Dovleceii și roșiile sunt legumele vedete ale verii și se combină perfect în preparate simple și gustoase. Iar dacă la această combinație mai adaugi brânzeturi și câteva fire de verdeață, deliciul este maxim.
Dovlecelul este un aliment foarte versatil din punct de vedere al modului de preparare. Poate fi consumat atât crud, în salate și sosuri reci, cât și procesat termic, în diverse preparate ce se gătesc într-un timp scurt. Rețetele cu dovlecei sunt simple și rapid de preparat, sunt ideale pentru atunci când timpul te presează și se apropie ora mesei. Îți oferim mai jos una dintre cele mai simple și gustoase rețete de dovlecei, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Dovlecei gratinați la cuptor cu roșii cherry – Ingrediente
- 2 dovlecei sau zucchini tineri
- 300 ml suc de roșii
- 200 gr roșii cherry
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- 1-2 linguri ulei de măsline
- 200 gr cașcaval
- 50 gr mozzarella
- 50 gr parmezan
- 3-4 fire de pătrunjel verde
- 3-4 fire de mărar verde
- 5-6 frunze de busuioc
Rețetă de Dovlecei gratinați la cuptor – Mod de preparare
Începe prin a spăla bine dovleceii și a-i felia în rondele subțiri de 5-6 mm grosime. Așază rondelele de dovlecei pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la odihnit 10-12 minute. În acest timp, se va elimina și excesul de apă din conținut. Apoi tamponează feliile de dovlecel cu prosoape de hârtie absorbantă.
Pune la încins o tigaie unsă cu ulei de măsline. Rumenește foarte puțin feliile de dovlecei, atât cât să fie ușor pătrunse, fără a se colora. Lasă-le deoparte până pregătești celelalte ingrediente.
Curăță usturoiul și dă-l pe răzătoarea mică. Spală frunzele de busuioc și rupe-le mărunt. Spală și roșiile cherry și lasă-le la scurs. Răzuiește cașcavalul, mozzarella și parmezanul și amestecă-le într-un bol. În alt bol, amestecă sucul de roșii cu usturoiul răzuit și frunzele de busuioc. Adaugă și puțin piper proaspăt măcinat și sare după gust.
Când ai toate aceste ingrediente pregătite pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cum asamblezi ingredientele pentru dovlecei gratinați la cuptor cu roșii cherry
Ia o formă termorezistentă și unge-i interiorul cu puțin ulei de măsline. Pune la baza ei un strat subțire din sucul de roșii cu usturoi și busuioc. Peste acesta, așază un rând din rondelele de dovlecei. Unge-le cu puțin suc de roșii și presară peste ele din amestecul de brânzeturi. Urmează un alt rând din rondele de dovlecei unse cu sos de roșii, apoi brânzeturi și continui în același mod până când se termină ingredientele. Ultimul rând va fi din brânzeturi.
Strecoară din loc în loc și câteva roșii cherry, întregi, sau feliate în jumătăți. Stropește-le cu puțin ulei de măsline. Acestea vor da gust bun preparatului, dar și un aspect apetisant.
Pune forma cu ingredientele la cuptor pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius sau până când brânzeturile de la suprafață se topesc și gratinează frumos dovleceii.
Poți savura delicioșii dovlecei gratinați la cuptor cu roșii cherry decorați cu verdeață tocată, atât calzi cât și reci, simpli, cu un sos de iaurt sau alături de salata preferată.
Tot din categoria rețetelor cu dovlecei simple și delicioase, îți recomandăm și rețeta de dovlecei pane cu usturoi.
Spor și poftă bună!