Rețetele vechi, transmise din generație în generație, au acel gust deosebit, datorită simplității ingredientelor. În plus, nici modul de preparare nu necesită metode complexe sau timp îndelungat. Este plăcut să descoperi acel gust și peste ani, cu toate că piața ingredientelor a evoluat.
Cu toate că este foarte interesant să descoperi și gustul rețetelor noi, inspirate din bucătăriile internaționale, gusturile copilăriei nu se uită niciodată.
Urmărește mai jos una dintre rețetele cu gust de copilărie, pentru a o prepara și tu și a o transmite mai departe generațiilor următoare.
Ciulama de ciuperci cu mămăliguță – Ingrediente
Pentru a prepara rețeta de ciulama cu mămăliguță ai nevoie de două liste separate de ingrediente. Sunt necesare ingrediente pentru ciulama și ingrediente pentru mămăliguță.
Pentru ciulama de ciuperci:
- 500 gr de ciuperci champignon
- 3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă mare
- 3 căței de usturoi
- 450-500 ml de supă de legume sau apă
- 200 ml de smântână vegetală de gătit
- 25-30 gr de făină
- sare și piper după gust
- mărar verde sau pătrunjel verde.
Pentru mămăliguță:
- 1 litru de apă rece
- 1 linguriță de sare
- 300-350 gr de mălai.
Ciulama de ciuperci cu mămăliguță – Mod de preparare
Pregătește mai întâi ciupercile și legumele, iar spre final de preparare poți începe să gătești și mămăliguța.
Curăță ciupercile de impurități, șterge-le bine, apoi feliază-le, fără a îndepărta codițele. Curăță ceapa și doi căței de usturoi. Toacă ceapa sub formă de solzișori, iar usturoiul rondele. Când ai aceste ingrediente pregătite, poți așeza o tigaie adâncă pe flacăra aragazului. Adaugă uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte bine. Apoi, călește în el ceapa și usturoiul, presărate cu puțină sare, pentru a nu se arde.
Când ceapa devine sticloasă, adaugă ciupercile. Amestecă-le ușor cu ceapa și lasă-le să se rumenească ușor pe toate părțile.
Adaugă supa de legume și fierbe ciupercile până când sunt bine pătrunse. Oprește 2-3 linguri din supa rece și amestecă-le cu făina. Adaugă acest amestec peste ciulama. Adaugă și smântâna vegetală, pentru un plus de cremozitate.
Potrivește gustul cu sare și piper, iar cu 5 minute înainte de stingerea focului, adaugă și un cățel de usturoi răzuit. Acesta își va păstra aroma și va oferi preparatului în gust deosebit.
Servește delicioasa ciulama de ciuperci cu mămăliguță, decorată cu verdeață tocată mărunt.
Descoperă aici cum se prepară și rețeta de ciulama de pui cu ciuperci și smântână.
Cum prepari mămăliguță
Pune apa într-o cratiță sau un ceaun așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o linguriță de sare. Amestecă până când sarea este dizolvată, apoi lasă din nou apa să ajungă la punctul de fierbere. Adaugă 2-3 linguri de mălai, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe.
Lasă compoziția să fiarbă pentru 2-3 minute, apoi adaugă treptat și restul de mălai. Amestecă intens cu un tel în formă de pară sau cu o spatulă pe tot parcursul fierberii. Când mălaiul este bine hidratat și nu se mai simt granulele crocante, mămăliguța este gata. Pune-o în boluri pentru a o avea direct porționată.
Descoperă aici și câteva trucuri de la bunica care te vor ajuta să pregătești cea mai bună mămăligă. Iar dacă dorești să prepari mămăliga într-un timp mai scurt, avem pentru tine și o rețetă de mămăligă rapidă la microunde.