Reclamă

Gulab jamun. Rețetă de gogoși însiropate, din bucătăria indiană

Gulab jamun este denumirea unor gogoși foarte gustoase și interesante, din bucătăria indiană. Sunt gogoși mai speciale, „îmbătate” într-un sirop foarte aromat, preparat cu șofran și apă de trandafiri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 aprilie 2024, 6:53

Rețeta este foarte populară pe tot teritoriu indian, dar și în Asia Centrală. Numele rețetei provine din limba farsi, care se vorbește în Iran. Cuvântul gulab, care este un cuvânt indian, se traduce prin apă de trandafiri, iar jamun este denumirea unui fruct cu aspect ca o bilă, cu care se aseamănă gogoșile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul pentru gogoși este preparat în mod tradițional dintr-un tip de lapte uscat numit „khoa”, combinat cu făină și lapte integral. Însă în lipsa acelui lapte, se poate folosi și laptele praf.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aceste gogoși interesante, din bucătăria indiană.

Rețeta de gulab jamun – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru aluatul de gogoși și de ingrediente pentru sirop. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluatul de gogoși:

  • 1/2 cană cu lapte praf
  • 2 linguri de făină
  • 2 linguri de iaurt
  • 1-2 linguri de lapte – opțional
  • 1 lingură unt topit
  • 1/4 linguriță de praf de copt
  • ulei pentru prăjit
  • puțin unt sau ulei pentru ungerea mâinilor.

Ingrediente pentru sirop:

  • 2 căni cu apă
  • 2 căni cu zahăr tos
  • 2 lingurițe de apă de trandafiri
  • 1/2 linguriță de cardamom verde, măcinat
  • câteva firișoare de șofran.
Reclamă

Rețeta de gulab jamun – Mod e preparare

Începe cu prepararea siropului, care necesită fierbere mai îndelungată pentru a deveni consistent. Adaugă într-o oală apa, zahărul, pudra de cardamom, șofranul și apa de trandafiri. Așază oala pe flacăra aragazului setată la intensitate medie și amestecă pentru a ajuta zahărul să se topească. După ce siropul atinge punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minim și lasă siropul să fiarbă până când prepari gogoșile.

Descoperă și o rețetă de sirop de trandafiri. Cel mai parfumat și colorat sirop de casă.

Cum prepari aluatul pentru gogoși indiene

Într-un bol mare, adaugă făina trecută prin sită împreună cu praful de copt și laptele praf. Mai adaugă și sarea și amestecă bine ingredientele. Adaugă untul topit și amestecă din nou, apoi adaugă iaurtul, dar și 1-2 linguri de lapte. Omogenizează bine aluatul, iar dacă este moale, mai poți adăuga 1-2 linguri de făină. Modelează aluatul pentru gulab jamun sub formă de bilă și lasă-l să se odihnească circa 5-10 minute.

Descoperă și o rețetă de gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura.

După acest interval de timp, unge-ți mâinile cu puțin ulei și modelează din aluat mici bile cam de mărimea unei nuci. Rotunjește-le bine să nu fie crăpate, pentru că se vor desface în timpul prăjirii. Prepară toate bilele pentru a le avea la îndemână când se încinge uleiul. Pentru a nu se crăpa, acoperă-le cu un ștergar ușor umed.

După ce ai modelat toate bilele, încinge uleiul într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Adaugă biluțele de aluat, una câte una, atâtea câte încap în vas, cu mențiunea că acestea își vor dubla volumul în timpul coacerii.

Agită ușor tigaia pentru ca gogoșile să se învârtă prin ea și să se rumenească uniform. După rumenire, folosește o spumiera și scoate gogoșile pe prosoape de hârtie.

După ce gogoșile gulab jamun s-au scurs de ulei, scufundă-le în siropul aromat care fierbe încet pe foc. Stinge focul, acoperă vasul cu un capac și lasă gogoșile la înmuiat pentru aproximativ 45 de minute sau peste noapte. Se servesc stropite din belșug cu sirop.

Gogoși indiene într-un bol negru cu sirop
După preparare, gogoșile se lasă în sirop timp îndelungat

Sunt absolut delicioase servite reci, dar sunt și mai delicioase servite cu o cupă din înghețata preferată.

Două gogoși gulab jamun pe un platou cu o cupă de înghețată și o lingură
Gogoșile indiene se pot servi și cu înghețata preferată / Shutterstock

Pentru data viitoare, când dorești să prepari gogoși, poți încerca rețeta de gogoși berlineze, pufoase și umplute cu dulceață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×