Reclamă

Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești

Papanașii fac parte dintre deserturile tradiționale foarte îndrăgite de români. Există două feluri de papanași: moldovenești și muntenești. Cei moldovenești sunt papanași prăjiți, iar cei muntenești sunt papanași fierți.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 iunie 2023, 6:33

Papanașii sunt de fapt gogoși care se prepară cu brânză în compoziție și se servesc glazurate cu dulceața și smântână acră. Este unul dintre deserturile care au devenit tradiționale în meniurile românilor în zilele de 1 Mai și de 1 Decembrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Compoziția celor două tipuri de papanași este ușor asemănătoare, dar diferă modul de preparare al acestora.

Descoperă aici și rețeta de papanași moldovenești. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru papanașii muntenești.

Papanași fierți – Ingrediente

Compoziția pentru prepararea papanașilor nu necesită ingrediente complexe și nici foarte multe. Însă mai ai nevoie de câteva ingrediente pentru a realiza o crustă cu care se vor acoperi papanașii.

Reclamă

Pentru 16 papanași muntenești:

  • 550 gr brânză dulce sau proaspătă
  • 4 ouă
  • 100 gr griș
  • 100 gr făină + 30 gr pentru masa de lucru
  • 1 linguriță sare
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 80 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Pentru fierberea papanașilor:

  • 1 l apă
  • 1 sticluță esență de rom
  • 1/4 linguriță sare.
Reclamă

Pentru crustă:

  • 150 g pesmet din biscuiți
  • 30 g zahăr brun
  • 50 g unt.

Pentru servit:

  • smântână acră
  • dulceața preferată.

Papanași fierți – Mod de preparare

Pune brânza proaspătă, sarea și zahărul pudră într-un bol și amestecă-le bine. Adaugă pe rând ouăle, apoi esența și omogenizează bine compoziția.

Trece prin sită făina amestecată cu praful de copt și încorporează treptat acest amestec în compoziția de brânză cu ouă. Apoi adaugă și grișul și omogenizează bine aluatul.

Vei obține un aluat compact, ușor moale, dar nu și lipicios. Acoperă bolul cu aluatul cu un ștergar și lasă aluatul la odihnit pentru aproximativ o oră. În acest interval de timp grișul se va hidrata și vei putea modela papanașii cu ușurință.

Cât timp va sta aluatul la odihnit, vei pregăti ingredientele pentru crustă. Amestecă pesmetul de biscuiți, zahărul brun, untul și vanilia și pune amestecul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Rumenește ingredientele din tigaie, amestecând continuu, până când pesmetul se transformă într-un crumble caramelizat și frumos colorat. Apoi, lasă compoziția pentru crusta papanașilor la răcit.

Cum formezi și prepari delicioșii papanași fierți

Pune apa într-o oală la fiert. Adaugă sarea și esența.

Trece-ți mâinile prin făină și rupe din aluat 8 bucăți aproximativ egale. Apoi, mai rupe câte o bucată mai mică, de mărimea unei nuci, din cele 8 bucăți de aluat. Dă formă de biluțe bucăților mici de aluat. Bucățile mari modelează-le sub formă sferică, apoi aplatizează-le ușor. Scufundă-le în oala cu apa care fierbe.

Fierbe papanașii până când se ridică singuri la suprafața apei. Cu ajutorul unei site sau spumiere, scoate papanașii din apa fierbinte. Tăvălește-i imediat prin aluatul nisipos din tigaie și glazurează-i cu acesta pe toate părțile.

Fierbe și biluțele de aluat și glazurează-le și pe acestea cu aluatul nisipos.

Colaj de poze cu pașii de preparare a papanașilor muntenești
Papanașii se fierb în apă cu sare și aromele preferate / Rețetepentrutoategusturile.ro

Așază delicioșii papanași fierți sau muntenești pe platouri cu biluțele deasupra.

Decorează-i cu smântână acră și dulceața preferată și servește-i calzi, alături de familie și prieteni.

Șase porții de papanași fierți glazurați cu pesmet crocant
Crusta papanașilor se prepară din pesmet de biscuiți cu zahăr brun / Rețetepentrutoategusturile.ro

Îți oferim și o rețetă de dulceață de afine, care se combină perfect cu papanașii și smântâna.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×