Reclamă

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță. Rețetă de post

Dacă ți-e dor de gustul preparatelor din copilărie cu care te răsfățau mama și bunica, avem pentru tine o rețetă de ciulama de ciuperci cu mămăliguță. Este o rețetă de post cu smântână vegetală și usturoi.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 decembrie 2022, 6:41

Rețetele vechi, transmise din generație în generație, au acel gust deosebit, datorită simplității ingredientelor. În plus, nici modul de preparare nu necesită metode complexe sau timp îndelungat. Este plăcut să descoperi acel gust și peste ani, cu toate că piața ingredientelor a evoluat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate că este foarte interesant să descoperi și gustul rețetelor noi, inspirate din bucătăriile internaționale, gusturile copilăriei nu se uită niciodată.

Urmărește mai jos una dintre rețetele cu gust de copilărie, pentru a o prepara și tu și a o transmite mai departe generațiilor următoare.

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță – Ingrediente

Pentru a prepara rețeta de ciulama cu mămăliguță ai nevoie de două liste separate de ingrediente. Sunt necesare ingrediente pentru ciulama și ingrediente pentru mămăliguță.

Reclamă

Pentru ciulama de ciuperci:

  • 500 gr de ciuperci champignon
  • 3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă mare
  • 3 căței de usturoi
  • 450-500 ml de supă de legume sau apă
  • 200 ml de smântână vegetală de gătit
  • 25-30 gr de făină
  • sare și piper după gust
  • mărar verde sau pătrunjel verde.

Pentru mămăliguță:

  • 1 litru de apă rece
  • 1 linguriță de sare
  • 300-350 gr de mălai.
Reclamă

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță – Mod de preparare

Pregătește mai întâi ciupercile și legumele, iar spre final de preparare poți începe să gătești și mămăliguța.

Curăță ciupercile de impurități, șterge-le bine, apoi feliază-le, fără a îndepărta codițele. Curăță ceapa și doi căței de usturoi. Toacă ceapa sub formă de solzișori, iar usturoiul rondele. Când ai aceste ingrediente pregătite, poți așeza o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte bine. Apoi, călește în el ceapa și usturoiul, presărate cu puțină sare, pentru a nu se arde.

Când ceapa devine sticloasă, adaugă ciupercile. Amestecă-le ușor cu ceapa și lasă-le să se rumenească ușor pe toate părțile.

Adaugă supa de legume și fierbe ciupercile până când sunt bine pătrunse. Oprește 2-3 linguri din supa rece și amestecă-le cu făina. Adaugă acest amestec peste ciulama. Adaugă și smântâna vegetală, pentru un plus de cremozitate.

Potrivește gustul cu sare și piper, iar cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă și un cățel de usturoi răzuit. Acesta își va păstra aroma și va oferi preparatului în gust deosebit.

Servește delicioasa ciulama de ciuperci cu mămăliguță, decorată cu verdeață tocată mărunt.

Descoperă aici cum se prepară și rețeta de ciulama de pui cu ciuperci și smântână.

Porție de Ciulama de ciuperci în farfurie albă pe un ștergar, alături de un bol cu mămăliguță, o sosieră cu smântână și grăunți de usturoi
Mămăliguța se porționează de la început în boluri mici / Shutterstock/

Cum prepari mămăliguță

Pune apa într-o cratiță sau un ceaun așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o linguriță de sare. Amestecă până când sarea este dizolvată, apoi lasă din nou apa să ajungă la punctul de fierbere. Adaugă 2-3 linguri de mălai, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Lasă compoziția să fiarbă pentru 2-3 minute, apoi adaugă treptat și restul de mălai. Amestecă intens cu un tel în formă de pară sau cu o spatulă pe tot parcursul fierberii. Când mălaiul este bine hidratat și nu se mai simt granulele crocante, mămăliguța este gata. Pune-o în boluri pentru a o avea direct porționată.

Descoperă aici și câteva trucuri de la bunica care te vor ajuta să pregătești cea mai bună mămăligă. Iar dacă dorești să prepari mămăliga într-un timp mai scurt, avem pentru tine și o rețetă de mămăligă rapidă la microunde.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×