Este una dintre cele mai simple rețete de vară, dar pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Are gust acrișor și este perfectă savurată rece, în zilele toride de vară. Dovlecelul este ingredientul predominant, dar nu lipsesc nici rădăcinoasele care dau gust și culoare preparatelor. Mărarul adăugat la final de fierbere oferă ciorbei o aromă deosebită.
Dovlecelul se combină perfect cu mărarul în diferite rețete de preparate. Rețeta de clătite din dovlecel cu brânză și mărar este una dintre acestea. Dar cel mai simplu exemplu îl poți constata preparând rețeta de ciorbă pe care ți-o oferim mai jos.
Ciorbă de dovlecei cu mărar – Ingrediente
- 2 dovlecei de mărime medie;
- 1 ceapă;
- 1 morcov;
- 1 păstârnac;
- 1 rădăcină mică de țelină;
- 1 ardei roșu;
- 1 ardei galben;
- 1-2 lujeri de țelină cu frunze;
- 2 linguri cu ulei de floarea soarelui;
- sare și piper, după gust;
- 1 legătură de mărar verde;
- câteva fire de pătrunjel verde;
- 3 litri de apă;
- suc de lămâie pentru acrit.
Rețetă de ciorbă de dovlecei cu mărar – Mod de preparare
Înainte de a începe să pregătești legumele, pune pe flacăra aragazului o oală cu 3 litri de apă.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Curăță morcovul și păstârnacul, clătește-i cu apă rece și toacă-i rondele. Țelina o cureți și o toci în cuburi, după ce o speli bine. Spală și lujerii de țelină cu frunzele și rupe-i în 2-3 bucăți. Nu îi toci pentru că îi vei adăuga în bucăți mai mari pentru a fi îndepărtați ulterior. Lujerii de la țelină și frunzele acestora dau gust acrișor ciorbe și aromă deosebită. Spală și mărarul și pătrunjelul și lasă-le la scurs.
Spală cei doi ardei, taie-i în jumătăți și curăță-i de nervuri și semințe. Apoi îi tai în fâșii și le toci în cuburi mai micuțe. Dovleceii îi speli bine și îi tai în cuburi mai mari. Dacă dovleceii sunt de grădină și nu sunt foarte cruzi, le îndepărtezi coaja și semințele. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți poți da start preparării ciorbei.
Cum prepari ciorba de vară din dovlecei
Pune uleiul într-o tigaie adâncă și lasă-l să se înfierbânte. Adaugă ceapa și amestec-o puțin în uleiul fierbinte, până când capătă transparență. Apoi adaugă toate legumele, mai puțin dovleceii. Amestecă legumele cu ceapa și uleiul din tigaie pentru 1-2 minute. Nu căli legumele în exces, ci doar atât cât să-și degaje aromele. Călite ușor în ulei li se va accentua gustul.
Adaugă legumele ușor călite în oala cu apa care fierbe deja. Adaugă și o linguriță de sare. Când rădăcinoasele se pătrund la testul cu furculița, adaugă dovleceii.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării ciorbei, accesând GALERIA FOTO!
Tot acum poți să adaugi și lujerii de țelină cu frunze. Lasă ciorba să fiarbă din acest moment pentru maxim 12 minute, la foc de intensitate mică. Dovleceii se pătrund rapid și nu necesită fierbere îndelungată pentru că își pierd gustul și proprietățile. Înainte de a stinge focul, gustă delicioasa ciorbă de dovlecei cu mărar și potrivește-i gustul cu sare și piper. Adaugă și mărarul tocat mărunt, iar după stingerea focului, sau chiar în timpul servirii, adaugi pătrunjelul verde, tocat mărunt.
Este delicioasă această ciorbă din dovlecei servită atât caldă, cât și rece, acrită cu suc proaspăt de lămâie.
Și pentru că este sezonul dovleceilor de grădină, gustoși și hrănitori, îți mai oferim și o rețetă de supă rece de dovlecei cu mentă.