Ciupercile champignon proaspete sunt nelipsite din magazinele alimentare, pe tot parcursul anului. Te poți delecta cu ele într-o mulțime de preparate, unul mai delicios decât altul. Poți prepara din ciuperci diferite rețete de gustări și aperitive, supe și ciorbe, salate, dar și mâncăruri scăzute.
Una dintre cele mai populare rețete cu ciuperci, pe care nu ai cum să n-o îndrăgești, este cea de ciulama. Iar o altă rețetă cu care îi poți cuceri chiar și pe cei mici este rețeta de supă cremă de ciuperci. Și lista poate continua, pentru că sunt multe rețete cu ciuperci pe care merită să le încerci. Descoperă aici o rețetă de pate de ciuperci cu nuci, perfect pentru gustări delicioase.
În continuare, îți oferim rețeta ciupercilor preparate la tigaie, cu sos delicios de smântână.
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie – Ingrediente
- 250 gr ciuperci champignon albe sau brune
- 1 ceapă mare
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță de ulei
- 30 gr unt
- 100 gr smântână acră
- 50 gr cremă de brânză
- sare și piper după gust
- puțin cimbrișor uscat
- 1/2 legătură de pătrunjel verde.
Rețeta ciupercilor cu sos la tigaie – Mod de preparare
Pregătește toate ingredientele de la început pentru a le avea la îndemână când vei aprinde aragazul. Rețeta se prepară simplu și într-un timp relativ scurt, deci este ideal să le ai pe toate pe masa de lucru. Pregătește și tigaia și adună pe masa de lucru toate ustensilele cu care vei lucra.
Cum prepari ciuperci cu sos de smântână la tigaie
Începe prin a curăța ceapa și usturoiul, apoi clătește-le cu apă rece. Toacă ceapa în fâșii și doi căței de usturoi în rondele. Un cățel de usturoi îl vei adăuga spre final de preparare. Apoi, șterge bine ciupercile cu prosoape de hârtie umezite și curăță partea inferioară de la codițe. Taie-le în felii sau în sferturi dacă sunt micuțe.
Așază tigaia pe flacăra aragazului și pune untul la topit în puțin ulei. Uleiul este necesar pentru a nu se arde untul. Când untul este topit, adaugă ceapa și cei doi căței de usturoi. Presară peste acestea și puțină sare. Sarea va ajuta ceapa să se deshidrateze mai rapid și nu se va mai arde. Nu va mai căpăta nici acel gust de prăjeală.
Adaugă ciupercile în tigaie peste ceapă, când aceasta își schimbă culoarea și devine transparentă. Amestecă bine ciupercile cu ceapa și usturoiul din tigaie. Apoi, lasă-le să se prepare, la foc de intensitate medie, până când se evaporă lichidul pe care acestea îl lasă în tigaie.
Într-un bol, amestecă smântâna cu crema de brânză până la omogenizare. Adaugă acest amestec peste ciupercile din tigaie. Adaugă și puțin cimbrișor sau condimentele preferate și amestecă ușor ingredientele.
Mai prepară delicioasele ciuperci cu sos de smântână la tigaie pentru aproximativ 7-8 minute. În acest interval de timp, potrivește gustul mâncării cu sare și piper. Tot acum adaugi și un cățel de usturoi răzuit. Acesta va aromatiza plăcut mâncarea. După ce vei stinge focul, poți adăuga și pătrunjel verde tocat mărunt. Pe acesta îl poți adăuga și în timpul servirii.
Descoperă aici și rețeta tradițională de ciulama de ciuperci cu mămăliguță.