Pentru că toamna este anotimpul cu cea mai mare bogăție de legume, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Sunt pline de vitamine, fibre și alți nutrienți și se pot combina între ele, în multe preparate gustoase. Și pentru că s-a răcorita afară, ciorbele consistente ar trebui să nu lipsească din meniurile zilnice. Savurate calde, pun sângele în mișcare și oferă organismului o doză de sănătate.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu o astfel de ciorbă gustoasă și sănătoasă.
Ciorbă de conopidă – Ingrediente
- 1 conopidă de mărime mai mică
- 1 ceapă de mărime medie
- 2 morcovi
- 1 cartof mai mare
- 1 rădăcină de țelină mai mică
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 11 ardei gras
- 1-2 roșii
- 30 ml de uleide floarea soarelui
- 2 gălbenușuri
- 200 gr de smântână cu 20% grăsime
- pătrunjel și mărar verde
- sare și piper, după gust
- oțet sau suc de lămâie
Rețetă de ciorbă de conopidă – Mod de preparare
Pregătește toate legumele și celelalte ingrediente necesare preparării ciorbei. Curăță ceapa, morcovii, cartoful, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Clătește-le bine cu apă rece și toacă-le în cuburi mici.
Curăță conopida de frunzele verzi, taie-i cotorul, apoi o desfaci în buchețele. Clătește bine buchețelele cu apă rece, apoi taie-le în sferturi și lasă-le în apă rece până când le vei adăuga în ciorbă.
Opărește roșiile, decojește-le și toacă-le mărunt.
Spală verdeața și pune-o la scurs. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți aprinde aragazul.
Cum prepari delicioasa ciorbă de toamnă
Pune uleiul într-o oală 4 litri așezată pe flacăra aragazului. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă toate legumele tocate, mai puțin cartoful. Presară și un praf de sare peste legume și călește-le pentru 8-10 minute, amestecând constant, pentru a nu se arde. În altă oală, pune 3 litri de apă la fiert.
Vezi aici cum se prepară și: rețeta de supă cremă de conopidă!
Când legumele sunt pătrunse, adaugă bucățile de conopidă și amestecă-le bine cu ingredientele călite. Apoi adaugă apa fiartă și o linguriță de sare. Este indicat să pui sarea de la început pentru a se pătrunde conopida și a prinde gust de la celelalte legume. Lasă delicioasa ciorbă de conopidă să fiarbă pentru 10 minute, apoi adaugă cartoful și mai târziu roșiile.
Amestecă într-un bol gălbenușurile cu smântâna, un praf de sare și unul de piper. Ia cu polonicul din zeama fierbinte și adaugă peste acest amestec. Omogenizează bine compoziția și toarn-o în ciorbă, amestecând intens cu o spatulă. Toacă și mărarul verde și adaugă-l în ciorbă, pentru a avea timp să-și degaje aroma. Păstrează puțin mărar proaspăt și pentru decor. Mai fierbe ciorba pentru aproximativ 10 minute.
După ce ai stins focul, poți adăuga și pătrunjelul verde, tocat mărunt.
Savurează delicioasa ciorbă de conopidă fierbinte, acrită cu oțet sau lămâie, simplă sau cu pâine de casă. Și dacă ești în căutarea mai multor preparate cu conopidă, îți recomandăm și o rețetă de sufleu de conopidă cu brânză.