Reclamă

Gulab jamun. Rețetă de gogoși însiropate, din bucătăria indiană

Gulab jamun este denumirea unor gogoși foarte gustoase și interesante, din bucătăria indiană. Sunt gogoși mai speciale, „îmbătate” într-un sirop foarte aromat, preparat cu șofran și apă de trandafiri.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 aprilie 2024, 6:53

Rețeta este foarte populară pe tot teritoriu indian, dar și în Asia Centrală. Numele rețetei provine din limba farsi, care se vorbește în Iran. Cuvântul gulab, care este un cuvânt indian, se traduce prin apă de trandafiri, iar jamun este denumirea unui fruct cu aspect ca o bilă, cu care se aseamănă gogoșile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul pentru gogoși este preparat în mod tradițional dintr-un tip de lapte uscat numit „khoa”, combinat cu făină și lapte integral. Însă în lipsa acelui lapte, se poate folosi și laptele praf.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aceste gogoși interesante, din bucătăria indiană.

Rețeta de gulab jamun – Ingrediente

Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru aluatul de gogoși și de ingrediente pentru sirop. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluatul de gogoși:

  • 1/2 cană cu lapte praf
  • 2 linguri de făină
  • 2 linguri de iaurt
  • 1-2 linguri de lapte – opțional
  • 1 lingură unt topit
  • 1/4 linguriță de praf de copt
  • ulei pentru prăjit
  • puțin unt sau ulei pentru ungerea mâinilor.

Ingrediente pentru sirop:

  • 2 căni cu apă
  • 2 căni cu zahăr tos
  • 2 lingurițe de apă de trandafiri
  • 1/2 linguriță de cardamom verde, măcinat
  • câteva firișoare de șofran.
Reclamă

Rețeta de gulab jamun – Mod e preparare

Începe cu prepararea siropului, care necesită fierbere mai îndelungată pentru a deveni consistent. Adaugă într-o oală apa, zahărul, pudra de cardamom, șofranul și apa de trandafiri. Așază oala pe flacăra aragazului setată la intensitate medie și amestecă pentru a ajuta zahărul să se topească. După ce siropul atinge punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minim și lasă siropul să fiarbă până când prepari gogoșile.

Descoperă și o rețetă de sirop de trandafiri. Cel mai parfumat și colorat sirop de casă.

Cum prepari aluatul pentru gogoși indiene

Într-un bol mare, adaugă făina trecută prin sită împreună cu praful de copt și laptele praf. Mai adaugă și sarea și amestecă bine ingredientele. Adaugă untul topit și amestecă din nou, apoi adaugă iaurtul, dar și 1-2 linguri de lapte. Omogenizează bine aluatul, iar dacă este moale, mai poți adăuga 1-2 linguri de făină. Modelează aluatul pentru gulab jamun sub formă de bilă și lasă-l să se odihnească circa 5-10 minute.

Descoperă și o rețetă de gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura.

După acest interval de timp, unge-ți mâinile cu puțin ulei și modelează din aluat mici bile cam de mărimea unei nuci. Rotunjește-le bine să nu fie crăpate, pentru că se vor desface în timpul prăjirii. Prepară toate bilele pentru a le avea la îndemână când se încinge uleiul. Pentru a nu se crăpa, acoperă-le cu un ștergar ușor umed.

După ce ai modelat toate bilele, încinge uleiul într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Adaugă biluțele de aluat, una câte una, atâtea câte încap în vas, cu mențiunea că acestea își vor dubla volumul în timpul coacerii.

Agită ușor tigaia pentru ca gogoșile să se învârtă prin ea și să se rumenească uniform. După rumenire, folosește o spumiera și scoate gogoșile pe prosoape de hârtie.

După ce gogoșile gulab jamun s-au scurs de ulei, scufundă-le în siropul aromat care fierbe încet pe foc. Stinge focul, acoperă vasul cu un capac și lasă gogoșile la înmuiat pentru aproximativ 45 de minute sau peste noapte. Se servesc stropite din belșug cu sirop.

Gogoși indiene într-un bol negru cu sirop
După preparare, gogoșile se lasă în sirop timp îndelungat

Sunt absolut delicioase servite reci, dar sunt și mai delicioase servite cu o cupă din înghețata preferată.

Două gogoși gulab jamun pe un platou cu o cupă de înghețată și o lingură
Gogoșile indiene se pot servi și cu înghețata preferată / Shutterstock

Pentru data viitoare, când dorești să prepari gogoși, poți încerca rețeta de gogoși berlineze, pufoase și umplute cu dulceață.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care ține în brațe un inorog
Horoscop
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Cine sunt nativii care au parte de reușite
3 zodii manifestă norocul în mod natural. Acești nativi vor avea parte de reușite pe tot parcursul acestei zile. Se anunță o perioadă extraordinară pentru nativii care îndrăznesc să viseze cu ochii deschiși. Cele...
2
O femeie care poartă o rochie albastră și reprezintă una dintre acele zodii care se despart în octombrie 2024
Horoscop
Zodii care se despart în octombrie 2024. Nativii care lasă trecutul în spate
Există trei zodii care se despart în luna octombrie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să lase trecutul în spate și să meargă mai departe cu viața lor. Aceste semne zodiacale sfidează așteptările sociale și...
3
Porție de plăcintă cu mere de post pe o farfurie cu fructe de pădure
Rețete
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețetă ușoară și rapidă
Se apropie una dintre perioadele de post și ești în căutare de rețete de deserturi delicioase și ușoare? Trece pe lista de preparat și rețeta de plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Este...
4
Harta cu poziția lui Marte în harta astrală
Horoscop
Poziția lui Marte în harta ta natală. Ce spune despre puterea pe care o poți avea
Poziția lui Marte în harta ta natală poate spune multe despre puterea pe care poți să o primești de la astre. Atunci când cunoști mai multe despre energia acestei planete poți să înveți să...
5
Sufleu de broccoli în vas, alături de broccoli proaspăt
Rețete
Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
Pentru o gustare delicioasă și consistentă sau chiar pentru una dintre mesele principale ale zilei îți oferim o rețetă de sufleu de broccoli. Este rețeta unui preparat elegant și aerat, perfect pentru a aduce...
PARTENERI
×