Home // Lifestyle // Rețete // Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanașii fac parte dintre deserturile tradiționale foarte îndrăgite de români. Există două feluri de papanași: moldovenești și muntenești. Cei moldovenești sunt papanași prăjiți, iar cei muntenești sunt papanași fierți.
Papanașii sunt delicioși serviți calzi / Shutterstock
Papanașii sunt de fapt gogoși care se prepară cu brânză în compoziție și se servesc glazurate cu dulceața și smântână acră. Este unul dintre deserturile care au devenit tradiționale în meniurile românilor în zilele de 1 Mai și de 1 Decembrie.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Compoziția celor două tipuri de papanași este ușor asemănătoare, dar diferă modul de preparare al acestora.
Descoperă aici și rețeta de papanași moldovenești. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru papanașii muntenești.
Papanași fierți – Ingrediente
Compoziția pentru prepararea papanașilor nu necesită ingrediente complexe și nici foarte multe. Însă mai ai nevoie de câteva ingrediente pentru a realiza o crustă cu care se vor acoperi papanașii.
Pune brânza proaspătă, sarea și zahărul pudră într-un bol și amestecă-le bine. Adaugă pe rând ouăle, apoi esența și omogenizează bine compoziția.
Trece prin sită făina amestecată cu praful de copt și încorporează treptat acest amestec în compoziția de brânză cu ouă. Apoi adaugă și grișul și omogenizează bine aluatul.
Vei obține un aluat compact, ușor moale, dar nu și lipicios. Acoperă bolul cu aluatul cu un ștergar și lasă aluatul la odihnit pentru aproximativ o oră. În acest interval de timp grișul se va hidrata și vei putea modela papanașii cu ușurință.
Cât timp va sta aluatul la odihnit, vei pregăti ingredientele pentru crustă. Amestecă pesmetul de biscuiți, zahărul brun, untul și vanilia și pune amestecul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Rumenește ingredientele din tigaie, amestecând continuu, până când pesmetul se transformă într-un crumble caramelizat și frumos colorat. Apoi, lasă compoziția pentru crusta papanașilor la răcit.
Cum formezi și prepari delicioșii papanași fierți
Pune apa într-o oală la fiert. Adaugă sarea și esența.
Trece-ți mâinile prin făină și rupe din aluat 8 bucăți aproximativ egale. Apoi, mai rupe câte o bucată mai mică, de mărimea unei nuci, din cele 8 bucăți de aluat. Dă formă de biluțe bucăților mici de aluat. Bucățile mari modelează-le sub formă sferică, apoi aplatizează-le ușor. Scufundă-le în oala cu apa care fierbe.
Fierbe papanașii până când se ridică singuri la suprafața apei. Cu ajutorul unei site sau spumiere, scoate papanașii din apa fierbinte. Tăvălește-i imediat prin aluatul nisipos din tigaie și glazurează-i cu acesta pe toate părțile.
Fierbe și biluțele de aluat și glazurează-le și pe acestea cu aluatul nisipos.
Așază delicioșii papanași fierți sau muntenești pe platouri cu biluțele deasupra.
Decorează-i cu smântână acră și dulceața preferată și servește-i calzi, alături de familie și prieteni.