Mămăliga este un aliment tradițional în gastronomia românească, care poate fi consumată la mesele principale în locul pâinii. Făina de porumb, cunoscută sub denumirea de mălai, este un înlocuitor de nădejde al făinii de grâu. În plus, mălaiul este considerat de specialiști „prietenul intestinului subțire“.
Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc ca mălaiul natural, cel mai puțin procesat, să nu lipsească din lista alimentelor de bază. Acesta are o multitudine de proprietăți benefice organismului uman. Printre acestea se numără și acțiunea calmantă și sedativă în gastrita hiperacidă, dar și în ulcer. În același timp, consumul periodic de mălai contribuie la detoxifierea ficatului și la îmbunătățirea imunității organismului.
Un alt rol pe care îl are mălaiul este acela de a regla nivelul colesterolului din sânge şi a combate obezitatea. În acelaşi timp, consumul de mămăligă are efectul de a reduce stresul, de a ameliora reumatismul şi de a regla glicemia și a combate diabetul.
Ți-am prezentat doar câteva dintre proprietățile benefice ale mălaiului. Și dacă te-am convins să-l introduci în alimentația ta, îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, pentru a prepara cea mai rapidă rețetă de mămăligă.
Mămăligă la microunde – Ingrediente
- 150 gr făină de porumb cu granulație mai fină
- 600 ml apă fierbinte
- 1linguriță cu sare
- 30 ml ulei sau 25 gr unt.
Rețetă de mămăligă rapidă – Mod de preparare
Pune apa la fiert pe flacăra aragazului. Las-o să atingă punctul de fierbere, adaugă sarea și o linguriță de ulei sau puțin unt. Amestecă până când sarea este dizolvată, apoi stinge focul.
Pune vasul cu apa fierbinte pe un grătar. Adaugă treptat în apa fierbinte, făina de porumb și amestecă intens cu o spatulă. Amestecă până când compoziție este bine omogenizată. Toarnă amestecul într-un bol de ceramică sau de sticlă termorezistentă.
Evită bolurile metalice pentru că nu este recomandat să le folosești în cuptorul cu microunde.
Pune bolul cu amestecul pentru mămăligă în cuptorul cu microunde pentru 2 minute, la o putere de 700 watt.
După cele 2 minute, scoate bolul, adaugă restul de ulei sau untul tăiat în cuburi și amestecă până la omogenizare. Uleiul sau untul adăugat au rolul de a omogeniza compoziția, de a-i oferi cremozitate, dar și de a împiedica formarea de cocoloașe.
Pune din nou bolul cu mămăligă la microunde pentru încă 2 minute la 700 watt.
Repetă procedeul, dar fără a mai adăuga ulei sau unt pentru încă 2 ori. Apoi, scoate bolul din aparat și amestecă intens mămăliga timp de 30 de secunde. Mai las-o puțin în bol, apoi o poți răsturna pe un platou rotund, de lemn.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării rețetei de mămăligă rapidă în GALERIA FOTO!
Dacă te întrebi cu ce ai putea servi mămăliga pentru un gust absolut delicios, îți oferim și o rețetă tradițională de ostropel de pui, ca la mama acasă.
Iar dacă ai mai mult timp la dispoziție și dorești să prepari mămăliga în modul clasic, te invităm să citești: Cum se prepară corect mămăliga.