Mâncarea este ideală pentru zilele calde de vară, dar poate fi savurată în orice sezon. Este un fel de mâncare versatil și ușor de preparat, perfect pentru o masă rapidă și sănătoasă. Se poate adapta după preferințe. În mod tradițional se prepară cu iaurt sau cu smântână, dar poți folosi și lapte bătut, sana sau kefir. Poate fi servit cald sau rece, ca fel principal sau garnitură. Este delicios și simplu, alături de o pâine proaspătă, dar și ca garnitură pentru preparate din carne sau pește.
Tot din categoria rețetelor de vară cu dovleci, mai poți prepara și supă rece de dovlecei cu mentă. Te vei bucura de gustul plăcut și aromat al unei supe delicioase, dar nu ezita să încerci și rețeta de țuspais, urmând lista de ingrediente și modul de preparare oferite mai jos.
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt – Ingrediente
- 2-3 dovlecei medii
- 1 ceapă mare
- 200 g iaurt (de preferat iaurt grecesc)
- 2-3 căței de usturoi
- 2 linguri ulei
- sare și piper după gust
- 1 legătură de mărar (opțional)
- 1 linguriță de făină (opțional, pentru îngroșare).
Rețeta bănățeană de țuspais sau ciuspais – Mod de preparare:
Pentru prepararea acestei rețete vei avea de pregătit dovleceii separat și un sos de iaurt cu usturoi și mărar, pe care să-l combini cu dovleceii.
Cum prepari dovleceii
Spală dovleceii și taie-i în cubulețe sau rondele subțiri, după preferință. Dacă dovleceii sunt foarte tineri, nu este nevoie să îi cureți de coajă. Dacă sunt mai bătrâni, poți îndepărta coaja și semințele.
Curăță ceapa și toac-o mărunt. Pune cele două linguri de ulei într-o tigaie adâncă sau cratiță și adaugă ceapa. Călește ceapa la foc mediu până devine translucidă și moale, aproximativ 5-7 minute.