Reclamă

Ostropel de pui. Rețetă tradițională românească

Din colecția de rețete tradiționale, îndrăgite de români, te invităm să încerci rețeta clasică de ostropel de pui, ca la mama sau bunica, acasă.

Publicat: 6 mai 2022, 7:59 / Actualizat: 9 mai 2022, 10:48

Ostropelul este unul dintre preparatele românești extrem de adorate. Se prepară din ingrediente puține și foarte accesibile, cu minimum de efort și într-un timp relativ scurt. Rețeta este veche, cu origini turcești, însă a fost adaptată de bucătarii români conform gusturilor și ingredientelor locale. Se prepară în mod special în Oltenia, acolo unde predomină preparatele cu mult usturoi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale din bucătăria românească.

Rețetă tradițională de ostropel – Ingrediente

  • 750 gr pulpe de pui
  • 1 ceapă medie
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2-3 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • sare și piper, după gust
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 400 gr roșii din conservă
  • câteva roșii proaspete
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lingură de oțet, opțional
  • frunze de ceapă verde, pentru decor

Ostropel de pui – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când prepari ostropelul. Porționează pulpele de pui în câte două bucăți. Pune-le într-un bol, le presari cu sare și piper și le masezi bine. Apoi le acoperi și le lași la odihnit 15-20 de minute pentru a pătrunde condimentele în carne.

Reclamă

Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Curăță usturoiul și toacă-l rondele. Taie și roșiile proaspete în cuburi sau în sferturi, dacă sunt mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea ostropelului.

Cum prepari ostropelul de pui după rețeta tradițională

După ce pulpele de pui s-au odihnit și s-au întrepătruns cu gusturile de sare și piper, pune o tigaie cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și rumenește bine carnea de pui în el. Întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă, pentru o rumenire uniformă. Adaugă și ceapa tocată și doi căței de usturoi și amestec-o printre bucățile de carne. După carnea ce s-a rumenit, o transferi în alt vas și o acoperi pentru a se păstra caldă.

Reclamă

Peste ceapa din tigaie adaugă roșiile tocate și pe cele conservate. Amestecă-le bine și lasă-le să fiarbă pentru 7-8 minute. Adaugă și puțin oțet, doar dacă roșiile nu dau gust acrișor sosului. Adaugă supa de pui și carnea rumenită și acoperă vasul cu ostropel de pui. Mai lasă carnea să mai fiarbă în sosul format, aproximativ 15 minute, pentru a se întrepătrunde bine gusturile. Apoi, adaugă restul de usturoi tocat rondele și potrivește gustul deliciosului ostropel de pui cu sare și piper.

Adaugă usturoi în funcție de propriul gust! De obicei, la rețeta clasică de ostropel se pune mult usturoi, pentru că acesta dă gustul final al preparatului. După stingerea focului, lasă ostropelul să se odihnească 5-6 minute, apoi adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării ostropelului în GALERIA FOTO!

Tigaie cu ostropelul de pui decorat cu frunze de pătrunjel
Pătrunjelul verde este opțional, dar oferă un plus de aromă și aspect ostropelului / Profimedia Images

Pătrunjelul este opțional, însă va da un plus de prospețime preparatului. Poți înlocui pătrunjelul cu frunze de ceapă verde, tocate rondele.

Savurează ostropelul de pui cu mămăliguță caldă, ca la mama sau bunica acasă. Este delicios în această combinație.

Porție de ostropel cu mămăliguță
Ostropelul este delicios servit cu mămăliguță / Profimedia Images

Și pentru ca rețeta să fie completă îți oferim și rețeta clasică de mămăliguță, simplă și rapidă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×