Reclamă

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță. Rețetă de post

Dacă ți-e dor de gustul preparatelor din copilărie cu care te răsfățau mama și bunica, avem pentru tine o rețetă de ciulama de ciuperci cu mămăliguță. Este o rețetă de post cu smântână vegetală și usturoi.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 decembrie 2022, 6:41

Rețetele vechi, transmise din generație în generație, au acel gust deosebit, datorită simplității ingredientelor. În plus, nici modul de preparare nu necesită metode complexe sau timp îndelungat. Este plăcut să descoperi acel gust și peste ani, cu toate că piața ingredientelor a evoluat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate că este foarte interesant să descoperi și gustul rețetelor noi, inspirate din bucătăriile internaționale, gusturile copilăriei nu se uită niciodată.

Urmărește mai jos una dintre rețetele cu gust de copilărie, pentru a o prepara și tu și a o transmite mai departe generațiilor următoare.

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță – Ingrediente

Pentru a prepara rețeta de ciulama cu mămăliguță ai nevoie de două liste separate de ingrediente. Sunt necesare ingrediente pentru ciulama și ingrediente pentru mămăliguță.

Reclamă

Pentru ciulama de ciuperci:

  • 500 gr de ciuperci champignon
  • 3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă mare
  • 3 căței de usturoi
  • 450-500 ml de supă de legume sau apă
  • 200 ml de smântână vegetală de gătit
  • 25-30 gr de făină
  • sare și piper după gust
  • mărar verde sau pătrunjel verde.

Pentru mămăliguță:

  • 1 litru de apă rece
  • 1 linguriță de sare
  • 300-350 gr de mălai.
Reclamă

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță – Mod de preparare

Pregătește mai întâi ciupercile și legumele, iar spre final de preparare poți începe să gătești și mămăliguța.

Curăță ciupercile de impurități, șterge-le bine, apoi feliază-le, fără a îndepărta codițele. Curăță ceapa și doi căței de usturoi. Toacă ceapa sub formă de solzișori, iar usturoiul rondele. Când ai aceste ingrediente pregătite, poți așeza o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte bine. Apoi, călește în el ceapa și usturoiul, presărate cu puțină sare, pentru a nu se arde.

Când ceapa devine sticloasă, adaugă ciupercile. Amestecă-le ușor cu ceapa și lasă-le să se rumenească ușor pe toate părțile.

Adaugă supa de legume și fierbe ciupercile până când sunt bine pătrunse. Oprește 2-3 linguri din supa rece și amestecă-le cu făina. Adaugă acest amestec peste ciulama. Adaugă și smântâna vegetală, pentru un plus de cremozitate.

Potrivește gustul cu sare și piper, iar cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă și un cățel de usturoi răzuit. Acesta își va păstra aroma și va oferi preparatului în gust deosebit.

Servește delicioasa ciulama de ciuperci cu mămăliguță, decorată cu verdeață tocată mărunt.

Descoperă aici cum se prepară și rețeta de ciulama de pui cu ciuperci și smântână.

Porție de Ciulama de ciuperci în farfurie albă pe un ștergar, alături de un bol cu mămăliguță, o sosieră cu smântână și grăunți de usturoi
Mămăliguța se porționează de la început în boluri mici / Shutterstock/

Cum prepari mămăliguță

Pune apa într-o cratiță sau un ceaun așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o linguriță de sare. Amestecă până când sarea este dizolvată, apoi lasă din nou apa să ajungă la punctul de fierbere. Adaugă 2-3 linguri de mălai, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe.

Lasă compoziția să fiarbă pentru 2-3 minute, apoi adaugă treptat și restul de mălai. Amestecă intens cu un tel în formă de pară sau cu o spatulă pe tot parcursul fierberii. Când mălaiul este bine hidratat și nu se mai simt granulele crocante, mămăliguța este gata. Pune-o în boluri pentru a o avea direct porționată.

Descoperă aici și câteva trucuri de la bunica care te vor ajuta să pregătești cea mai bună mămăligă. Iar dacă dorești să prepari mămăliga într-un timp mai scurt, avem pentru tine și o rețetă de mămăligă rapidă la microunde.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și levitează într-o pădure cu copaci cu flori roz
Horoscop
Zodii care nu iartă cu ușurință. Nativii care au o latură dușmănoasă
Există unele zodii care nu iartă cu ușurință. Acești nativi au o latură dușmănoasă pe care nu o lasă la vedere de la prima întâlnire. Sunt zodii răzbunătoare, care se pot preface că au...
2
JLo, fotografiată în timp ce deschide ușa unui studio de dans
Divertisment
Jennifer Lopez a fost fotografiată în timp ce se îndreaptă către un studio de dans. Vedeta a anulat mai multe spectacole fără nicio explicație
Jennifer Lopez a fost fotografiată în timp ce se îndreaptă către un studio de dans. Vedeta a anulat mai multe spectacole fără nicio explicație. Acum, ea părea destul de abătută, iar gesturile ei către...
3
Kristen Stewart, într-o ținută din sacou și fustă, pe covorul roșu
Divertisment
Kristen Stewart a fost văzută în lenjerie intimă și tocuri înalte pe stradă. Actrița a avut o apariție îndrăzneață în New York
Kristen Stewart a fost văzută în lenjerie intimă și tocuri înalte pe stradă. Actrița a avut o apariție îndrăzneață în New York. Ea și-a etalat silueta într-unul dintre cele mai sexy look-uri de până...
4
Kate Middleton, într-o ținută de culoare negră, cu o pălărie cu boruri mari
Divertisment
De câte ori și-a cerut Familia Regală Britanică scuze în mod public. Cel mai recent a făcut-o Kate Middleton
De câte ori și-a cerut Familia Regală Britanică scuze în mod public a fost dezvăluit. Se știe că membrii regali au anumite obiceiuri și tradiții pe care le respectă și cu greu li se...
5
Porții de plăcintă cu brânză și urzici pe o farfurie, alături de roșii proaspete, urzici și o sticlă cu ulei
Rețete
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețeta vedetă a primăverii
Dacă îți plac urzicile și ți-ai propus să le incluzi în cât mai multe preparate culinare, încercă și rețeta de plăcintă cu brânză și urzici. Este una dintre rețetele vedetă ale primăverii. Poți prepara...
PARTENERI
×