Reclamă

Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete

Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la fel de gustoasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 iunie 2024, 5:31

Salata este simplă și delicioasă, perfectă pentru a fi savurată ca aperitiv sau gustare. Are o textură cremoasă și un gust bogat, fiind aromată cu usturoi și ulei de măsline. Coacerea dovleceilor intensifică dulceața naturală a acestora. În plus, le conferă o notă ușor afumată, completând perfect aromele salatei. Este o alegere excelentă pentru a diversifica meniul cu o variantă sănătoasă și gustoasă. Poți personaliza rețeta adăugând și alte ingrediente pentru gust și consistență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din dovlecei îți mai recomandăm să încerci și rețeta de țuspais sau ciuspais, din bucătăria românească, bănățeană.

În continuare, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea salatei din dovlecei copți.

Salată de dovlecei copți – Ingrediente

  • 3-4 dovlecei medii
  • 1 ceapă mică (opțional)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță suc de lămâie (sau după gust)
  • 1-2 linguri maioneză (opțional)
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel sau mărar
  • semințe de susan (opțional).
Reclamă

Rețeta salatei din dovlecei copți – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea salatei constă în coacerea dovleceilor. Alege dovlecei mai cruzi și de mărimi aproximativ egale, pentru a se coace în același timp.

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tava mare a acestuia.

Spală dovleceii cu buretele de vase, șterge-i bine și așază-i în tavă. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace dovleceii timp de 25-30 de minute. Pe parcursul coacerii, întoarce dovleceii pe toate părțile până când devin moi și coaja lor este ușor carbonizată.

Reclamă

Scoate dovleceii din cuptor și lasă-i să se răcească puțin, apoi curăță-i de coajă. Descoperă și o rețetă de spaghete de dovlecei cu sos de brânzeturi.

Cum prepari salată de dovlecei copți

După ce ai curățat bine dovleceii, toacă-i mărunt cu cuțitul sau pasează-i cu un blender până când obții o pastă omogenă.

Dacă folosești ceapă, curăț-o și toac-o fin, așa cum procedezi și pentru salata de vinete. Adaug-o peste pasta de dovlecei și amestecă-le până la omogenizare.

Curăță usturoiul, clătește-l și zdrobește-l în mojar sau trece-l prin presa specială. Adaugă-l în pasta de dovlecei cu ceapă.

Apoi, adaugă treptat uleiul de măsline și sucul de lămâie, în timp ce amesteci. Asezonează salata cu sare și piper după gust. Amestecă bine toate ingredientele până când obții o compoziție omogenă. Poți adăuga și maioneză pentru un gust mai cremos.

Transferă delicioasa salată de dovlecei copți într-un bol de servire cu capac și las-o să se răcească la frigider timp de 1-2 ore pentru a se întrepătrunde bine aromele.

O poți servi pe felii de pâine prăjite sau alături de legume proaspete.

Pastă de dovlecei copți cu roșii în bol, alături de lingură și solnițe
Salata poate fi garnisită cu roșii și ardei / Shutterstock

Pentru o notă suplimentară de gust și prospețime, poți adăuga puțin pătrunjel tocat sau câteva picături de oțet balsamic. De asemenea, poți ajusta cantitatea de usturoi în funcție de preferințele personale.

Salată de dovlecei copți pe două felii de pâine, decorată cu mărar și condimente
Mărarul verde aduce un plus de gust și prospețime salatei / Shutterstock

Tot din dovlecei, mai poți prepara și rețeta de supă rece de dovlecei cu mentă. Te vei bucura de gustul plăcut și aromat de supă în zilele călduroase de vară.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×