Reclamă

Ciorbă de dovlecei cu borș, delicioasă și răcoroasă

Această ciorbă de dovlecei cu borș este delicioasă și răcoritoare, perfectă pentru zilele de vară, având un gust acrișor plăcut datorită borșului. Rețeta este ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt dintre cele comune preparatelor de vară.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 iunie 2024, 5:34

Combinația de ingrediente, pe lângă gustul delicios, transformă ciorba într-un preparat foarte sănătos, plin de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Poate fi servită caldă, dar este mult mai gustoasă și revigorantă rece, după ce va sta un timp la frigider.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă nu dorești să acrești ciorba cu borș, poți încerca varianta cu mărar și suc de lămâie. Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării ciorbei.

Ciorbă de dovlecei cu borș – Ingrediente

  • 2-3 dovlecei cruzi
  • 1 ceapă
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei grad galben
  • 2-3 roșii mari
  • 500 ml borș
  • 2 litri de apă
  • frunze de pătrunjel și de leuștean
  • sare și piper după gust.
Reclamă

Rețeta ciorbei de dovlecei – Mod de preparare

Începe cu pregătirea legumelor necesare preparării ciorbei. Spală dovleceii și taie-i în cuburi mai mici. Morcovii curățați îi tai în rondele sau cubulețe mici. Curăță și toacă ceapa mărunt, iar ardeiul gras în cuburi. Opărește roșiile, descojește-le și taie-le în cubulețe.

Într-o tigaie mare, încinge uleiul și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă morcovii și ardeiul gras și mai călește ingredientele încă 2-3 minute.

Adaugă roșiile și dovleceii și amestecă ușor ingredientele pentru câteva minute. Apoi, adaugă-le într-o oală cu apă fierbinte și lasă ciorba să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15 minute sau până când toate legumele sunt pătrunse.

Ciorbă de dovlecei cu borș, în oală
Dovlecelul se pătrunde într-un timp foarte scurt / Rețetefeldefel.ro
Reclamă

Separat, fierbe borșul pentru 10 minute și adaugă-l în ciorbă. Mai lasă ciorba să fiarbă 5-10 minute, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Descoperă și alte metode de acrit ciorbele, pentru un gust delicios.

Oprește focul și adaugă verdeața tocată mărunt (pătrunjel și leuștean).

Servește ciorba caldă sau rece, alături de ardei iute sau smântână, după preferință.

Această ciorbă nu este doar delicioasă, ci și foarte nutritivă datorită ingredientelor sale variate și sănătoase.

Proprietăți ale ingredientelor folosite la ciorbă de dovlecei cu borș

Dovleceii sunt bogați în vitaminele A, C, și K, precum și în minerale cum ar fi potasiul și magneziul. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre.

Consumul lor ajută la menținerea sănătății ochilor, întăresc sistemul imunitar, contribuie la sănătatea inimii și ajută la digestie datorită conținutului ridicat de fibre.

Morcovii sunt bogați în beta-caroten, vitamina K1, potasiu și antioxidanți. Beta-carotenul este esențial pentru sănătatea ochilor, morcovii sprijină sistemul imunitar și contribuie la sănătatea pielii.

Ceapă este o sursă bună de vitamina C, vitamina B6, folat și mangan. Conține, de asemenea, antioxidanți puternici cum ar fi quercetina. Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

Ardeii sunt bogați în vitaminele A și C, vitamina B6 și folat. Conțin, de asemenea, antioxidanți puternici cum ar fi capsantina și quercetina. Consumul de ardei grași poate îmbunătăți sănătatea ochilor, întări sistemul imunitar și ajuta la prevenirea bolilor cronice datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Roșiile sunt bogate în vitaminele C, K și A, precum și în potasiu și licopen, un antioxidant puternic. Licopenul ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer, iar vitaminele și mineralele din roșii susțin sănătatea pielii și a ochilor.

Borșul este o sursă bună de vitamine din complexul B (inclusiv B12, dacă este fermentat natural), vitamina C și minerale cum ar fi calciu și magneziu. Borșul, în special cel fermentat natural, contribuie la sănătatea digestivă prin probioticele pe care le conține, ajută la detoxifierea organismului și susține sistemul imunitar.

Pătrunjelul și leușteanul sunt bogate în vitaminele A, C și K, fier și antioxidanți. Verdețurile ajută la întărirea sistemului imunitar, susțin sănătatea oaselor și au proprietăți antiinflamatorii.

Descoperă și o rețetă de clătite de dovlecei cu brânză și mărar, pentru gustări simple, de vară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză porționată pe farfurie, alături de platoul cu ruladă, un dovlecel și usturoi
Rețete
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Gustare de vară, savuroasă
Această ruladă de dovlecei cu cremă de brânză poate fi servită ca un aperitiv sau ca gustare și este ușoară și savuroasă. Este un preparat ușor și rafinat, cu o textură moale și cremoasă....
2
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Zodiile intră într-o perioadă intensă din toate punctele de vedere. Citește horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024 și vezi ce rezervă astrele pentru fiecare nativ în parte. Este momentul ca nativii să...
4
portret al unei fete care zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii care sunt favoritele astrelor în această săptămână. Vezi dacă te numeri printre ele
Atunci când planetele se aliniază, nativii au parte de zile perfecte. Află care sunt acele 3 zodii care sunt favoritele astrelor în această săptămână. Cu Mercur cu Rac ce vine alături de Saturn în...
5
O femeie care bea cafeaua la geam, îmbrăcată într-un halat alb
Horoscop
Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare. Nativii care se pot baza pe Univers
În timpul conjuncției Lunii cu Pluto, schimbarea este inevitabilă. Pe 24 iunie 2024 a avut loc o schimbare majoră care a influențat tranzitele cosmice. Trei zodii care au parte de transfomare în perioada următoare...
PARTENERI
×