Reclamă

Prăjitura Carpați. O prăjitură delicioasă, spectaculoasă și foarte spornică

De pe un platou cu prăjituri festive, preparate pentru ocazii deosebite, nu poate lipsi prăjitura Carpați. Este o prăjitură gustoasă, spectaculoasă și foarte spornică. Rețeta acestui desert se numără printre cele mai îndrăgite, fiind scrisă în caietele îngălbenite de vreme ale mamelor și bunicilor noastre.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 noiembrie 2022, 6:40 / Actualizat: 24 noiembrie 2022, 10:22

Prăjitura Carpați se prepară din foi coapte pe dosul tăvii, umplute cu o cremă delicioasă, preparată cu zahăr caramelizat. Denumirea ”Carpați” este dată de aspectul special pe care îl are, sub formă de triunghi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă rețeta este puțin mai laborioasă, merită preparată pentru că rezultatul final aduce o satisfacție maximă, atât din punct de vedere al gustului, cât și al aspectului.

Îți oferim mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari, pentru a o prepara și tu pentru cei dragi.

Prăjitura Carpați – Ingrediente

Pentru prepararea acestei prăjituri ai nevoie de trei categorii de ingrediente: pentru aluat fraged, pentru cremă și pentru glazură și decor.

Reclamă

Aluat fraged pentru 9 foi coapte pe dosul tăvii:

  • 3 ouă de mărime medie
  • 200 gr de zahăr
  • 250 ml de ulei
  • 250 ml de lapte
  • 900 gr de făină
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de oțet
  • 2 lingurițe cu extract de vanilie
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

Pentru cremă:

  • 1500 ml de lapte,
  • 450 gr de zahăr
  • 130 gr de făină
  • 250 gr de unt gras
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
Reclamă

Pentru glazură și decor:

  • 200 gr ciocolată de menaj
  • 50 gr de unt
  • 100 ml de lapte.

Prăjitura Carpați – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged, care necesită frământare și un timp de relaxare înainte de a coace foile pe dosul tăvii. În acest interval de timp, prepară și crema, iar glazura prepar-o după montarea prăjiturii.

Cum prepari aluat fraged pentru foi coapte pe dosul tăvii

Pune într-un bol încăpător ouăle cu sarea, zahărul și extractul de vanilie. Amestecă ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Adaugă uleiul, laptele și bicarbonatul de sodiu stins în oțet. Amestecă din nou ingredientele până când se omogenizează amestecul. La final, adaugă făina trecută prin sită și frământă aluatul până când este compact și nu se mai lipește de mâini.

Acoperă aluatul cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit cel puțin 30 de minute. După acest interval de timp, împarte aluatul în 9 părți egale. Întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii de copt. Folosește o tavă cu laturile aproximative de 30/33 cm.

Întinde cele 9 foi pe rând, pe masa presărată cu făină, folosind sucitorul pentru aluaturi. Tot cu ajutorul sucitorului, transferă foile de aluat, pe rând, pe dosul tăvii, unsă cu ulei și presărată cu făină. Înțeapă foile de aluat din loc în loc cu o furculiță și coace-le pe fiecare în cuptorul încălzit la 180 de grade, timp de câte 4-5 minute.

După ce le scoți din cuptor, așază-le una peste alta și acoperă-le cu un ștergar de bucătărie, curat. Lasă foile de aluat coapte pe dosul tăvii să se răcească bine, înainte de a le umple cu cremă.

Foi coapte pe dosul tăvii
Foile pe dosul tăvii se coc pentru 4-5 minute la 180 de grade Celsius / Rețetefeldefel.ro

Cum prepari crema pentru prăjitura Carpați

Într-o cratiță cu baza dublă, așezată pe flacăra aragazului, adaugă zahărul și lasă-l să se caramelizeze. Amestecă în el cu o spatulă să nu se ardă. Într-o altă cratiță, pune laptele la fiert și adaugă un praf de sare în el.

Când zahărul este diluat complet, adaugă făina, treptat și amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. Apoi, adaugă câte un polonic din laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens cu un tel. După ce ai terminat de adăugat laptele, mai fierbe crema pentru 5-6 minute, amestecând continuu.

Taie untul în bucăți mici și adaugă-l în cremă, după ce ai stins focul. Amestecă bine până când untul se topește și este absorbit uniform de cremă. Lasă crema să se tempereze, apoi împarte-o vizual în 9 părți, cât de cât egale. Întinde crema uniform între foile de aluat coapte pe dosul tăvii, așezându-le una peste alta, în tava folosită la copt foile. A noua parte de cremă las-o deoparte pentru că o vei folosi la montarea prăjiturii.

Acoperă cu o folie sau o hârtie de copt prăjitura montată în tavă și așază o greutate peste ea, un dicționar sau un tocător de lemn. Pune prăjitura la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii se vor porționa mult mai bine a doua zi. Foile vor fi foarte hidratate după un așa interval mai lung de timp, iar cuțitul va intra lejer în ele.

Cum secționezi și formezi prăjitura Carpați

Taie marginile prăjiturii, de jur împrejur, apoi secționeaz-o pe lungime în trei fâșii dreptunghiulare.

Așază fiecare dreptunghi de prăjitură pe marginea unui tocător de lemn, iar tocătorul așază-l pe marginea mesei. Cu un cuțit cu lama mai lungă, dar subțire, secționează dreptunghiul pe diagonală, dar transversal.

Din fiecare dreptunghi de prăjitură vei obține câte două forme triunghiulare. Întoarce-le pe tocător, unul în dreptul celuilalt cu părțile de aluat curate, nesecționate. Lipește-le între ele cu crema oprită. Presează-le bine cu mâinile pentru o lipire sigură.

Urmărește imaginea de mai jos pentru a înțelege procedeul:

Colaj de poze cu pașii de secționare și formare a prăjiturii Carpați
Pentru a da formă de triunghi prășiturii, fâșiile dreptunghiulare se vor secționa transversal, pe diagonală / Rețetefeldefel.ro

După ce ai format cele trei forme triunghiulare de prăjitură, poți prepara glazura de ciocolată pentru decor.

Topește ciocolata împreună cu untul în laptele fierbinte. Amestecă bine pentru omogenizare și toarnă glazura de ciocolată peste cele trei forme conice de prăjitură. Întinde-o uniform cu o spatulă de tort, apoi presară nucă de cocos peste ea. Pune prăjitura Carpați la rece până când se întărește bine glazura de ciocolată, apoi o poți porționa frumos și așeza pe platouri.

Și tot din categoria rețetelor de prăjituri festive, îți mai recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu bulion și cremă de griș cu aromă de lămâie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×