Reclamă

Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat

Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei rași, gătiți ușor la foc domol și amestecați cu smântână sau cu iaurt.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 11 iunie 2024, 6:45

Mâncarea este ideală pentru zilele calde de vară, dar poate fi savurată în orice sezon. Este un fel de mâncare versatil și ușor de preparat, perfect pentru o masă rapidă și sănătoasă. Se poate adapta după preferințe. În mod tradițional se prepară cu iaurt sau cu smântână, dar poți folosi și lapte bătut, sana sau kefir. Poate fi servit cald sau rece, ca fel principal sau garnitură. Este delicios și simplu, alături de o pâine proaspătă, dar și ca garnitură pentru preparate din carne sau pește.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din categoria rețetelor de vară cu dovleci, mai poți prepara și supă rece de dovlecei cu mentă. Te vei bucura de gustul plăcut și aromat al unei supe delicioase, dar nu ezita să încerci și rețeta de țuspais, urmând lista de ingrediente și modul de preparare oferite mai jos.

Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt – Ingrediente

  • 2-3 dovlecei medii
  • 1 ceapă mare
  • 200 g iaurt (de preferat iaurt grecesc)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • sare și piper după gust
  • 1 legătură de mărar (opțional)
  • 1 linguriță de făină (opțional, pentru îngroșare).
Reclamă

Rețeta bănățeană de țuspais sau ciuspais – Mod de preparare:

Pentru prepararea acestei rețete vei avea de pregătit dovleceii separat și un sos de iaurt cu usturoi și mărar, pe care să-l combini cu dovleceii.

Cum prepari dovleceii

Spală dovleceii și taie-i în cubulețe sau rondele subțiri, după preferință. Dacă dovleceii sunt foarte tineri, nu este nevoie să îi cureți de coajă. Dacă sunt mai bătrâni, poți îndepărta coaja și semințele.

Curăță ceapa și toac-o mărunt. Pune cele două linguri de ulei într-o tigaie adâncă sau cratiță și adaugă ceapa. Călește ceapa la foc mediu până devine translucidă și moale, aproximativ 5-7 minute.

Reclamă

Adaugă dovleceii tăiați în tigaie peste ceapa călită și amestecă bine. Continuă să gătești la foc mediu, amestecând ocazional, până când dovleceii se înmoaie, aproximativ 10-15 minute. Dacă dorești, poți adăuga o linguriță de făină la acest pas pentru a îngroșa compoziția.

Cum prepari sosul pentru țuspais sau ciuspais de dovlecel

Într-un bol mai mare, amestecă iaurtul cu usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Poți adăuga și mărarul tocat mărunt pentru un plus de aromă.

După ce dovleceii sunt bine gătiți și moi, ia tigaia de pe foc și lasă să se răcească puțin. Adaugă apoi sosul de iaurt peste dovlecei și amestecă bine până la omogenizare. Dacă dorești ca mâncarea să fie mai caldă, poți adăuga sosul de iaurt, când tigaia este încă pe foc mic, amestecând continuu pentru a nu se tăia iaurtul.

Dacă dorești să adaugi un plus de savoare, poți presăra deasupra câteva frunze de pătrunjel sau coriandru tocate mărunt înainte de servire.

Poți servi preparatul și pe felii de pâine proaspătă sau prăjită.

Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol și pe felii de pâine
Preparatul din dovlecei cu iaurt este delicios servit cu pâine proaspătă sau prăjită / Shutterstock

Dacă mai dorești să prepari și alte rețete cu dovlecei, mai poți încerca și rețeta de sufleu de dovlecei cu brânză, inspirată din bucătăria franceză.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă în costum popular românesc care ține în mână un mănunchi de spice de grâu pentru a ilustra câteva tradiții de Rusalii 2024
Timp liber
Rusalii 2024. Care sunt tradițiile zilei de 23 iunie
Creștinii ortodocși sărbătoresc în această perioadă sărbătoarea de rusalii 2024. Rusaliile fac referire la pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli. Evenimentul sfânt a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Cincizecimea...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și privește apusul
Horoscop
Zodii destinate succesului. Nativii care reușesc să se afirme în orice circumstanțe
Astrologii spun că există anumite zodii care sunt destinate succesului. Acești nativi reușesc să se descurce în orice circumstanțe și se afirmă ori de câte ori au de întâmpinat o nouă provocare. Unele semne...
3
Un cuplu de îndrăgostiți care ține în brașe un balon cu cuvântul iubire
Horoscop
4 zodii care se îndrăgostesc cel mai repede. Nativii care se află în căutarea sufletului pereche
Cele 4 zodii care se îndrăgostesc cel mai repede se fac imediat remarcate. Acești nativi se află în căutarea sufletului pereche și nu se opresc până nu găsesc persoana potrivită. Descoperă mai jos dacă...
4
O femeie care se privește în oglindă și se îmbrățișează în timp ce își spune o afirmație puternică
Horoscop
Încearcă să spui această afirmație timp de 21 de zile și vezi ce se întâmplă. Care este cel mai nou trend în manifestare
Încearcă să spui această afirmație timp de 21 de zile și vezi ce se întâmplă, așa sună cel mai recent îndemn al experților în manifestare. Trendul a devenit viral în mediul online și nu...
5
O femeie frumoasă care meditează în fața Lunii Pline din Capricorn
Horoscop
Zodii norocoase în timpul Lunii Pline din Capricorn. Nativii care se afirmă în fața celorlalți
Există unele zodii care sunt cu adevărat norocoase în timpul Lunii Pline din Capricorn 2024. Acești nativi se afirmă pe toate planurile și reușesc să aibă parte de multe reușite. Luna Plină în Capricorn...
PARTENERI
×