock

Dacă le dorești umplute cu gem sau dulceață, folosește un dispozitiv de decorat prăjituri și umple-le.

Și tot din categoria rețetelor de gogoși din bucătăriile internaționale îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși braziliene. Sunt gogoși micuțe și rotunde, glazurate cu ciocolată și decorate cu nucă de cocos.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×